Tuo on totta, kävelymatkojen kokonaispituudella on merkitystä, jos toisessa päässä yhteyttä toimisto on aseman vieressä, toisessa päässä matkaketjua, hyväksytään pitempi kävely. Samoin jos matka on vaihdollinen, vaihdon vaivattomuudella on merkitystä.
Kannattaa huomioida, että katjussa on kaksi päätä. Toimistot ja kaupalliset palvelut on paljon helpompi saada sijoittumaan lyhyen kävelymatkan päähän asemista kuin asuminen. Toimisto ja kaupallisissa palveluissa voidaan helpommin rakentaa tiheästi ja muutenkin tilaa tarvitaan vähemmän kuin asumisessa. Kiinteistösijoittajien ja kaupunkisuunittelijoiden intressitkin ovat helposti aika samat. Hyvä sijainti lähellä asemaa nostaa toimistoja ja muiden toimitilojen kysyntää ja vuokratasoa merkittävästi. Uudisrakentaminen sijoittuukin usein varsin luonnollisesti lähelle asemia jos vaan tonttitarjontaa ja asema-alueita on riittävästi.
Länsimetron käytävässäkin rakennuspäätös on näyttänyt suorastaan imaisevan toimistouudisrakentamisen lähelle asemia. Aikaisemmin oli muitakin hankkeita , mutta nyt asemien lähistöt rohmuavat ne tehokkaasti.
---------- Viestit yhdistetty klo 17:43 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 16:41 ----------
Siihen, että liikennevaloverkon ohjausjärjestelmät ovat Helsingin raitiotieliikenteen kannalta huonossa tilassa on käsittääkseni myös teknisiä syitä. Keskitettyyn liikennevalojen ja raitioliikenteen etuuksien hallintaan ei ole oikein aikaisemmin ollut teknisiä edellytyksiä.
Viime vuosina kuitenkin tarvittavat tekniset palaset ovat hiljalleen valmistuneet. Nyt pitäisi koota järjestelmä yhteen ja rakentaa, kehittää ja hankkia tietojärjestelmä, jotka mahdollistaa liikennevalojen kehittyneemmän hallinnan.
Tuossa projektissa on käsittääkseni ainakin seuraavia vaatimuksia.
1) Kaikkien tarvittavien liikennevalojen ja raitiovaunujen verkottaminen järjestelmällä, jonka toimintavarmuus on vähintään 99,9 % luokkaa. Tuo tarkoittaa kiinteän verkkoyhteyden vetämistä jokaiseen reitillä olevaan liikennevalojen ohjauspisteeseen ja jokaisen raitiovaunun yhdistämistä verkkoon joko piuhalla (virtajohdon kautta), nykyistä paljon luotettavammalla mobiiliyhteydellä tai piuhan ja mobiiliyhteyden yhdistelmällä.
2) Kaikkein ohjattavien liikennevalojen päivittäminen niin, että valojen hallinta onnistuu ohjelmallisesti palvelimelta. Tuo tarkoittanee kaikkien rele- ja analogiapohjaisten systeemien uusimista kokonaan ja digitaalisten systeemien päivittämistä.
3) Kaikkiin raitiovaunuihin pitää rakentaa uusi liikenteenhallintajärjestelmä, joka pystyy viestimään esimerkiksi seuraavia asioita erittäin luotettavasti reaaliajassa palvelimelle ja palvelimelta. Sijainti (metrin tarkkuudella erittäin luotettavasti), sijainti suhteessa aikatauluun (onko ratikka edellä vai jäljessä aikataulusta pitää vaikuttaa liikennevalo-ohjaukseen.), onko ovet auki vai kiinni, kuinka paljon matkustajia vaunussa on jne.
4) Palvelinpään sovelluksen kehittäminen on tuolle sitten iso projekti sekin.
Minusta vaikuttaa, että kunnollinen raitiovaunujen ja muunkin joukkoliikenteen liikennevalojen ohjaus Helsinkiin on miljoonien tai kymmenien miljoonien projekti, jossa on paljon liikkuvia osia ja joka vaatii isoja uudistuksia sekä liikennevalojen ohjaus- ja hallintajärjestelmiin, joukkoliikenteen ohjaus- ja informaatiojärjestelmiin, tietoliikenneyhteyksiin että erittäin kehittynyttä palvelinjärjestelmää joka integroi yhteen nuo kaikki.