
Alunperin kirjoittanut
Savon Sanomat 23.9.2008
Pääkirjoitus
Savokin tarvitsee oman metropolin
Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen erityisavustaja Juho Romakkaniemi kirjoittaa sunnuntain Savon Sanomissa savolaisesta metropolista, jolla hän tarkoittaa Kuopiosta ja sen lähiympäristöstä kehitettävää vahvaa valtakunnallista kasvukeskusta. Romakkaniemi jatkaa selväsanaisesti keskustelua, jota Pohjois-Savossa ovat alustaneet viime päivinä maakunnassa toimivat kauppakamarit ja Varkauden kaupunginjohtaja Hannu Tsupari esityksillään vain kolmesta pohjoisavolaisesta kunnasta.
Romakkaniemi kirjoittaa, että valtakunnallisen Paras-hankkeen toimeenpano on ollut hitainta juuri Pohjois-Savossa. Hän on oikeassa, varsinkin jos hankkeen etenemistä mitataan kuntarakenteen muuttumisella. Sosiaali- ja terveyspalveluita ollaan toki täälläkin järjestämässä uusiin puihin kuntien yhteistyöllä, mutta vaarana on, että monimutkaiset rakenteet vähentävät päätöksenteon läpinäkyvyyttä ja samalla vähentävät suoraa kunnallista demokratiaa.
Kuopion naapurikunnista Vehmersalmi ja viimeksi Karttula ovat tehneet omat ratkaisunsa, mutta Siilinjärven kanssa Kuopio ei ole saanut aikaan edes selvitystä mahdollisen kuntaliitoksen mukanaan tuomista seurauksista. Kuopion yksipuolinen ja kömpelö esitys selvityksen laatimisesta karahti kiville Siilinjärven päässä.
Siilinjärvellä kunnanvaltuustoon edelleen pyrkivä valtiovarainministeri Katainen esitti vajaa kuukausi sitten Savon Sanomien (28.8.) ja Siilinjärvellä ilmestyvän Uutis-Jousen haastatteluissa selvityksen tekemistä. Kataisen esityksestä on käyty hämmästyttävän vähän julkista keskustelua, mikä on vahinko.
Katainen ei ajatuksineen kuitenkaan ole yksin edes Siilinjärvellä. Samalla tavalla ajattelevia löytyy kaikkien puolueiden valtuustoehdokkaista, myös jo johtaviin luottamustehtäviin nousseiden joukosta. Olisi hyvä, jos he nyt kuntavaalien alla uskaltaisivat puhua myös ääneen.
Kuntapolitiikassakin tähtäintä pitäisi nostaa niin, että maalia haetaan myös kauempaa kuin seuraavalta valtuustokaudelta. Näin pitäisi tehdä nimenomaan vahvoissa maakuntakeskuksissa ja niiden naapurikunnissa.
Niin kuin Romakkaniemi kirjoittaa, monet palvelut on Siilinjärvellä tällä hetkellä järjestetty paremmin kuin Kuopiossa. Siihen siilinjärveläiset kykenevät todennäköisesti myös seuraavan neljän vuoden aikana. Vaikeuksia saattaa kuitenkin tulla sen jälkeen, jos Kuopion vetovoima ei enää ruokikaan Siilinjärveä samalla tavalla kuin se nyt tekee.
Halusivatpa kuopiolaiset tai siilinjärveläiset sitä tai eivät, näiden kahden kunnan tulevaisuus on tiukasti sidottu toisiinsa. Kuopio menettää ensi vuodenvaihteessa asemansa Väli-Suomen suurinmpana kaupunkina Jyväskylälle. Ajavatko myös muut keskukset Kuopion seudun ohi, jos täällä ei kyetä tekemään tilanteesta oikeita johtopäätöksiä?