Nyt en kyllä oikein ymmärrä mitä tarkoitat. Ensinnäkään Helsingissä ei käsittääkseni etuajassa ajamista nykyään yleensä kontrolloida muualla kuin kovin harvoilla, eli yleensä päätepysäkeillä. Esimerkiksi linja 4 lähtee Munkkiniemestä jollain aikataulun mukaisella kellonlyömällä ja ajaa koko matkan Katajanokalle ilman sen kummempaa tarkastamista tai reagoimista, onko vuoro muutaman minuutin edellä tai jäljessä aikataulusta.
Kuitenkin linjan vuorojen välillä on todellisessa ajoajassa aikamoinen hajonta ja ajoaika vaihtelee Munkkiniemi-Lasipalatsi välillä vaihtelee minuuttitolkulla. Joten jos halutaan että esimerkiksi linja 4 lähtee Lasipalatsilta 90 % luotettavuustasolla täsmällään aikataulussa kohti Katajanokkaa pitää suurinta osaa vuoroista hidastaa niin, että kaikki nopeammat vuorot ovat korkeintaan yhtä nopeita kun vuoron 90 % nopein ajoaika. Tämä tarkoittaa käytännössä raitioliikenteen todellisen keskinopeuden hidastumista, kun muut seikat pysyvät vakiona. Samalla toki matkustajille näkyvästä ajoaikojen hajonnasta saadaan myös hyvin pieni.
Maailmalla osassa uusista pikaraitiotiejärjestelmissä periaatteessa jokaiselle pysäkille on ns. ohjeaika, jota ennen pysäkkiä ei saa ohittaa. Se pitää vuorovälit tasaisina ja ratikat erinomaisesti aikatauluissa, mutta tuollainen pikaratikkamainen liikennöintitapa hidasta raitioliikennettä selvästi verrattuna siihen että lähdetään vaan ensimmäiseltä pysäkiltä ja ajetaan linja päätepysäkille niin ripeästi kuin onnistuu. Varsinkin jos lähdetään siitä että ohjeajat määritellään niin että esimerkiksi 90 % tai 95 % vuoroista pystyy niitä noudattamaan. Toki tuollainen liikennöintitapa vaatii myös sellaista vuoroväliä, että se onnistuu, ei se nykyisellä Mannerheimintien tai Kaivokadun vuorotiheydellä ja linjamäärällä voikaan toimia.