Helsingin yksi keskeinen ongelma on, että sen uudet kerrostalovaltaiset asuntoalueet kuten Vuosaari, Viikki, Kivikko jne. ovat olleet varsin epäsuosittuja paikkoja ja niihin on muuttanut lähinnä ihmisiä jotka eivät voi valita vapaasti asuinpaikkaansa (eli sosiaalihuollon asiakkaita). Toimeentulotuen ja asumistuen varassa asuvat voidaan pakottaa tietyille alueille asumaan esimerkiksi kaupungin vapaana oleviin vuokra-asuntoihin. Tällöin alueille, joilla ei viihdytä, keskittyy sosiaalisia ongelmia kun asukkaat, jotka voivat valita asuinpaikkansa, muttavat pois ja tilalle muuttaa alueelle eri keinoin pakotettuja asukkaita. Asuntoalueiden segregoitumisestahan on Mari Vaattovaara tehnyt useita tutkimuksia ja olen myös itse tehnyt Raision kaupungille tutkimusta lähiöiden kehityksestä.Alunperin kirjoittanut Harri Turunen
Helsingille sosiaalihuollon asukkaiden keskittyminen sen kerrostalolähiöihin on sekä vakava taloudellinen ja sosiaalinen ongelma että imago-ongelma.
Yhteinen nimittäjä Helsingin ongelma-alueille on, että ne ovat joko bussien tai metron liityntäliikenteen varassa. Sen sijaan uudet alueet, joilla on suora raitiovaunuyhteys (mm. Arabianranta, Pikku-Huopalahti) ovat olleet suosittuja. Myös mm. Carmen Hass-Klaun ja Graham Cramptonin laaja tutkimus Economic impact of light rail (2004) osoittaa tyhjentävästi, että raitiovaunuyhteys houkuttelee nimenomaan niitä keskiluokkaisia asukkaita, jotka voivat itse valita asuinpaikkansa.
Ylläoleva oletus perustuu siihen, että jos Viikkiin rakennetaan pikaraitiotie, siitä tulee yhtä suosittu kuin esimerkiksi Pikku-Huopalahdesta, jolloin alueelle muuttaa sosiaalihuollon asukkaiden tilalle myös "hyviä veronmaksajia". Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikki köyhät häädetään Viikistä, vaan sitä, että alueelle muuttaa myös muita kuin köyhiä.
Myöskään sosiaalihuollon varassa asuvien asukkaiden määrä ei ole vakio, vaan myös siihen vaikuttaa osaltaan kaupungin palvelu-, alue- ja talousrakenne. Esimerkiksi alueelta, jolla on huonot ja hitaat liikenneyhteydet, on hankalaa työllistyä. Mutta tätä asiaa ei ehkä kannata spekuloida pidemmälle.
Riittänee todeta, että huonot julkisen liikenteen yhteydet johtavat yhtenä syynä siihen, että kerrostaloalueelle keskittyy ongelmia, ja julkisen liikenteen yhteyksiä parantamalla keskittymistä voidaan helpottaa.