Sivu 2 / 4 EnsimmäinenEnsimmäinen 1234 ViimeisinViimeisin
Näytetään tulokset 16-30/56

Viestiketju: Nappiohjatut jalankulkuvalot

 1. #16
  Tunnistettu jäsen SD202 avatar
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Vantaa
  Viestejä
  1347

  oletus Vs: Nappiohjatut jalankulkuvalot

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Rattivaunu Näytä viesti
  Lauttasaaressa on Otavantien ja Tallbergin puistotien risteyksessä kevyttä liikennettä varten liikennevalot, joissa on sekä nappiohjaus että tunnistin. Nappi on sitä varten, jos tunnistin ei jostain syystä olekaan noteerannut jalankulkijaa tai pyöräilijää. Viipeet ovat hyvin lyhyet, lähes nollaviivetasoa. Tunnistin tunnistaa myös isokokoiset eläimet, kuten koirat. Hyvin usein onkin käynyt niin, että edelläni kulkeva koirani on tilannut meille molemmille vihreät valot automiesten seistessä nöyrinä punaisissa. Tämä jos mikä on nähdäkseni oikeansuuntaista liikennepolitiikkaa.
  Samanlaisella tekniikalla varustettu liikennevaloristeys tulee mieleen muutaman kilometrin päästä: Simonkyläntien sekä Tuusulantien risteyksestä. Monia kertoja tuosta polkupyörällä ajaneena olen huomannut maahan sijoitettujen tunnistimien toimivan kevyen liikenteen näkökulmasta erittäin hyvin.

  Aikaisemmissa viesteissä oli moitittu painonapin tuottamaa pientä viivettä kevyelle liikenteelle. Asolanväylän ja Koivukylän puistotien risteyksen painonapit tuovat mieleen lähinnä sellaisia sanoja, joita en halua kirjoittaa (yritän vähentää kiroilua)...Oletetaanpa että mistään suunnasta ei tule liikennettä ja jalankulkija menee painamaan nappia saadakseen suojatielle vihreän valon. Samaan aikaan k.o. risteystä lähestyy risteävästä suuunasta, noin 50 metrin päästä auto. Arvatkaa, kumpi saa ensimmäisenä vihreän valon?

  Olin juuri viikon verran Saksassa ja sielläkin tuli nähtyä joitakin painonapein varustettuja liikennevaloristeyksiä.
  We komen aan in Erps-Kwerps.

 2. #17

  Liittynyt
  15.08.2008
  Viestejä
  2245

  oletus Vs: Nappiohjatut jalankulkuvalot

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Kari Näytä viesti
  Niin, lähtökohtaisesti liikennevalot aina aiheuttavat lisäviivytystä sekä autoilijoille että jalankulkijoille. On ehkä silti hieman liioiteltua väittää, että valoton risteys toimii "paremmin".

  Ensisijainen lähtökohta liikennevalojen asentamiselle on liikenneturvallisuuden parantaminen ja erityisryhmien (esimerkiksi lapset, vanhukset) huomioiminen, joskus myös laajempi liikenteen hallinta. Viivytysten minimointi on vasta toissijainen tavoite.
  Ensisijainen lähtökohta liikennevalojen asentamiselle on nopealiikkeinen eli vaarallinen autoliikenne.

  Riskit liikenteessä syntyvät liiallisista nopeuksista risteävässä liikenteessä. Liikennevalojen ideana on vähentää risteävää liikennettä jaksottamalla, mutta niiden heikkous on suuntaa-antava luonne. Tämän tästähän punaisia päin mennään, joskus vähän ikävämmin seurauksin. Liikennevalojen etuna on, että jakson aikana liikenne voi kulkea täyttä vauhtia.

  Liikenneturvallisuuden kannalta parhaat ratkaisut vähentävät kaikkia nopeuksia kaikessa risteävässä liikenteessä joko niin, että liian nopeat liikennevälineet aiheuttavat vahinkoa itselleen ja rakennettuun ympäristöön ennen muuta liikennettä tai tekemällä risteysympäristöt sosiaalisesti nopeuksia hillitseväksi. Vahinkoja yhä sattuu, mutta ne ovat hyvin lieviä.

  Turvallinen, nopea liikenne ei risteä minkään kanssa. Turvallinen liikenne voi risteytyä vaikka koko ajan.

 3. #18

  Liittynyt
  31.01.2006
  Viestejä
  2686

  oletus Vs: Nappiohjatut jalankulkuvalot

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Kari Näytä viesti
  On tietenkin jossain määrin totta, että liikennevaloja, kuten muutakin liikennesuunnittelua, tehdään usein turhankin paljon autoliikenteen ehdoilla. On mielestäni silti liioittelua väittää, että nappiohjaus olisi kevyen liikenteen aktiivista syrjintää. On useita paikkoja, joissa napein toimivat valot on asennettu nimenomaan sen vuoksi, että jalankulkijoille tarjottaisiin mahdollisuus runsasliikenteisen (tai muutoin poikkeuksellisen vaarallisena koetun) tien ylittämiseen, vaikka joka kierrossa annettavan vihreän katsottaisiinkin kohtuuttomasti haittaavan autoliikennettä ja vähentävän väylän välityskykyä.
  Näin minäkin tämän olen ymmärtänyt ja tämä on minusta ihan järkevää vaikka jossain Vihdintien varressa, sen takia pidänkin kuten Laakson näitä omituisena vilkkaalla kävelyraitilla kuten Hämeenkatu.

  Näkisin kyllä mieluummin erillaisia fyysisiä hidasteita kuin valoja kaupunkikaduilla, erityisesti pidän kadun kavennuksista suojatien kohdalla kun samalla poistuu se ongelma että suojatien eteen pysäköidään. Joskus on käynyt mielessä että kaistojen välissä voisi olla leveä liikenteenjakaja ja hieman kavennettu jalkakäytävä suojatien kohdalla, niin että auto joutuu kääntymään ennen suojatietä 30-46 astetta. Hidastaisi vauhtia, kääntäisi autoilijan katsesuunnan jalkakäytävälle ja jakaisi kadun ylityksen kahteen osaan.

 4. #19
  ess
  ess ei ole kirjautuneena
  ess avatar
  Liittynyt
  10.11.2007
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  738

  oletus Vs: Nappiohjatut jalankulkuvalot

  Nappiohjatuissa ylityksissä jalankulkijatkin voisivat käyttää hieman maalaisjärkeä ja jättää painamatta nappia jos kuitenkin aikovat ylittää tien punaisia päin heti kun autot ovat menneet. Tässä mielessä valoton risteys olisi parempi.
  "Juna toisi huumeet."

 5. #20

  Liittynyt
  30.06.2005
  Sijainti
  Helsinki, Hamina
  Viestejä
  744

  oletus Vs: Nappiohjatut jalankulkuvalot

  Vai tuottaa jonkun liikennevalonapin painaminen melkoista ylimääräistä vaivaa ja tuskaa. Miten asianomainen voi soittaa puhelimella, kun joutuu naputtelemaan jopa kymmenenkin kertaa liikennevalojen vaatiman yhden kerran sijaan. Entäs hissillä matkustelu, siinäkin joutuu painamaan kerrosvalintanappia. Kait sitä on olemassa ääneen reagoivaa tekniikkaa, mutta en ole vielä yhdessäkään hississä nähnyt.
  antti

 6. #21

  Liittynyt
  15.08.2008
  Viestejä
  2245

  oletus Vs: Nappiohjatut jalankulkuvalot

  Sinähän sen sanoit. Miksei siis pistetä autoilijatkin painamaan nappia risteyksessä? Kyllähän autossa puhutaan vaikka puhelimeen joka on kuin onkin paljon isomman vaivan takana.

 7. #22
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Viestejä
  2789

  oletus Vs: Nappiohjatut jalankulkuvalot

  Lainaus Alunperin kirjoittanut antti Näytä viesti
  Vai tuottaa jonkun liikennevalonapin painaminen melkoista ylimääräistä vaivaa ja tuskaa.
  Niin, voihan sen vaivan osoittaa yhtä hyvin autoilijalle kuin jalankulkijalle tai pyöräilijälle.

  ---------- Viesti lisätty kello 7:40 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 7:34 ----------

  Lisäksi Turussa on oikeasti todettu painonapit jalankulkua ja pyöräilyä haittaavaksi ongelmaksi. Kun asiaa pohdittiin, todettiin, että ilmaisimet tulevat edullisemmiksi kuin esimerkiksi mukavampaan paikkaan laitettujen lisätolppien rakentaminen. Painonappeja on jo korvattu tutkailmaisimin varsin järjestelmällisesti kun liikennevaloja on uusittu, yleensä niin, että nappi on varalla sen varalta jos ilmaisin ei toimi. Lisäksi asiasta on tarkoitus tehdä kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelman päätöksenteon yhteydessä periaatepäätös.

  Turun kävelyn ja pyöräilyn kehittämisohjelma, luonnos

 8. #23
  Max
  Max ei ole kirjautuneena

  Liittynyt
  26.08.2008
  Viestejä
  1199

  oletus Vs: Nappiohjatut jalankulkuvalot

  Lainaus Alunperin kirjoittanut ess Näytä viesti
  Nappiohjatuissa ylityksissä jalankulkijatkin voisivat käyttää hieman maalaisjärkeä ja jättää painamatta nappia jos kuitenkin aikovat ylittää tien punaisia päin heti kun autot ovat menneet. Tässä mielessä valoton risteys olisi parempi.
  Venäjän puolella yleinen malli on risteys, jossa on valot vain ajoneuvoliikenteelle, ja jalankulkijat menevät silloin, kun sattuu ehtimään. Joihinkin kotimaisiin hiljaisehkoihin risteyksiin tämäkin olisi ihan hyvä vaihtoehto. Ensin pysähdytään painamaan nappia ja odotetaan pitkät ajat, vaikka yhtään autoa ei aja suojatien ohi. Sitten kun vihreä lopulta tulee, tulevat myös oikealle kääntyvät autot.

 9. #24
  Tunnistettu jäsen TEP70 avatar
  Liittynyt
  25.07.2005
  Sijainti
  Lappeenranta
  Viestejä
  1382

  oletus Vs: Nappiohjatut jalankulkuvalot

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Kaid Näytä viesti
  Minun sisäinen anarkistini painaa nappia aina juuri siksi: autot, nuo saastaiset katujen tukkijat, joutuvat pysähtymään kun itse olen iloisesti jo ylittänyt kadun.
  Ja sitten ihmetellään, miksi autoilijat eivät kunnioita liikennevaloja.

  Jos kerran aiot kävellä punaisia päin, älä sitten paina sitä nappia.
  Moottori keskellä lattian alla - sijainti, joka on yrityksellenne sijoitus.

 10. #25
  Suljettu tunnus
  Liittynyt
  01.07.2005
  Viestejä
  507

  oletus Vs: Nappiohjatut jalankulkuvalot

  Kappas kehveliä. Ennen tämän viestiketjun lukemista en osannut kuvitellakaan, että joku suhtautuu painonapein toimiviin liikennevaloihin negatiivisesti. Mutta näemmä siitä on ihan kuntatasolla mustaa valkoisella.

  Napin painajana olen valmis ruuhkaiseen aikaan hyväksymään sen, että joudun odottamaan vihreää valoa jonkin aikaa. Ymmärrän täysin, ettei liikennevirtoja voida holtittomasti katkoa vaikkapa yhden Paciuksenkadun yli haluavan jalankulkijan vuoksi, ja olennaisinta lienee liikenteen sujuvuus etenkin ruuhka-aikoina.

  Juurikin mainitun liikenteen sujuvuuden kannalta näenkin painonappivalot positiivisena asiana. Helsingin Kaivokadullakin, jossa edesmenneen liikenteenohjauskeskuksen tiedonannon mukaisesti liikennevalo-ohjaus on raskaan jalankulun vuoksi jalankulkijoita suosiva, soisin nähtävän painonapit. Olkoonkin, että alueella on jalankulkua ilta-aikaankin ja etenkin viikonloppuöisin, mutta niin autolla kuin bussillakin olen odotellut punaisissa kenenkään haluamatta tien yli. Ja ruuhkaohjelmassa edelleen voitaisiin nappeja pitää oletusarvoisesti "koko ajan päällä", eli joka valokierrolle tarjottaisiin vihreää jalankulkijoille.

  Turku on mielestäni liikennevalo-ohjauksen kehitysmaa. Ainakin keskustansa osalta. Suurin osa liittymistä toimii myöhäisyöhön kello-ohjauksella ottamatta liikennemäärien vaihtelua mitenkään huomioon. Seiso siinä sitten Kauppiaskadun ylitystä Yliopistonkadun risteyksessä odottelemassa, kun edes liikenteen ääniä ei kuulu mistään.

 11. #26
  ultrix avatar
  Liittynyt
  22.10.2005
  Sijainti
  Tampere Järvensivu (Jvs)
  Viestejä
  3363

  oletus Vs: Nappiohjatut jalankulkuvalot

  Lainaus Alunperin kirjoittanut janihyvarinen Näytä viesti
  Aina näin ei ole ollut. Lapsuudessani ei ollut kauheasti nappiohjauttuja valoristeyksiä, ei varsinkaan Hämeenkadulla tai muualla keskustassa. Muistaakseni asiat alkoivat muuttua joskus 1980/90-luvujen vaihteessa, kun siirryttiin kautta linjan näihin nykyisenmallisiin sinisiin laatikoihin. Tämä tapahtui kaiketi viimeistään siinä vaiheessa 90-luvulla kun näkövammaisten merkkiäänet vaihtuivat (aikaisemmin vihreä oli jatkuva ääni ja punainen oli tiheä katkonainen ääni -- nykyisinhän vihreä on tiheä katkonainen ääni ja punainen on harva katkonainen ääni). Aikaisemmat harvat napit olivat olleet hyvin vaihtelevan näköisiä ja toimineet vähän miten sattuu. Jostain syystä napit sitten pikkuhiljaa ilmestyivät vähän joka paikkaan. Tietoa syistä ei ole, mutta veikkaisin että hintaero napittomaan järjestelyyn ei ole suuri ja on varmaankin haluttu varautua valmiiksi nappiohjaukseen joka puolella, jotta liikennevaloautomatiikkaa voitaisiin tarpeen mukaan ohjelmoida uusiksi ilman erillisinvestointeja (?).
  Siniset, koputtavaa ääntä pitävät rasiat ilmestyivät kymmenkunta vuotta myöhemmin, 1990-/2000-luvun vaihteen tienoilla. Ne edellisen mallin painikkeen-valoilmaisin-aina-pimeänä-mallin laitteet tulivat toki jo aikaisemmin, 90-luvun alkupuolella.

  Osassa risteyksiä muuten on sellainen sininen / sinikeltainen laatikko ilman nappia.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut janihyvarinen Näytä viesti
  Henkilökohtaisesti olen muuten sitä mieltä, että Suomessa nappiohjauksen viive valojen vaihtumiseen on systemaattisesti säädetty liian pitkäksi. Mitä hyötyä on painaa nappia, jos valo vaihtuu vasta parin minuutin kuluttua? No, autoilijan etua kai siinä ajatellaan, että jalankulkuvaihe voidaan jättää väliin silloin kun sitä ei tarvita. Mutta esim. Ranskassa valo vaihtuu yleensä todella sukkelaan painalluksen jälkeen. Pakkokin: ei muuten kukaan jäisi odottelemaan turhan panttina vaan ylittäisi punaisia päin.
  Tähän on onneksi poikkeuksiakin. Ainakin Kuokkamaantien ja Viinikankadun risteyksessä vihreän valon saa varsin nopeasti, ja jos ajoratojen ilmaisinten yli ei kukaan ole ajanut, vihreän saa heti. "Lepotilassa" valot näyttävät kaikille punaista.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut hylje Näytä viesti
  Liikennevaloton risteys toimii silti paremmin. Jalankulkijan kannalta.
  Mielenkiintoinen vaihtoehto Tampereen Hämeenkadun tulevaisuudelle olisi sulkea se autoliikenteeltä, kuten esitettyä, ja lisäksi tukkia sivukaduilta Hämeenkadun ylitys. Tällöin Hämeenkadun suojatiet voitaisiin rakentaa uudestaan keskelle nykyistä risteysaluetta, ja 30 km/h nopeusrajoituksilla voitaisiin jopa luopua liikennevaloista. Bussinkuljettajien olisi vain totuttava siihen, että jalankulkijavirta menee ensin. Tietysti kaikkein vilkkaimmissa risteyksissä olisi liva-ohjaus pidettävä, koska muuten bussit kasaantuisivat suojatien eteen, kun suojatiellä muuten olisi lähes koko ajan joku.
  Sakari Kestinen

 12. #27
  Tunnistettu jäsen killerpop avatar
  Liittynyt
  23.06.2005
  Sijainti
  Ylöjärvi mlk
  Viestejä
  3475

  oletus Vs: Nappiohjatut jalankulkuvalot

  Aiheeseen liittyen muuan sivu

  Noista Prismateknikin liikennevalojen painonappikoteloista oli tossa muutamia kuukausia sitten Aamulehdessäkin juttua. Kuulemma firmalla on hyvin uskonnolliset taustat, eikä sinänsä yllätys ole että sormi osoittaa siinä taivaaseen, ikään kuin se olisi se haluttu tie.
  Meillä on ratikka!

  Nämä ovat vakioita.

 13. #28

  Liittynyt
  14.07.2005
  Sijainti
  koti: Espoo/työ: Helsinki
  Viestejä
  5908

  oletus Vs: Nappiohjatut jalankulkuvalot

  Lainaus Alunperin kirjoittanut TEP70 Näytä viesti
  Ja sitten ihmetellään, miksi autoilijat eivät kunnioita liikennevaloja.

  Jos kerran aiot kävellä punaisia päin, älä sitten paina sitä nappia.
  Minua ärsyttää eniten sellaiset jalankulkijat jotka eivät koskaan paina sitä nappia vaan joko ylittävät punaisilla kun sopiva rako tulee, tai sitten odottavat että joku toinen painaa sitä nappia heidän puolestaan.

  t. Rainer

 14. #29
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Viestejä
  2789

  oletus Vs: Nappiohjatut jalankulkuvalot

  Lakkaisivat ärsyttämästä heti kun siirrytään autoilijoiden kanssa tasa-arvoiseen käytäntöön, että heidät havaitaan tunnistimilla.

 15. #30

  Liittynyt
  14.07.2005
  Sijainti
  koti: Espoo/työ: Helsinki
  Viestejä
  5908

  oletus Vs: Nappiohjatut jalankulkuvalot

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Mikko Laaksonen Näytä viesti
  Lakkaisivat ärsyttämästä heti kun siirrytään autoilijoiden kanssa tasa-arvoiseen käytäntöön, että heidät havaitaan tunnistimilla.
  Siis kummanlaista tunnistinta tarkoitat? Sellaista joka havaitsee kadunylitystä haluavan vai sellaisen joka ottaa kuvan päin punaista ylittävästä ja lähettää sakkolapun kotiin? Vai kumpaakin?

  t. Rainer
  Viimeisin muokkaaja R.Silfverberg; 10.12.2009 kello 10:10. Syy: kiroitusvihreitä korjattu

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •