
Alunperin kirjoittanut
Suomenmaa
Suuri enemmistö tukee Vanhasen ”puutarhamallia”
Suomalaiset haluaisivat asua väljästi ja maaseutumaisesti.
Selvä enemmistö suomalaisista tukee keskustan puheenjohtajan Matti Vanhasen yhdyskuntamallia eli ”puutarhakaupunkia”. Ylen teettämään mielipidekyselyyn vastanneista 53 prosenttia kertoi kannattavansa pääministerin mallia, jossa asutus, palvelut ja osa työpaikoista sijaitsevat pieninä keskittyminä väljästi maaseudulla ja kaupunkien läheisyydessä.
Huonona Vanhasen esittämää mallia piti vain 22 prosenttia.
Hieman yllättävää oli, että erilaisten perheiden välilläkään ei suhtautumisessa ole eroa. Lapsiperheistä Vanhasen esittämää mallia piti hyvänä 55 prosenttia, ja 21 prosenttia vastusti. Aikuistalouksissa vastaavat prosenttiosuudet olivat 51 ja 23.
Hieman kriittisemmin Vanhasen esittämään malliin suhtauduttiin Uudellamaalla, mutta sielläkin vastustajia oli vain 32 prosenttia. Puolet vastanneista oli Uudellamaallakin Vanhasen kannalla.
Tutkimus mahtoi olla kylmä suihku ja mustaa myrkkyä betonipuolueen asiamiehille ja muille Vanhasen vastustajille. Niinpä Helsingin Sanomissakin asia oli haudattu mahdollisimman vaatimattomasti sisäsivulle yhdelle palstalle. Uutisarvoa sillä olisi kyllä ollut moninkertaisesti.
Keskustelussa olisi viimeinkin hyvä tunnustaa, että Vanhasella on enemmän kansalaisten tukea kuin kaikkien muiden puolueiden johtajilla sekä valtamedioilla yhteensä.
Mutta vielä tärkeämpää olisi huomata, että suuri osa kansalaisista joutuu valitseman pakosta asuinympäristönsä. Unelmat olisivat kokonaan toisenlaiset.
Kysymys kuuluu: eikö yhteiskuntaa pitäisi kehittää kansalaisten toiveiden mukaan?
Nyt ei ole niin tehty. Nyt on edistetty vain grynderivetoista kansalaisten uudelleensijoittamispolitiikkaa. Se on johtanut elämisen laatuun suhteutettuna ylettömän kalliisiin asumisen kustannuksiin, pitkiin ja vaivalloisiin työmatkoihin ja valtaviin liikenneinvestointeihin.
Onkin turha väittää, että asuntojen korkeat hinnat kertovat vain Helsingin vetovoimasta. Kun työn perässä on pakko muuttaa pääkaupunkiseudulle, niin pakko siellä on asuakin. Ja kun on pakko muuttaa ja pakko asua, on pakko myös maksaa kohtuutontakin hintaa asumisesta.
Tämä politiikka on kuitenkin tulossa tiensä päähän. Tavallisen ihmisen palkat eivät enää riitä. Mutta ei tavallisella ihmisellä näytä oikein olevan enää haluakaan. Keskustelussa pitääkin ivailun sijaan päästä eteen päin. Mutta ehkä niin tapahtuukin, kun kokoomuksen korviinkin kansalaisten suuren enemmistön mielipide varmaan viimeinkin kiirii, ja SDP:n unelmienkerääjätkin havahtuvat.
Keskittämistä ei voi puolustaa edes ympäristösyillä. Raideliikenne auttaa kyllä liikenteen sujuvuutta, mutta ei muuta suuria ja tiiviitä metropoleja ekologisesti toimiviksi. Se pienentää kasvihuonekaasujen määrääkin investointeihin verrattuna vain olemattoman vähän. Viiden prosentin biopolttoaineosuus tai autoverotukseen jo toteutettu päästöporrastus vähentävät hiilidioksidipäästöjä sata kertaa niin paljon kuin Espoon metro aikanaan.
Vanhasen visioissa työpaikat ja asunnot ovat lähellä toisiaan myös pääkaupunkiseudulla. Muualla maassahan näin onkin. Tätä voidaan hoitaa kaavoituksella. Kaikkien ei pidä tietenkään asua väljästi pientalossa, mutta sen on oltava mahdollista kohtuulliseen hintaan myös pääkaupunkiseudulla niille, jotka sitä haluavat