Historiaa: Porvoon pässi

Liittynyt
13 Heinäkuu 2008
Viestit
206
Viittaako kutsumanimi "Borgåbässen" eli "Porvoon pässi" johonkin tiettyyn höyryveturityyppiin Kerava-Porvooradalla? Vai onko ollut vain joku yleinen nimitys kansan suussa radan varrella?
 
Viittaako kutsumanimi "Borgåbässen" eli "Porvoon pässi" johonkin tiettyyn höyryveturityyppiin Kerava-Porvooradalla? Vai onko ollut vain joku yleinen nimitys kansan suussa radan varrella?

Kuvittelisin että liittyy aikaan kun rautatie oli yksityinen, myös muiden yksityisratojen vetureita tai junia kutsuttiin "pässeiksi", mutta näillä entisillä yksityisradoilla on ehkä jatkettu käyttää myös VR:n pienemmistä vetrureista sitä nimitystä. Saat varmaan tarkempia selityksiä www.vaunut.org foorumissa.

t. Rainer
 
Ainakin jossain vaiheessa historiaa päivystysvetureita on tavattu kutsua veturityypistä riippumatta pässeksi. Lisäksi ensimmäinen varsinaisesti vaihtotyöveturiksi ostettu tyyppi B1 oli kutsumanimeltään Pässi, ehkäpä juurikin edellämainitusta syystä.

Päivystysveturi = veturi, joka soveltuu paikalliseen päivystystyöhön, sillä ei siis ole aikataulua, eikä se pääsääntöisesti liiku pitkiä matkoja linjaosuuksilla. Nykyään kutsutaan yleisemmin ja virallisemmin vaihtotyöveturiksi.
 
Pässiksihän päivystäjää armeijassakin tavattiin sanoa, sikäli uskottava selitys. Kunhan vain tietäisin, mistä moinen nimitys, vai onko se tosiaan vain alkeellinen sanaleikki. Toinen mahdollinen selitys liittyy siihen, että vaihtotyöveturit ja teollisuusveturit eivät pelkästään vedä junia, vaan yhtä laillä myös työntävät, elikkä puskevat.

Selitys ei tällaisissa tapauksissa ole aina aivan yksiselitteinen, sillä ammattilaisilla tapaa olla oma jargoninsa, josta sitten suuri yleisö lainaa sanoja, myös merkitystä muuttaen. Ajattelen nyt esimerkiksi sanaa rekka. Voi hyvin olla, että päivystäviä vetureita ovat rautatieläiset kutsuneet pässeiksi ja sitten tämä mielikuva vaunuja puskevista vetureista on vahvistanut sanaa, kun suurempi yleisö on sen omaksunut. Ihmisten suussa tuollainen nimitys yleistyessään myös herkästi muuttuu tarkoittamaan ylipäätään tietyn tyyppisiä, ennen kaikkea tietyn näköisiä tai oloisia vetureita, välittämättä sen kummemmin siitä, mihin vetureita varsinaisesti käytetään. Arkipuheella ja ammattijargoneilla on kuitenkin erilaiset tarpeet, kun ne omaksuvat uusia sanoja.
 
Takaisin
Ylös