Näytetään tulokset 1-7/7

Viestiketju: Kummallisia käytäntöjä Ruotsissa

  1. #1
    Jouni Seilonen avatar
    Liittynyt
    19.09.2007
    Sijainti
    Oulu / Ristijärvi
    Viestejä
    847

    oletus Kummallisia käytäntöjä Ruotsissa

    Olen matkustanut muutaman kerran Pohjois-Ruotsissa Haaparannalta Luulajaan ja takaisin (1991, 1994 ja 2000) bussilla. Kaikilla kerroilla huomiotani kiinnitti se, etteivät matkan varrelta kyytiin pyrkineet heilutelleet käsiään lainkaan. Näytti siltä, että riitti seisoa paikallaan tien laidassa ja katsoa linja-auton tulosuuntaan. Kaikkien tällaisten kohdalle bussi pysähtyi ja kaikki myös nousivat kyytiin. Toinen kummallisuus oli se, ettei taajamien ulkopuolella ollut merkittyjä pysäkkejä juuri ollenkaan. Levikkeitä tolppineen oli (tuolloin) vain muutamassa risteyksessä. Kun oli tottunut suomalaiseen käytäntöön, että levikkeitä ja tolppia on yleisten teiden varrella haja-asutusalueella melkein jokaisessa risteyksessä, nämä tien varren seisoskelijat olivat kummallinen näky. Bussi pysähtyi ajoradalle kaistalleen näitä matkustajia varten.

    Toki Suomessakin on pikkuteitä, joilla ei ole merkittyjä pysäkkejä, mutta Ruotsissa oli kyseessä E4-tie, olkoonkin että väli on ehkä kyseisen tien vähäliikenteisin osuus. Olen saanut käsityksen, että Suomessa yleisten teiden pysäkeistä vastaa tienpitäjä eli Tiehallinto ainakin levikkeen ja merkin osalta kuntien tai kyläyhdistysten pystytellessä katoksia. Ruotsissa vastuu lienee tienpitäjän sijaan läänien liikenneyhtiöillä. Ainakin olemassaolleissa pysäkeissä oli Länstrafiken Norrbottenin merkki. Suomessa sinivalkoinen yleinen pysäkkimerkki on neutraali liikennemerkki. Keltamustassa paikallisliikenteen pysäkkimerkissä muistan nähneeni liikenteestä vastaavaan organisaatioon viittaavan nuolikuvion vain Helsingissä. Tuskin niitä on Suomessa kovin monessa kaupungissa.

    Johtuisivatko nämä pysäkkikäytäntöjen erot erilaisesta vastuunjaosta? Jos Suomeen tulee alueellisia tms. liikennettä tilaavia organisaatioita suurimpien kaupunkiseutujen ulkopuolellekin, niin tulemmeko näkemään teiden varsilla erilaisten logojen koristamia pysäkkimerkkejä?

    Tornion linja-autoasemalta Haaparannalle mennessä on muuten pian rajan ylityksen jälkeen Krannigatanilla tullin ja Ikean lähellä pysäkkipari, joka on merkitty sellaisilla pysäkkimerkeillä, jotka eivät viittaa mihinkään liikennöitsijään. Käsitykseni mukaan kyseisen pysäkkiparin kautta kulkee Haaparannan RingLinjenin, Tornion Kaupunkilinjan (palveluliikenne) ja Veljekset Salmelan vuoroja sekä mahdollisesti kaksi E.Jussilan tai Ylimäen Liikenteen vuoroa. Salmelan aikatauluunkin tämä erikoiselta näyttävä pysäkki on päässyt.

  2. #2

    Liittynyt
    27.10.2007
    Viestejä
    353

    oletus Vs: Kummallisia käytäntöjä Ruotsissa

    Lainaus Alunperin kirjoittanut Jouni Seilonen Näytä viesti
    Kaikilla kerroilla huomiotani kiinnitti se, etteivät matkan varrelta kyytiin pyrkineet heilutelleet käsiään lainkaan. Näytti siltä, että riitti seisoa paikallaan tien laidassa ja katsoa linja-auton tulosuuntaan. Kaikkien tällaisten kohdalle bussi pysähtyi ja kaikki myös nousivat kyytiin.
    Jos tiellä kulkee vain yksi linja niin silloin kuljettaja voi olettaa että pysäkillä olijat haluavat kyytiin. Miksi he muuten pysäkillä seisoisivat. Olen huomannut että Lappeenrannassa pysähtymismerkin näyttäminen ei ole kovin yleistä. Esimerkiksi Skinnarilankadulla tuskin tulee epäselvyyttä mihin bussiin matkustaja haluaa koska kaikki bussit vievät keskustaan, tosin hieman eri reittiä. Bussit 1 ja 5 kulkevat yleensä 15 minuutin välein joten pysäkillä oleva matkustaja tuskin odottaa 15 minuutin kuluttua saapuvaa bussia. Helsingintietä kulkevat paikallisliikenteen lisäksi seutuliiikenne ja kaukoliikenne. Juttelin kerran erään kuljettajan kanssa ja hän sanoi että Helsingintiellä kuljettaja ei voi tietää haluaako matkustaja nousta paikallisbussiin vai Expressbussiin. Mielestäni Helsingintien pysäkeille pitäisi laittaa juliste jossa lukisi että pysähtymismerkki olisi syytä näyttää.

    Lainaus Alunperin kirjoittanut Jouni Seilonen Näytä viesti
    Toinen kummallisuus oli se, ettei taajamien ulkopuolella ollut merkittyjä pysäkkejä juuri ollenkaan. Levikkeitä tolppineen oli (tuolloin) vain muutamassa risteyksessä. Kun oli tottunut suomalaiseen käytäntöön, että levikkeitä ja tolppia on yleisten teiden varrella haja-asutusalueella melkein jokaisessa risteyksessä, nämä tien varren seisoskelijat olivat kummallinen näky. Bussi pysähtyi ajoradalle kaistalleen näitä matkustajia varten.
    Suomessa pysäkkejä on runsaasti pienillä teilläkin joiden numero on kolminumeroinen. Se on tietysti vain hyvä asia että haja-asustusalueellakin pysäkkejä on tiheään.

  3. #3
    Jouni Seilonen avatar
    Liittynyt
    19.09.2007
    Sijainti
    Oulu / Ristijärvi
    Viestejä
    847

    oletus Vs: Kummallisia käytäntöjä Ruotsissa

    Lainaus Alunperin kirjoittanut Hartsa Näytä viesti
    Jos tiellä kulkee vain yksi linja niin silloin kuljettaja voi olettaa että pysäkillä olijat haluavat kyytiin. Miksi he muuten pysäkillä seisoisivat. ... Suomessa pysäkkejä on runsaasti pienillä teilläkin joiden numero on kolminumeroinen. Se on tietysti vain hyvä asia että haja-asustusalueellakin pysäkkejä on tiheään.
    Kun pysäkkejä ei ollut merkitty, bussi pysähtyi seisoskelijan kohdalle, olipa seisoskelija millaisessa paikassa tahansa tien varressa.

    Pienellä tiellä tarkoitan lähinnä teitä, joiden numero on neli- tai viisinumeroinen. Esimerkiksi tiellä numero 8852 ei ole merkittyjä pysäkkejä kuin yksi pari, vaikka tiellä on pituutta melkein 15 km ja sen kautta kulkee linja-autoreitti. Esimerkiksi viisinumeroisella tiellä 19225 ei ole merkittyjä pysäkkejä ollenkaan, vaikka siellä liikennöi linja-auto.
    Viimeisin muokkaaja Jouni Seilonen; 26.01.2009 kello 00:14.

  4. #4

    Liittynyt
    23.10.2006
    Sijainti
    Vantaa
    Viestejä
    540

    oletus Vs: Kummallisia käytäntöjä Ruotsissa

    Baltiassa bussit pysähtyvät aina, jos ei ole varmaa, ettei kukaan tule kyytiin tai jää pois. Kerran ajoin Vilnassa pysäkin ohi, kun oli vähän väkeä. STOP-nappia ei tarvitse painaa, mutta tyhjähkössä bussissa pitää mennä keskiovelle seisomaan, jotta kuljettaja näkee, että joku on jäämässä. Busseille ei näytetä pysäkeillä merkkiä.

    Ilmeisesti ainakaan ennen Ruotsissakaan ei näytetty pysähtymismerkkiä. Ainakin olen kuullut tarinan Suomeen muuttaneesta henkilöstä, joka meni sitten Helsingissä kotinsa lähelle ison väylän varteen hiljaiselle pysäkille, oli siellä seisoskellut aikansa ja mennyt takaisin kotiin, kun yksikään bussi ei pysähtynyt. HKL:n neuvontaan soittamalla ongelma kai oli selvinnyt.

    Tuo pysäkkien rakentaminen automaattisesti tuntuu vähän hassulta. Tietöitten yhteydessä olen nähnyt tehtävän monimutkaisia järjestelyitä pysäkin saamiseksi uuteen risteykseen. On kivetty reuna ja muutakin kiveystä, kevyenliikenteen väylääkin pätkä. No pysäkin kautta ei mene bussia, ei ole koskaan mennyt bussia eikä varmaan jatkossakaan mene. Joskus kuuntelin maalla mummojen valitusta, kun lähes joka ristyksessä on pysäkki, muttei heidän kohdallaan. Maanteillä pysäkkien välit ovat vieläpä usein varsin pitkiä. Kuulemma kummankaan suunnan lähipysäkiltä ei kulje edes koululaisia, kylän ainoat bussimatkustajat joutuvat aina kauppatavaroidensa kanssa kävelemään sitten tienpiennarta. Yhteydenotot tienpitäjään eivät tuoneet helpotusta.

  5. #5
    Tunnistettu jäsen vristo avatar
    Liittynyt
    28.06.2005
    Sijainti
    Helsinki
    Viestejä
    4046

    oletus Vs: Kummallisia käytäntöjä Ruotsissa

    Itse olen joskus näyttänyt pysäyttämismerkkiä, Helsingin käytäntöön tottuneena, Tukholman bussiliikenteessä kulkiessani ja joka kerta paikalliset bussinkuljettajat ovat katselleet minua hieman huvitttuneena. Kerran yksi naiskuljettaja taisi jopa tokaista, että: "Ei tämä mikään taksi ole".
    Joukkoliikenneharrastaja

  6. #6
    kemkim avatar
    Liittynyt
    24.09.2005
    Sijainti
    Helsinki
    Viestejä
    2703

    oletus Vs: Kummallisia käytäntöjä Ruotsissa

    Lainaus Alunperin kirjoittanut LateZ Näytä viesti
    Tuo pysäkkien rakentaminen automaattisesti tuntuu vähän hassulta. Tietöitten yhteydessä olen nähnyt tehtävän monimutkaisia järjestelyitä pysäkin saamiseksi uuteen risteykseen. On kivetty reuna ja muutakin kiveystä, kevyenliikenteen väylääkin pätkä. No pysäkin kautta ei mene bussia, ei ole koskaan mennyt bussia eikä varmaan jatkossakaan mene.
    Hyvä silti, että pysäkkejä tehdään tietöiden yhteydessä, tulevaisuuden tarpeita ajatellen. Niiden tekeminen kun ei varmaankaan paljoa maksa isomman remontin yhteydessä.
    Yöbussissa on tunnelmaa

  7. #7
    Tunnistettu jäsen SD202 avatar
    Liittynyt
    28.06.2005
    Sijainti
    Vantaa
    Viestejä
    1347

    oletus Vs: Kummallisia käytäntöjä Ruotsissa

    Saksassakin on tapana, että paikallisbussi pysähtyy pysäkille aina silloin, kun siellä on ihmisiä. Tällä tavalla tulee toisinaan turhia pysähdyksiä, kun ihmiset ovatkin menossa johonkin toiseen, myöhemmin tulevaan bussiin. Pysähtymismerkkiä pitää toki käyttää, kun haluaa poistua bussista eli ei muuta kuin "Wagen Hält" (jne.) -valo palamaan.
    We komen aan in Erps-Kwerps.

Vastaavia viestiketjuja

  1. Norrbotnia-rata suunnitteilla Ruotsissa
    kirjoittanut Tap foorumissa Kehittämishankkeet
    Vastauksia: 7
    Viimeisin viesti: 02.04.2010, 18:07
  2. Duoraitiovaunut Ruotsissa, tutkimusraportit netissä
    kirjoittanut Mikko Laaksonen foorumissa Kehittämishankkeet
    Vastauksia: 0
    Viimeisin viesti: 29.01.2008, 15:06
  3. Ratojen lakkautusuhka Ruotsissa
    kirjoittanut Mikko Laaksonen foorumissa Junat
    Vastauksia: 0
    Viimeisin viesti: 10.08.2006, 11:31
  4. Duoraitiovaunulla Ruotsissa
    kirjoittanut Lauri Räty foorumissa Kuvat
    Vastauksia: 6
    Viimeisin viesti: 10.05.2006, 23:12

Lähettämissäännöt

  • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
  • Et voi vastata viesteihin
  • Et voi lähettää liitetiedostoja
  • Et voi muokata viestejäsi
  •