
Alunperin kirjoittanut
R.Silfverberg
Suomalaiset eivät halua asua tiiviissä jatkuvassa kaupunkirakenteessa. Se on ihan mitattu tosiasia. Voi olla että 100 vuoden päästä haluavat mutta nyt eivät. Metrokaupunki on kompromissi joka mahdollistaa asumisen lähiössä jossa on luontoa ympätillä mutta silti nopea yhteys muualle, niihin paikkoihin joihin enimmäkseen kulkee. Se on parempi kompromissi kuin autokaupungit.
Sinulta on tainnut jäädä huomaamatta se, että viimeisen 15-20 vuoden aikana on tapahtunut jyrkkä kulttuurinen käänne, jossa nimenomaan tiiviin kaupungin asunnot ovat nousseet arvossa huomattavasti nopeammin kuin perinteinen lähiöasuminen tai pientaloasuminen. Tämä muutos kertoo siitä, että suomalaiset nimenomaan haluavat nykyään asua tiiviissä kaupungissa. Alla vielä sama kuvana

Samasta muutoksesta kertoo myös se, että Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmään on liittynyt yli 2000 jäsentä.
Väitän, että Helsingissä olisi kysyntää välittömästi noin 100 000 - 200 000 tiiviin kaupungin asukasmäärälle, jos sitä tiivistä kaupunkia vain rakennettaisiin. (Jätkäsaari ja Kalasatama kuulemma imuroivat Espoosta hyvätuloisia.)
---------- Viestit yhdistetty klo 11:16 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 10:59 ----------

Alunperin kirjoittanut
kuukanko
Jos kaikille järjestetään 100 - 300 metrin kävelymatka pysäkille ja kustannukset halutaan pitää jotenkin kurissa, tulee silloin yksittäiselle pysäkille huono tarjonta ja/tai kovasti mutkitteleva linja. Vaikka kävelymatka on yksi matkan kokonaismukavuuteen vaikuttava tekijä, niin ei sekään ole mukavaa, jos bussia voi käyttää kerran tunnissa tai jos bussi kiertelee moninkertaisen matkan autotiehen verrattuna. On olemassa runsaasti esimerkkejä siitä, että tuollainen linjasto ei houkuttele kuin pakkokäyttäjiä. Kohtuullista kävelyä edellyttävä linjasto kerää jo muitakin, jos se mahdollistaa hyvän tarjonnan ja kohtuullisen nopeuksiset yhteydet.
Arvostaisin kovasti, jos keskustelussa vastattaisiin esitettyihin kommentteihin, eikä itse keksittyihin olkinukkeihin.
Alunperin kirjoittanut Nakkiputka:
Minusta metrofanien (kuten tässä tapauksessa sinun) ongelma näin liikennesuunittelun kannalta on se, että te ohitatte kokonaan keskivertoihmisen mukavuudenhalun. Minusta esimerkiksi minä ja muutama muu yritämme huomioida tämän siten, että järkevän suuruinen kävelymatka (l. 100-300 m) toteutuisi mahdollisimman monella pysäkillä seudulla. Ihmisen mukavuudenhalua ei nimittäin kannata kauheasti aliarvioida.
Alkuperäisessä kommentissa siis sanottiin että "mahdollisimman monella olisi mahdollisuus alle 300m kävelymatkaan", ei että "kaikilla". Näissä kahdessa väitteessä on kriittinen ero.
Jos hyväksymme esimerkiksi maksimissaan 500m etäisyyden linnuntietä pysäkille, voimme silti pyrkiä siihen että mahdollisimman monella oikea kävelyetäisyys jää alle 300m. Tähän voidaan päästä hyödyntämällä muutamaa keinoa: 1. kaavoitetaan katuverkko siten, että joukkoliikenteen pysäkille ei tule ylimääräistä kävelymatkaa, 2. sijoittamalla tiivein kaupunkirakenne pysäkin välittömään läheisyyteen ja vähän väljempi sinne hieman kauemmaksi, 3. sijoittamalla pysäkki sellaiseen kohtaan, jossa katuverkon kannalta kävellen pääsee mahdollisimman moneen suuntaan ja 4. välttämällä ratkaisuja, jossa matkustaja joutuu tekemään tasovaihdon (tai useampia) tai kiertämään aina pysäkille tullessaan.
Mitä tulee siihen, onko suuri osa metromatkoista vaihdottomia vai ei: siinä kysytään taas perinteiseen tapaan väärää asiaa. Vaihdottomien metromatkojen korkea osuus kertoo joko siitä, että suuri osa metron käyttäjistä asuu lähellä asemaa, tai siitä että liityntäliikenne palvelee asukkaita huonosti.
Jos halutaan mitata sitä kuinka suuri halu ihmisillä on käyttää metroa vaikka asuisivat esim. kilometrin päässä metrosta, pitää tutkia kuinka suuri osa niistä, joilla on varaa autoon, päättää silti käyttää metroa - liityntäbussilla tai ilman.