Minusta bussien suurimpia ongelmia kaupunkijoukkoliikenteessä ovat tärkeysjärjestyksessä.
1) Huono erottuvuus ympäristöstä
Ihminen suunnistaa maamerkkien avulla. Raiteet ja metroasemat muodostavat selkeitä maamerkkejä, jotka ihminen tunnistaa. Bussipysäkit ja -reitit eivät erotu eivätkä rekisteröidy ihmisten sisäisiin karttoihin yhtä tehokkaasti.
2) Huono matkustusmukavuus
Bussi heiluu, kiihdyttelee ja jarruttelee. Osa ihmisistä voi huonosti bussissa, joka kulkee katuverkossa.
3) Pitämättömät aikataulut ja ruuhkautuvuus
Pitkät bussilinjat ovat aikataulullisesti epäluotettavia ruuhkassa. Varsinkin ruuhka-aikaan vilkkailla vuoroilla aikataulut ovat viitteellisiä.
4) Ylikuormitus osassa vuoroista
Pienetkin aikatauluhäiriöt täyttävät osan busseista yli vilkkailla reiteillä kun yksikkökoko on pieni.
5) Linjaspagetti
Ihminen suunnistaa usein muistin varassa. Bussi on kevyt kulkuneuvo ja sen on helppo liikkua missä vaan katuverkossa. Lopputuloksena on linjaspagetti, jossa ihmiset muistavat vain oman vakiokulkureittinsä ja senkin etsimiseen voi tarvita reittiopasta. (Vrt. Kuinkahan moni foorumilainen muistaa ilman reittiopasta miten pääsee Martinlaaksoon ja kuinka moni kuinka pääsee Kivenlahteen.)
Bussi-jokerista nähdään, että linjaspagettia oikomalla ja tekemällä linja näkyvämmäksi bussien suosiota voidaan parantaa paranee. Ikävä kyllä linjojen muuttaminen paremmin käytettäväksi ja selkeämmiksi lisää vaihtoja. Mutta pelätäänkö vaihtojen lisääntymistä kuitenkin liikaa?