Raideyhteys Helsingin lentokentälle

Mutta mutta, lentorataa on turha kiirehtiä vuosikymmeniin. Lentoliikenne on murroksessa. Öljyn hinta nousee. Öljylähteet ehtyvät. Tällaisessa tilanteessa ei kannata laittaa miljardeja lentoratoihin, vaan tarkkailla mikä on lentoliikenteen tulevaisuus. Sillä välillä kehärata ja mahdollisesti Helsingin Kaupungin raideyhteys Pasilasta kuljettavat lentokentälle vaivattomasti ja tuossa tuokiossa.
Näkymät ovat sellaiset, että kerosiinin kallistuessa lyhyen matkan hypyt loppuvat ja lentoliikenne on kilpailukykyinen enää pitkän matkan liikenteessä, jossa todellisia vaihtoehtoja ei ole. Vaikka Helsinki-Vantaan lentoasema lakkaisi olemasta kokonaan, ei Kehäradan ja Lentoradan risteyskohdassa oleva Lentoasema - Flygplatsen-niminen liikennepaikka jäisi kummitusasemaksi, koska se olisi ilmiselvä paikka rakentaa kaupunkia ja jopa lisäisi molempain ratain matkustajamääriä verrattuna tilanteeseen 2015 (lentomelualue). Nythän on jo pitkään puhuttu siitä, että Malmin lentoaseman tilalle pitäisi rakentaa kaupunkia, ja ilmeisesti Berliinin lakkautettujen kenttien tilalle on sellaista tulossakin. Tampereellahan rakennettiin jo 20 vuotta sitten Härmälän lentoaseman alueelle omakotitaloja, työpaikka-alue ja Pirkkahalli (jossa soi harkkapilli :p).

Lentoratoja kauaskantoisempaa voisi olla tarkastella intrakontinentaalisia ja interkontinentaalisia luotijunayhteyksiä. Helsingistä olisikin kätevää päästä Berliiniin, Brysseliin ja Pariisiin esim. yöjunalla, eikä hiilijalanjälki tukehduta lapsenlapsiasi. Yhteyksiä tulisi tarkastella niin Baltian kuin Ruotsinkin kautta. Euroopan suurissa raideterminaaleissa voi sitten ottaa Malagan tai Rodoksen tai jonkun muun kulahtaneen lomakohteen suunnan junan. Ja ehkä Venäjä joskus uudistaa trans-siberian yhteyden luotijunaksi, niin pääsee sitten vaikka Thaimaahankin nopeasti ja omaa takamusta ajattelematta.
Interkontinentaalinen juna on ajankohtainen aikaisintaan vuonna 2100. Ollakseen kilpailukykyinen lentokoneen kanssa, junan täytyisi mennä suoraa reittiä keskinopeudella vähintään 500 km/h. Mantereen sisäisessä liikenteessä hitaampikin nopeus riittää, esim. yöjunayhteys Helsingistä Keski-Euroopan kaupunkeihin on täysin realistinen skenaario noin 2030-50. Mutta mitenkäs Suomenlahti alitetaan? Siihen tarvitaan Lentorataa, jota pitkin alitetaan Pasila ja Helsingin keskusta matkalla Tallinnaan. Näin Helsingin nykyinen henkilöratapiha voisi jäädä lähi- ja taajamajunien käyttöön, eikä Pisaraa tarvittaisi – samalla ruuhkainen päärata helpottuisi Helsingin ja Keravan välillä, jossa nopeiden taajamajunien (H/R/Z/Eil-junat) määrä voitaisiin nostaa neljästä jopa kahteentoista vuoroon tunnissa. Tämä tarkoittaisi sitä, että nykyisten H/R/Z-junien vuoroväli puolitettaisiin puoleen tuntiin kunkin linjan osalta ja lisäksi voitaisiin ajaa kaukoraiteilla sekä Porvoo–Kerava–Helsinki-junia että Porvoo–Östersundom–Helsinki-junia.

Kehärata ei ole millään muotoa sujuva tai hyvä yhteys lentokentälle muutoin kuin propagandassa. Pohjoisesta tullessa se edellyttää junan vaihtamista matkalaukkujen kanssa, mikä on aina tuskaa. Helsingistä tullessa se on vain n. 5 minuuttia nopeampi kuin nykyinen bussiyhteys. Tämä on typerää, koska kehäradan hinnalla olisi saanut lentoradan, jolla kentälle pääsisi kaikista Tampereen ja Lahden suuntien kaukojunista vaihtamatta, ja toisaalta Helsingin keskustasta pääsisi kentälle varttitunnissa. Lähes kaikkia palveltaisiin paremmin kuin kehäradalla, jonka palvelutarpeen olisi hoitanut sujuvammin ja edullisemmin raitiotiellä kuin raskasraidetunnelilla.
Lentorataa odotellessa, voisiko joku kirjatun matkatavaran palvelu hoitaa pakaasit Tampereelta ulkomaille saakka? Tästä keskusteltiin muutama vuosi sitten, että esim. Finnair (tai Finavia, kenen vastuulle nää kuuluu?) voisi perustaa Tampereen asemalle kioskin, johon annettaisiin matkatavarat ja ne kuljetettaisiin tavalla tai toisella Helsinki–Vantaalle ja edelleen määränpäähän. Ainoastaan kevyet käsimatkatavarat jäisivät junassa kuljetettavaksi, jolloin vaihto Flirttikyytiin helpottuisi Tiksissä oleellisesti.

Kehärata nyt vaan oli ns. luonnollisin ratkaisu, sillä saatiin yhdistettyä Vantaankosken rata ja päärata. Vantaalaiset saivat raideyhteyden Itävantaan ja Länsivantaan välille. Niiden välillä kun ei ole kuin lentokenttä, mutta nyt tosin lentokentän eteläpuoli on kasvanut kivikaupungiksi. Pelkästään lentokentällä työskentelee 10 000 ihmistä. Pelkkä HKL:n rata Pasilasta tai lentorata ei olisi riittänyt näihin tarpeisiin. Uudenmaan väestökehitys on räjähtänyt kasvuun, ja nyt työstettävässä maakuntakaavassa varaudutaan 430 000 ihmisen asuttamiseksi. Siihen tarvitaan raiteita, ja kehäradan myötä rakennetaankin uusia kaupunginosia.
Luonnollinen ratkaisu karttaa katsoen olisi ollut jatkaa rataa pätkä kerrallaan: ensin Kivistöön, sitten Klaukkalaan, Nurmijärvelle ja lopulta Rajamäelle, josta vanhaa Hangon rataa pitkin Hyvinkäälle. On suorastaan surkuhupaisaa, että rakennetaan lentomelualueelle (=metsään) käytännössä metrorataa. Voisi suorastaan toivoa, että Helsinki–Vantaan toiminnot siirrettäisiin jonnekin muualle, esim. Pirkkalaan ;) ja rakentaa Kehäradan varteen koteja niille 20 vuoden sisään Uudellemaalle muuttavalle uudelle 400 000 asukkaalle.

Lentoradassa on kyllä pointti, siis että se olisi suora yhteys lentomatkustajille. Lentoradalle menisi kaikki pikajunat. Uudellemaalle tosin matkustetaan muuallekin kuin lentoasemalle. En tiedä onko pikajunien ainoat järkevät pysähdyspaikat Uudellamaalla lentoasemalla ja Pasilassa? Mahdollisesti myös Keravalla. Tikkurilakin on hyvä pysähdyspaikka. Ja tämänhetkinen pikajunien pysähdystilanne Uudellamaalla onkin erittäin hyvä. Miinus tietysti suoran lentoasemayhteyden perään kaipailevat.
Joku nykytyyppisen IC2:n kaltainen palvelu pysyy jatkossakin palvelemassa Riksua, koska vaihtoyhteydet. Riksussa olisi vaihtoyhteys taajamajunaan, jolla pääsisi Kerava–Tikkurila–Pasila-käytävään, ja "IC2" (tai InterRegio, tai Elmo Allenin ideoima "CityExpress") hoitaisi HSL-lipulla myös Lentoasema–Helsinki-välin matkustajat. Ehkä rata olisi myös sen verran nopeampi nykyrataa, että ehtisi matka-ajan puitteissa pysähtyä Keravallakin.

Nopeat pitkän matkan kaukojunat, eli Pendolinot ja InterCityt posottaisivat toki Lentoaseman ja Tampereen/Lahden välin pysähtymättä.


HKL:n rata Pasilasta lentoasemalle ja edelleen Tuusulaan tarvitaan, siis jos lentorata rakennetaan. Lentoradalle mahtuisi ruuhkatunteina vain 2 paikallisjunaa ja muutama paikallisjuna-asema. Tämä ei tue Tuusulan kaavoitustarpeita. Lisäksi paikallisjunien tunneliasemat Tuusulassa olisivat äärimmäisen kalliita. HKL:n rata Tuusulassa voi mennä pinnassa ja halpoja seisakkeita voi olla 6-7.
"HKL:n rata" voi mennä pinnassa ja halpoja pysäkkejä voi olla vaikka 500 m välein. Itse asiassa Vantaan yleiskaavassa on tietääkseni sellaiselle radalle varaus, ja sen radan verkkoa pitkin pääsisi myös mm. Kivistöön, Myyrmäkeen, Tikkurilaan, Mellunmäkeen ja muiden kuntien verkkoon yhdistyneenä ympäri pääkaupunkiseutua. Sen nimi on pikaraitiotie.

Itse Lentoradalle ei kannata rakentaa asemia kuin Kerava, Lentoasema, Pasila ja Helsingin keskusta. Helsingin keskustassa voitaneen hyödyntää Pasilan metron varausta Kampissa, koska sitä asemaa ei tulla muuten käyttämään ikinä mihinkään. Jos Pasilan metro joskus jostain syystä rakennettaisiin, se voisi haarautua Espoon metrosta juurikin Kampissa.

Lentoradalla on sama kapasiteetti kuin Pääradalla, 12 junaa suuntaansa tunnissa eli juna 5 min välein.

---------- Viestit yhdistetty klo 13:13 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 12:19 ----------

Poikittaisilla uusilla yhteyksillä on viime vuosina ollut tapana yllättää positiivisesti. Muistelkaapa vaikkapa Jokeria. Aika näyttää miten käy, mutta tässä asiassa tällainen optimisti toivoisi olevan oikeassa. :)
Totta sinänsä. Ja raitiotiehankkeet maailmalla yllättävät yleensä säännönmukaisesti ennusteita suuremmilla matkustajaluvuilla (joten otaksuisin tämän pätevän ainakin Tampereen ratikkaan).

Sellainen huolestuttava piirre kehäradassa vain on tällaisten odotusten kannalta, että se ei tuo kuin muutaman uuden aseman liikenteen piiriin. (Tietysti vähän isommalle joukolle uusia asemia tulee tehokkaampi keskinäinen yhteys.) Tällainen rajoittaa todennäköisyyttä, että matkustajaennusteet ylitetään dramaattisesti. Samaa korridoria palveleva ratikka todennäköisesti saisi enemmän matkustajia kuin tunnelijuna, koska sillä olisi useampi pysäkki ja syntyisi valtavasti enemmän pysäkkien välisiä vaihdottomia yhteyspareja.
Samaa minäkin toivon ja pelkään kuin Jani. M-rata on sinänsä varsin hyvin kuormitettu ottaen huomioon, että sen käytävässä asuu suhteellisen samalla tiheydellä ja yhteensä sama määrä väkeä kuin Tampereen ratikalle suunnitellulla reitillä Kalevassa, Hervannassa ja niiden välissä. Itse asiassa onkin kumma, että Tampere ei tehnyt 1970-luvun alussa valtion (VR:n) kanssa yhteistyötä ja rakennuttanut Hervantaan omaa kaupunkirataa, vaan tyytyi nivelbusseihin ja autoihin. Kivistö on tälle radalle ikään kuin kiva lisä, Tampereen Vuoreksen kaltainen jatke raiteelle, jolla saadaan vielä lisää väkeä kyytiin. Mutta sitten lähdetäänkin metsän alle ja löydetään itsemme yhtäkkiä lentoaseman alta. Mikä perustelee Kivistö–Lentoasema-pätkän? Lentoasemalta Helsinkiin on toki hyvä olla raideyhteys, mutta miksi se pitää epäluontevasti kytkeä Kivistön rataan? Vastaavaa tuhlausta olisi, jos Tampereella rakennettaisiin Vuoreksesta Pirkkalan lentokentälle ratikka. Tai no – sentään se olisi suora yhteys lentoasemalta Hermiaan, samanlaista kohdetta ei M-radan varressa ole. Pitskukin (Valimo) on kahden asemavälin päässä Huopalahdesta.

Kyllä kehäradalle tulee matkustajia. Vai miksi kehä-III täytyy parannella vähän väliä miljoonilla muutamilla jollei muutaman satasenkin syönyt? Koska esimerkiksi pelkästään lentoasemalla on 10 000 työntekijää, jotka istuvat yksin autoissaan ruuhkauttaen liittymät ja kaistat. Kehäradan varren uusien asuinalueiden rakentaminen kestää vuosia. Käyttäjämäärät lisääntyvät siis.
Vertailun vuoksi yksistään Hervannassa on 20 000 työntekijää. Hervantaan ei silti ole suunniteltu raskasraidetta, vaan ratikka riittää. Hervannassa ei ole myöskään yhtä suurta tarvetta kaukoliikenteen rautatielle kuin lentoasemalla. (Onnibus tosin on osoittanut, että Hervannan ja Helsingin välin matkustukselle on kysyntää ainakin bussilastillisen verran neljästi vuorokaudessa.)

En tiedä miksi se on ei-uusimaalaisille vaikeaa ymmärtää että Helsingin ja Uudenmaan väestönkasvu on lähtenyt exponentiaaliseen kasvuun. Juuri nyt sorvattavassa Uudenmaan maakuntakaavassa sovitetaan alueelle reilussa 30 vuodessa (2040) rakennettavaksi asunnot 430 000 ihmiselle. Metropolialueen kunnat ovat juuri saaneet sovittua n. 13 000 asunnon rakentamisesta vuosittain.
Marja-Vantaan osayleiskaava-alue on mitoitettu enintään 27 000 asukkaan tarpeisiin. Sen itäpuolella mennään maa- ja metsätalousmaisemissa, kunnes sukelletaan maan alle. Asematon osuus on useita kilometrejä pitkä, eikä johda käytännössä mistään mihinkään raskasraidetarpeen näkökulmasta. Niin, pitäisikö tosiaan Helsinki–Vantaa lakkauttaa ja rakentaa tilalle kaupunkia?

Pakkoliitospelko laittaa hihat rullalle, ja yhteistyön pyörät pyörimään. Esimerkiksi Sipoo kasvattaa väkilukuansa n. 40 000 uudella asukkaalla (2025) ja tavoittelee lähes 15 000 uutta työpaikkaa. Kohta on Nikkilän rata käytössä, ja HELI-ratakin alkaa edetä.
Nämä ovat hyviä perusteita Lentoradalle, eli Pääradan oikaisulle.

Kirkkonummi ottaa 430 000 kakusta 60 000 asukkaan väkimäärän tavoitteen (2030), kuntakeskus laajenee, ja Sundsbergiin rakennetaan kokonaan uusi 'kaupunki'. Vai miksi luulette että Länsiväylää juuri laitettiin moottoritietasolle Kirkkonummelle asti? Ja arvatkaa jatkuuko metro Kivenlahdesta Sundsbergiin? Tuusulan asukastavoite taasen on 47000 (2020) ja 55500 (2030).
Sundsbergin metro olisi kyllä aika hölmö projekti tuolla matka-ajalla (noin puoli tuntia keskustaan), fiksumpaa olisi rakentaa samalla rahalla Länärin keskelle harvan pysäkkivälin Stadtbahn, jota pitkin posotettaisiin jollain 60 km/h keskinopeudella Helsinkiin ja tarjota toisessa päässä vaihtoyhteys jollekin Kirkkonummen seisakkeista.

Mutta kyllä, ratoja tarvitsee muukin Suomi. Mutta ei ne junat siellä kulje ilman veturia. Ja minun ei ole syytä tässä mainita paljonko metropoli tuottaa Suomen bkt:sta.
Kumpi on saanut enemmän ratarahoja suhteessa BKT-osuuteen kansantaloudesta viimeisten 40 vuoden aikana, Helsingin vai Tampereen (tai Turun) seutu?

Kun muuta Suomea ajatellaan, on jalointa, nyt kun Savon rata on oikaistu (Lahden oiko), on tarpeen oikaista Turun rata eli rakentaa ELSA, ja on tarpeen myös oikaista Itä-Suomen (Karjalan) rataa sekä Pietarin rataa - eli tehdä HELI. Ja sitten vasta lentorata. On hyvä että metropolin paikallisjunat menevät Pisaraan ja Kehärataan pyörimään, sekä muutamat lähijunat heiluriksi Espoon ja Keravan välille. Myös muun muassa Lohjan ja Porvoon sekä Nikkilän taajamajunat pääsevät alulle. Pääradan taajamajunia Järvenpäähän, Hyvinkäälle ja Riihimäelle voidaan lisätä vuoroja. Eikä pidä unohtaa lisääntyvää pikajunatarjontaa kaikkialle Suomeen.
Tuota…
Minusta ratoja ei pidä rakentaa jalousperustein vaan tarve- ja hyötyperustein. Lahden oikorata on helpottanut oleellisesti koko Itä-Suomen junaliikennettä, eikä siellä ole akuuttia tarvetta edes Pietarin takia, kun Allegro menee koko matkan vähintään 200 km/h. ELSA voi hyvin olla seuraavaksi vuorossa, ei siinä mitään.

Mutta kun Pisara ja Kehärata ovat valmiina, niin miten ihmeessä HELI:n, Nikkilä–Porvoon radan ja Pääradan lisäjunat mahtuvat mihinkään? Juuri niitä varten tarvitaan Lentorata putsaamaan Päärata kaukoliikenteestä kriittiseltä osaltaan, jotta lisäjunat ylipäätään mahtuvat raiteille. Pisara ja Kehärata eivät ongelmaa ratkaise edes osittain.

Jos lentorata rakennettaisiin nyt, saattaisi ELSA ja HELI taas vaan lykkääntyä ja lykkääntyä. Kyllä ensin kannattaa rakentaa ELSA ja HELI, jotta on jotain mitä kytkeä lentorataan.
En ole ylipäätään vakuuttunut, että kumpaakaan rantarataa kannattaa kierrättää lentoaseman kautta. Vaihto Pasilassa Lentoasemalle 10 minuutissa kulkevaan junaan ei voi olla paha, eihän? ;) Sitä paitsi näillä syötäisiin puolestaan Lentoradan kapasiteettia. HELI-rata pitäisi toteuttaa Porvoo–Sibbesborg–Östersundom–Helsinki-taajamaratana, jota voisi toki jatkaa nopeustasolla 160 km/h Loviisaan, Karhulaan, Haminaan ja edelleen Vainikkalan kautta Viipuriin, jos raja madaltuu.

Lentoradan linjaus ei tule selviämään vielä pitkään aikaan, onko linjaus Viinikkalassa vai nykyisellä terminaalilla. Jos Viinikkalan terminaali rakennetaan, kumpaan lentoradan linjaus kannattaa tehdä?
Mutta jos lentoliikenne lakkaa lähestulkoon olemasta ja korvautuu interkontinentaalijunilla, niin miksi ihmeessä Viinikkalan terminaali rakennettaisiin?

RHK ei halua paikallisjunia lentoradalle, eikä ne sinne edes mahdu. RHK ei aio rakentaa kuin lentoaseman rautatieaseman. Lentorata nopeuttaa pikajunien reittiä Pasilaan ja Helsingin keskustaan.
"RHK" eli Liikennevirasto ei päätä junaoperaattorien ja HSL:n välisestä tariffipolitiikasta. Paikallisjunia ei tarvi, jos kaukojunassa kelpaa HSL-lippu. Tämä on ensi vuonna totta Tampereen seudulla, jossa Nokian ja Lempäälän asemilla pysähtyvissä taajama- ja IC2-junissa alkaa kelvata Tampereen joukkoliikenteen lippu.

Teknisesti Trans-Atlanttinen suurnopeusjunalinja on mahdollinen Lontoon ja New Yorkin välillä. Mutta ajankohtaisuus on aivan muualla.
Totta, sillä tuollainen 5000 km tunnelirata maksaisi arviolta 500 miljardia. Sillä rahalla perustaa jo itsellisen siirtokunnan Marsiin tai vähintään Kuuhun. Mielestäni avaruussiirtokunta kuulostaa paljon helmemmältä kuin valtameren putkessa alittava juna, paitsi jos siinä putkessa on ikkunat ja valonheittimet, jolla voi bongailla merikrotteja ja Titanicin hylyn kappaleita. :)

Venäjä on äskettäin laittanut 11 miljardia euroa Trans-Siberian radan parannukseen, jotta sillä voi matkustaa nopeammin, mutta ennen kaikkea rahdin nopeuttamiseksi Eurooppaan. Laivakuljetukset rekkoineen ja kontteineen kestävät pitkään ja maksavat paljon. Suurnopeusjunayhteyksillä rahtijunilla pystyy tuomaan enemmän tavaraa halvemmalla ja nopeammin. Rahtijuna Kiinasta Prahaan kestänee 7 päivää ja maksaa noin 2800 dollaria (rahtijunat kulkevat henkilöliikennettä hitaammin)
Vielä muutama vuosi sitten VR:n taskuaikataulukirjassa oli yhteys Helsinki–Moskova–Peking. Matka kesti viikon ja kestää edelleenkin. Jos keskinopeus tuplaantuu, matka kestää edelleenkin yli kolme päivää, ihan liikaa!

Venäjä on myöskin sitoutunut laittamaan 65 miljardia dollaria rata- ja motaritunneliin Beringin salmen yhteyteen yhdistämään Euraasia ja Amerikat.
[citation needed]

Miltä tuntuisi pakata matkalaukut ja kävellä läheisen Kamppi-Töölö-Pasila pikaraideyhteyden erään haaran seisakkeelle, istua laadukkaaseen ja raikkaaseen pikaraidekulkuneuvoon ja ottaa kätevä ja nopea Mannerheimin raidereitin pyrähdys rautatieasemalle, ostaa lippu San Franciscoon, tai jonnekin muualle? Sillä suurilla juna-aikataulunäytöillä on kaikki maailman metropolit mistä valita.

Tuo ei ole pelkkä mielikuva, vaan totisinta lähitulevaisuutta.
Jos lähitulevaisuutta on vuosi 2100, niin sitten ehkä. Ja junan (ja rada) pitäisi olla nykyisten 500 km/h prototyyppijunien tasoista TGV/Shinkansen-tekniikkaa, jotta rata olisi oikeasti houkutteleva. Siltikin matka-aika Helsingistä San Franciscoon kestäisi yli vuorokauden. Uskaltaisin itse arvioida, että hypersonic-yliäänikoneet, jotka lentävät suborbitaalisesti lähiavaruuden kautta tunnissa Pariisista San Franciscoon ovat tulevaisuutta, joskin vain kiireisimpien matkaajien sikakalliita kulkuneuvoja ja kymmenien vuosien päästä. Slow travel-matkaajia varten uuden sukupolven ilmalaivat mahdollistaisivat ilman kallista infraa tavanomaisen junan nopeudella (Zeppelin NT:n keskinopeus 115 km/h) matkustamisen mannerten välillä.

Miksi paljon kukaan haluaisi matkustaa junalla vaikka Helsingistä Berliiniin tai Pariisiin? Se vie tolkuttomasti aikaa, maksaa paljon ja kuormittaa ympäristöä lentoa enemmän kun infra huomioidaan.
Itse asiassa tuolla etäisyydellä oleviin kaupunkeihin voisi ihan hyvin matkustaa junalla. Esimerkiksi Moskovaan minun ei tulisi mieleenikään matkustaa lentokoneella vaan Tolstoilla, mutta koska suora ratayhteys puuttuu, Berliiniin ei voi muulla kulkupelillä kuin lentokoneella kuvitellakaan matkustavansa. Heti kun Rail Baltica on valmis Helsingistä Berliiniin, on mahdollista liikennöidä niin, että illalla hyppää yöpikajunaan ja saapuu hyvin levänneenä aamuksi Berliiniin. Yksi hotelliyö ja pari tuntia lentokoneessa tuskailua ja terminaalissa hikoilua vähemmän.
 
Kyllä kehäradalle tulee matkustajia. Vai miksi kehä-III täytyy parannella vähän väliä miljoonilla muutamilla jollei muutaman satasenkin syönyt?

Ja kuinkas monelle Kehä III:lla tehtävälle automatkalle Kehärata tarjoaa vaihtoehdon? Vain muutamalle. Ei auta, vaikka Kehärata toimisi Kehä III:n ruuhkaisimman etapin läheisyydessä, koska sinne Kehä III:lle tullaan monen sadan neliökilometrin kokoiselta alueelta. Ja hajaannutaan yhtä isolle.
 
Lentorata punaisella.



Ratojen sijainnit viitteellisiä.

---------- Viestit yhdistetty klo 17:15 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 14:24 ----------

Pääradalta voisi myös Rajamäen ja Klaukkalan kautta ajaa pikajunia lentoasemalle ja edelleen Helsinkiin, vaikuttaen positiivisesti pääradan välityskykyyn ja ongelmiin, sekä toimisi hyvänä varareittinäkin. Klaukkalan radalle myöskin saisi uuden kasvusuunnan pääkaupunkiseudulle Keravan-Järvenpään rakennustiheydellä. Yllä olevan kuvan kaltainen Lentorata myöskin tarjoaisi poikittaisväylän ratojen välillä tavaraliikenteelle, jolloin kehä-III sisäpuoli ei kuormittuisi ja rasittuisi tavaraliikenteen käännöistä Pasilassa.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Jotenkin näkisin koko lentoradan 2050+ projektina. Sinänsä tuo visio on ihan maakuntakaavan mukainen, sillä siinä toteutuu maakuntakaavan hyväksytty sormi-kehitysmalli.

---------- Viestit yhdistetty klo 15:39 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 10:53 ----------

Mitä sanovat muut foorumilaiset kaksireittisestä lentoradasta, kaksireittisistä Elsasta ja Helistä, sekä Klaukkalan radasta aina Rajamäelle ja Hyvinkäälle asti?
 
Jotenkin näkisin koko lentoradan 2050+ projektina. Sinänsä tuo visio on ihan maakuntakaavan mukainen, sillä siinä toteutuu maakuntakaavan hyväksytty sormi-kehitysmalli.

Lentorata olisi pitänyt rakentaa kehäradan sijaan. Lentoradan pitäisi olla ykkösprioriteetti kaikista tulevista raskasraidehankkeista.

Mitä sanovat muut foorumilaiset kaksireittisestä lentoradasta, kaksireittisistä Elsasta ja Helistä, sekä Klaukkalan radasta aina Rajamäelle ja Hyvinkäälle asti?

Olen mykistynyt! Ei tuollaiseen kokonaissuunnitelmaan ole rahaa ikinä. Mutta saahan sitä ratoja kuvaavia viivoja vedellä kartalle, täysin sallittua vapaa-ajantoimintaa. Tosin ulkoillakin kannattaisi niin ajatukset tuulettuisivat ja tulisi edes hyppysellinen realismia mukaan.
 
Kyllä ihan hyvin on rahaa, kun suurnopeusradat kuitenkin vaativat uuden väylän Helsinkiin. Jospa se Tallinnan tunneli toteutetaan sitten vasta 2100+.
 
Siis Suomeen tulee, ei Helsinkiin. Ensimmäiset korridorit ovat Helsingistä:

* Turkuun
* Tampereelle
* Mikkeliin
* Pietariin

Luonnollisesti esim. Tampereelta ja Mikkelistä suurnopeusratoja jatketaan pohjoisempaan Suomeen. Suomessa kun puhutaan (Suomeen tulevista) suurnopeusradoista, puhutaan n. 250km/h radoista.
 
Luonnollisesti esim. Tampereelta ja Mikkelistä suurnopeusratoja jatketaan pohjoisempaan Suomeen. Suomessa kun puhutaan (Suomeen tulevista) suurnopeusradoista, puhutaan n. 250km/h radoista.
Ja nämä nimimerkin “Kantokoski” näkemykset 250 km/h-nopeuksista ovat siis aivan liian vaatimattomia, sillä ko. nimimerkin syvällisesti perusteltujen argumenttien tavoin on myös jo täysin yhtä asiapohjaisesti todistettu H-paikallisjunienkin kulkevan nopeudella 741 km/h::lol:
http://www.iltasanomat.fi/matkat/art-1288540202567.html
 
Siis Suomeen tulee, ei Helsinkiin. Ensimmäiset korridorit ovat Helsingistä:

* Turkuun
* Tampereelle
* Mikkeliin
* Pietariin

Luonnollisesti esim. Tampereelta ja Mikkelistä suurnopeusratoja jatketaan pohjoisempaan Suomeen. Suomessa kun puhutaan (Suomeen tulevista) suurnopeusradoista, puhutaan n. 250km/h radoista.

Kun tietää liikennebudjetin nykyiset raamit, kysymys mitä ratoja rakennetaan seuraavaksi, on kuin kiista kaatamattoman karhun nahasta. Jos Pisararata vielä toteutetaan pikaisesti, kaikki muu saattaa jäädä pelkästään paperille vuosikymmeneksi.
Useimmat toimijat ovat liikuttavan yksimielisiä tarpeesta lisätä liikennettä raiteilla. Kuinka tämä tapahtuu, jos rataverkon kehittämiseen ei ole rahaa? Oletetaan kuitenkin tilanteen muuttuvan: mihin hankkeisiin rahaa kannattaisi tällöin käyttää? Hankkeet jakautuvat karkeasti kolmeen ryhmään: yksiraiteisten pääratojen kapasiteetin lisääminen (myös kaksoisraiteita rakentamalla), pääkaupunkiseudun ratahankkeet (nämäkin lisäävät kapasiteettia) ja varsinaiset uudisradat.
Ajatellessa Helsingistä maakuntiin lähteviä reittejä voidaan todeta niistä vain Tampereelle ja Vaasaan johtavan olevan kutakuinkin suora, muut kiertelevät enemmän tai vähemmän. Tämä antaa muille kulkumuodoille turhaa kilpailuetua. Lisäksi länsirannikolta ja Suomenlahden rannalta Helsingistä itään puuttuu raideyhteys lähes kokonaan.
Suhteellisen järkeviä säteittäisiä uudisratahankkeita on viisi: ELSA, Porin rata, Jyväskylän rata, HELMI ja itäinen rantarata Kotkan kautta Luumäelle. Lisäksi Pääradalle tarvitaan kapasiteetin lisäystä lopullisen tavoitteen ollessa kaksi lisäraidetta Tampereelle asti. On selvää ettei näitä kaikkia ole varaa rakentaa ja lisäksi osa radoista on ainakin osittain päällekkäisiä.
Porin ja Jyväskylän ratojen ongelmana on Tampereen ohittaminen, mikä vähentää niiden hyödyllisyyttä, varsinkin jos Päärata saadaan hyvään tai huippukuntoon. Itä-Suomen radat jättäisivät taas Kouvolan osittaiseen paitsioon, mutta tämä on suhteellisesti pienempi ongelma. Vielä joissain kaavailuissa mukana olevalla radalla Porvoon kautta Kouvolaan ei ole sen sijaan mitään järkeä Keravan Oikoradan valmistuttua (vuosituhannen alussa se olisi ollut järkevämpi tai ainakin realistisempi vaihtoehto).
ELSA-rata edellyttää Espoon/Kauklahden kaupunkiradan toteuttamista ensin mutta ei välttämättä Pisararadan. HELMI-radan tuoma liikenteen lisäys sopinee vielä nykyisen Pääradan puitteisiin. Muut sen sijaan edellyttävät sekä Pisararadan että Lentoradan rakentamista.
Pääradan kehittämisen etuna on mahdollisuus toteuttaa se hyvinkin pieninä pätkinä. Ongelmat on lähinnä raiteiden sijoittelussa. Lisäksi todennäköisesti kokonaan uuden suurnopeusradan rakentaminen moottoritien varteen Hämeenlinnaan asti tulisi halvemmaksi kuin tehdä vastaavat kaksi lisäraidetta Keravalta. Liikennetarpeen puolesta reitti Helsingistä Tampereelle on ainut Suomessa, jolle varsinainen suurnopeusrata kannattaisi toteuttaa. Samalla nopeutuisivat yhteydet Poriin ja Jyväskylään niin, ettei erillisiä oikorajoja sinne tarvita.
ELSA- ja HELMI-radan etuna on, ettei niiden toteuduttua nykyisiä mutkallisia yhteyksiä tarvitse parantaa. Vanhojen reittien kunnostuksella ei kuitenkaan saada kovin suurta hyötyä. Kotkan kautta kulkeva rata olisi periaatteessa yhteiskunnallisesti tärkeä, koska reitillä ei ole raideliikennevaihtoehtoa käytännössä ollenkaan. Linjaus on kuitenkin esillä olevista vaihtoehdoista kaikkein kallein eikä lyhennä matkaa Karjalaan tai Pietariin olennaisesti (matka-aika voisi sen sijaan lyhentyä, jos rata toteutetaan suurnopeustasoisena).
Toteuttamisjärjestys voisi siis olla:
- Espoon kaupunkirata
- ELSA-rata ja HELMI-rata
- Pisararata ja Lentorata (mahdollisimman nopeasti peräkkäin)
- Helsinki-Tampere suurnopeusrata tai vastaava
- itäinen rantarata
Näiden jälkeen voisi vaikka tehdä/uusia radan Turusta Poriin.
Tällainen voi tuntua jonkun mielestä turhalta spekuloinnilta. Kuitenkin ratojen suunnitteluprosessi on pitkä, joten on syytä olla ajoissa liikkeellä. Lisäksi näillä valinnoilla on vaikutuksia nykyisiin ja moniin lähitulevaisuuden hankkeisiin. Esimerkiksi jos päädytään Pääradan huomattavaan kohentamiseen, merkitsee se suorien Porin ja Jyväskylän ratojen hylkäämistä, mutta toisaalta nykyisten Tampereelta lähtevien huomattavaa parannustarvetta. Kokemäelle menevän radan kunnostus on alkamassa. Nykysuunnitelmissa siihen ei liity nopeuden nostoa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että Porin oikorata olisi päätetty rakentaa vaan, että valtiolla on vain rahapula!
 
ELSA-rata edellyttää Espoon/Kauklahden kaupunkiradan toteuttamista ensin mutta ei välttämättä Pisararadan.

Tämä ei nähdäkseni pidä paikkaansa, vaikka tällaisen kuvan helposti saakin. Nykyisellä liikennöintikäytännöllä radalle sopii neljä paikallisjunaa ja kaksi pikajunaa/seudullista paikallisjunaa. Jos Turun rata erkanisi jo Espoossa Rantaradalta, voitaisiin varmaan päästä kapasiteettiin neljä ja neljä, jossa kaukojunista kahden tulisi jatkaa Lohjan suuntaan. Tämä riittää vielä aika pitkälle ja varsinkin Kirkkonummen ja Karjaan suuntaan saataisiin paljon nykyistä enemmän liikennettä. Paikallisjunat liikennöivät noin vartin vuorovälillä, joten vuorovälin tihentämisestä ei ole erityistä hyötyä, paremminkin pidentyvä matka-aika tuo enemmän haittaa, kuin lyhentyvä vuoroväli hyötyä, jota ei kuitenkaan pysty lyhentämään kuin korkeintaan kymmeneen minuuttiin.

En tietenkään kiellä, että Espoon kaupunkirata lisäisi ELSA-radasta saatavia hyötyjä: väli Espoo - Leppävaara voitaisiin ajaa nopeammin ja matka-aika lyhentynee useammalla minuutilla ja ELSA-radalla voitaisiin ajaa useampikin junavuoro, kuin kaksi tunnissa. Kaupunkiradan puute tuntuu ehkä kuitenkin enemmän Kirkkonummen suunnalla, jossa sielläkin iso hyöty tulee jo pelkästään siitä, että Turun kaukojunat siirtyvät muualle.

Mutta mikään ennakkoehto Espoon kaupunkirata ei ole ELSA-radalle. Sen sijaan se alkaa tulla välttämättömäksi edellytykseksi, jos aletaan kehittämään Länsi-Uudenmaan paikallisliikennettä, ja siinä halutaan päästä tiheämpään vuoroväliin, kuin yksi tai kaksi junaa tunnissa rataa kohden. Yleensäkin täsät kaupunkiradasta saatava hyöty on yllättävän vähäinen, varsinkin kun matkustajan kannalta tihenevä vuoroväli "kompensoituu" pidemmällä matka-ajalla. Tietysti, jos kaupunkirakenne tihenee ja monipuolistuu radan varrella, eli matkat lyhenevät...
 
Tämä ei nähdäkseni pidä paikkaansa, vaikka tällaisen kuvan helposti saakin. Nykyisellä liikennöintikäytännöllä radalle sopii neljä paikallisjunaa ja kaksi pikajunaa/seudullista paikallisjunaa. Jos Turun rata erkanisi jo Espoossa Rantaradalta, voitaisiin varmaan päästä kapasiteettiin neljä ja neljä, jossa kaukojunista kahden tulisi jatkaa Lohjan suuntaan.

Se ei välttämättä helpota tilannetta, koska nopeusero syntyy Espoon ja Leppävaaran välillä, ei Espoon ja Kirkkonummen välillä, jossa S-juna pysähtyy vain kaksi kertaa. Ja tälläkin hetkellä se kaukojuna hönkii E-junan niskaan, ei S- tai U-junan.
 
Takaisin
Ylös