Vanhoja raitiovaunuja romuksi?

Kun vanhojen vaunujen huoltoon tarvittava osaaminen on ollut yksi huolenaiheista keskusteluissa, niin tuli mieleen vanhat harjavaunut. Onko ne tekniikan ja huollon näkökulmasta modernisoituja vai onko tekniikka museokalustoa vastaavaa joiltain osin, kun ovat kuitenkin jo lähes sadan vuoden ikään päässeet?
 
^Oletko selvillä kuinka se toimii siellä? Tuntuu tässä keskustelussa pahasti muilla ainakin sekoittuu puurot ja vellit, vaikea löytää mitään totuuden siementä....
 
Täällä keskustelussa on hirvittävän paljon virheellisiä olettamuksia, mikä sinänsä ei ole ihme, eihän näistä asioista ole tietoa juuri ulospäin kerrottu. Täällä keskustelussa on myös jonkin verran ns. insinöörinäkökulmaa, ja vaikka ne käsitykset tuntuvat raitiovaunujen ystävästä pahalta, niin tuo insinöörinäkökulma on kuitenkin meille kaikille raitiovaunujen ystäville hyvä muistutus siitä, että noinkin voi ajatella ja oikeasti ajatellaan – yleisesti ottaen helsinkiläiset kyllä rakastavat raitiovaunujaan, mutta kaikki eivät suhtaudu niihin myönteisesti tai nostalgisesti, vaan toisinkin ajattelevia on keskuudessamme.

Tässä Oy Stadin Ratikat Ab:n ja/eli minun näkökulmani asiaan, taustoineen, kronologisessa järjestyksessä.

Huhtikuussa 1994 Helsingin kaupunginvaltuusto teki päätöksen, jossa se tilasi 40 matalalattiaista raitiovaunua (20 sitovasti ja 20 optiona). Nämä vaunut tilattiin korvaamaan silloin vielä linjaliikenteessä olleet 29 telivaunua 1950-luvulta. Valtuusto päätti tässä yhteydessä erikseen, että vaikka 1950-luvun kalusto poistuu linjaliikenteestä, sen tulee jatkossakin näkyä kaupungilla.

Elokuussa 1999 ensimmäiset Variotramit aloittivat linjaliikenteessä.

Vuonna 2000 lähestyin HKL:n toimitusjohtajaa ja hänen pyynnöstään edelleen HKL:n raitioliikenneyksikön johtajaa Timo Ketolaa. Ajatukseni oli, että 1950-luvun kaluston nyt hiljalleen poistuessa linjaliikenteestä entisöisimme yhdessä yhden vaunun. Ketola suhtautui ajatukseen myönteisesti. Asiasta käytiin neuvotteluja toista vuotta.

Vuonna 2002 laadittiin HKL:n ja SR:n välille sopimus. Sopimuksessa määriteltiin, että vaunu 339 entisöidään alkuperäiseen asuunsa, että molemmat sopimuskumppanit panostavat entisöintiin sekä ajallisesti että rahallisesti ja että vaunun käyttötarkoitus sen valmistuttua on tilausajoliikenne sekä juhla- ym. PR-tilaisuuksien rajoitettu yleisöliikenne. Sopimus sisälsi myös kymmenen vuotta voimassa olleen välitysoikeuden: vastineeksi sijoittamastaan rahasta sai SR vuokrata vaunua tilausajoihin listahintoja edullisemmin ja vastaavasti myydä sitä edelleen tilausajoasiakkaille itse määrittelemällään hinnalla. Ajatus oli, että näin sijoitetut varat saadaan takaisin, ja tähän oli siis 10 vuotta aikaa, mutta sopimus päättyisi aiemmin, jos tuo sijoitettu summa tulisi kerättyä kasaan nopeammin. Vaunun omistusoikeus säilyi HKL:llä.

Nyt en muista, minä vuonna HKL:stä ilmoitettiin, että sopimuksen summa on tulossa täyteen. Sopivalla markkinoinnilla tilausajot lisääntyivät alkuvuosina mukavasti ja niissä saavutettiin oikein hyvä volyymi. Niinpä tuohon meni huomattavasti vähemmän aikaa kuin tuo 10 vuotta, ehkäpä viitisen vuotta. Joka tapauksessa sopmus oli päättymässä ja HKL:n aloitteesta laadittiin alkuperäistä sopimusta korvaamaan uusi sopimus. Se oli nyt luonteeltaan puhdas välityssopimus ja koski tilausliikennettä vaunulla 339. Sopimuksessa määriteltiin hinnat. Nämä sopimukset olivat voimassa pari kolme vuotta kerrallaan ja uusittiin sopimuskauden päättymisen lähestyessä. Hintoja välillä jonkin verran nostettiin, välillä ei.

Tähän väliin totean vielä, että saman valtuuston päätöksen nojalla HKL kunnosti myöhemmin alkuperäistä henkeä kunnioittaen mutta linjaliikennekelpoisuuden säilyttäen vaunut 9 ja 12 (vuodelta 1959) sekä (ei-linjakelpoisesti) perävaunun 505 (vuodelta 1958). Moottorivaunuja, etenkin vaunua 12, käytettiin tavanomaisessa linjaliikenteessäkin Variotram-ongelmien vuoksi. Lisäksi niillä ajettiin jonkin verran tilausajoja ja yleisöajoja. Muun muassa Arabian raitiotien 80-vuotisjuhlien yhteydessä vaunu 12 kulki linjalla 6 ylimääräisessä vuorossa, samoin linjoilla 3B ja 3T kolmosen rengaslinjan 85-vuotisjuhlien yhteydessä. Valtuuston tahto vaunujen näkymisestä kaupunkikuvassa toteutui ja HKL koki vaunujen tuovan sille PR-hyötyä: raitioliikenteen brändi ja imago vahvistuivat.

Näin edettiin aina vuoden 2017 loppuun asti. Sopimusneuvotteluista ei käytännössä voinut varsinaisesti puhua – uusiminen oli rutiinia ja hoitui välillä puhtaasti postitsekin ilman erillisiä tapaamisia. Ongelmia HKL:n johdon kanssa ei ollut. Tilausajoista vastaavan ajojärjestelijän kanssa ongelmia välillä oli riippuen siitä kuka tehtävää HKL:llä kulloinkin hoiti. Sopimukseen nimittäin sisältyi melko avoin kirjaus, jossa todettiin, että SR on velvollinen noudattamaan HKL:n kulloisiakin tilausajoliikenteen periaatteita. Kun ajojärjestelijä heittäytyi hankalaksi, näitä periaatteita alkoi yhtäkkiä tupsahdella ilman ennakkovaroitusta. Yksi tällainen oli, että kaupungilla saattoi kulloinkin olla liikenteessä vain yksi tilaisajovaunu. Jos siis HKL oli myynyt jonkin toisen tilausajon jollakin toisella vaunulla, en voinut samalle ajankohdalle myydä vaunua 339 kenellekään. Toisena esimerkkinä voisin mainita yksipuoliset ilmoitukset malliin "elokuulle ei oteta lomien vuoksi lainkaan tilausajovarauksia". Tämä loi kuvaa kaupungista ja HKL:stä epäluotettavana sopimuskumppanina, mutta näistäkin selvittiin, kun ajojärjestelijä vaihtui ja taisi johtokin näihin jossain vaiheessa pyynnöstäni puuttua.

Vuonna 2017 olin yhteydessä silloin jo alkutilanteeseen nähden monet organisaatiouudistukset ja henkilövaihdokset kärsineeseen HKL:ään tilausajosopimuksen uusimiseksi vuodesta 2018 eteenpäin. Nyt asiat olivat muuttuneet, eikä sopimuksen uusiminen ollutkaan enää läpihuutojuttu. Sopimukselle oli määrätty valmistelija, joka oli ottanut tehtäväkseen laskea HKL:lle tilausajoliikenteestä aiheutuneet todelliset kulut. Laskelman seurauksena esitettiin todella voimaksta hinnannostoa. Nyt en muista, pitikö hinnan nousta kaksin- vai kolminkertaiseksi vai jotain siitä väliltä, mutta nosto oli joka tapauksessa todella merkittävä. Tapasin tämän valmistelijan kahden kesken ja keskustelimme hänen laskelmansa perusteista. Kävi ilmi, että se oli tehty hyvin epäliikemiesmäisesti ja sisälsi sellaisia oletuksia, joiden motiivi oli vähintäänkin kyseenalainen. Annan yhden esimerkin. Tilausajot on hinnoiteltu asiakkaalle niin, että perusmaksu sisältää kaksi tuntia ajoa varikolta varikolle. Lisäksi asiakas voi ostaa lisätunteja. Suurin osa ajoista on vain perusmaksun mittaisia. Valmistelija oli laskenut palkkakulut siten, että jokaisen kahden tunnin tilausajon osalta HKL maksaa kuljettajalle 16 tunnin palkan. Hän perusteli tätä sillä, että tilanteessa, jossa kaikki kuljettajat on varattu muihin tehtäviin eikä ketään saada houkuteltua muulla tavoin ylitöihin, on tilausajoon hankittava kuljettaja, jolle luvataan koko päivän palkka ja ylitöiden vuoksi kaksinkertaisena. Tuollainen skenaario voisi teoriassa joskus toteutuakin, käytännössä näin ei kuitenkaan ollut koskaan käynyt. Todellisuudessa lähes kaikki tilausajot ajettiin tuntikuljettajien voimin, ja heille maksettiin 2 tunnin 7 minuutin palkka (7 minuuttia on tilausajon alkuun sijoitettu valmisteluaika). Liikemiesmäinen tapa laskea palkkakulut olisi luonnollisesti käyttää jonkinlaista keskiarvoa ja laskea siihen kohtuullisesti varmuusvaraa päälle.

Joka tapauksessa tämä hinnannousu olisi johtanut siihen, että tilausajotoiminta olisi päättynyt, koska kysyntää ei uusilla hinnoilla olisi ollut. Olin asiassa yhteydessä HKL:n toimitusjohtajaan, jota virkaa silloin hoiti Ville Lehmuskoski. Hänen kehotuksestaan käynnistettiin neuvottelut, joissa hallintojohtajan tehtävää silloin hoitanut Yrjö Judström teki asiassa ratkaisun. Lopullinen päätös oli, että tehdään uusi sopimus vuosille 2018–2019 ja hintoja nostettiin muistaakseni noin 10 %. Päätös syntyi siis valmistelijan tahdon vastaisesti, ja hän kertoikin sopimusneuvotteluissa olevansa tyytymätön lopputulokseen. Ymmärsin, että hän koki varpailleen astutun, kun hänen laskelmansa ei lopulta vaikuttanut päätöksentekoon. Sitten juotiin lasit kuohuviiniä neuvottelujen päätteeksi.

Jonkin aikaa tämän jälkeen Lehmuskoskelta tuli kirje, jossa hän totesi, ettei museoliikennettä (eri asia ja eri kalustolla kuin tilausliikenne) voida enää jatkaa entisin ehdoin, vaan HKL haluaa jatkossa rahallista korvausta sellaisista asioista, joiden oli siihen asti katsottu kuuluvan museoliikenteen tuottaman imaghohyödyn piiriin. Tunsin vielä tässä vaiheessa paljon väkeä HKL:ltä ja tietooni tuli, että kirjeen lähettäminen ei ollut ollut ihan yksinkertaista, sillä kaikki asiaa käsitelleet eivät suinkaan olleet siellä samaa mieltä, mutta toimitusjohtaja tietysti päätti, ketä kuuntelee. Tässä kirjeessä ei erikseen mainittu tilausliikennettä, mutta selvää oli, ettei senkään sopimuksen uusiminen tulisi sujumaan ongelmitta.

Välit minun ja Lehmuskosken kanssa olivat kuitenkin hyvät ja pyrimme etsimään yhdessä säätiöratkaisusta sellaisen toimintamallin, jossa päästäisiin lähemmäs eurooppalaista tilannetta vanhojen raitiovaunujen kanssa. Olihan aivan ainutlaatuista, että Helsingissä kaupunki ei budjetoinut vanhojen vaunujen liikenteeseen mitään, vaan museoliikennettä pyöritettiin täysin yksityisin varoin ja riskillä, ja rahoitus siihen saatiin 339:n tilausliikennetoiminnasta. Säätiömallin tarkoituksena oli luoda oikeushenkilö, joka ei olisi riippuvainen yksittäisistä yksityishenkilöistä ja heidän hyväntahtoisuudestaan ja joka toisi toimintaan jatkuvuutta. Lehmuskosken kanssa kävimme tapaamassa Anni Sinnemäkeä, joka oli jo silloin asiasta vastaava apulaiskaupunginjohtaja ja joka taitaa olla ainoa kaupungin puolelta, joka on ollut prosessissa jollakin tasolla mukana siitä lähtien. Kaikki muut ovat vaihtuneet, osa useampaankin kertaan. Sinnemäki antoi asialle tukensa ja kehotti käynnistämään valmistelun, ja näin sitten tapahtuikin.

Joka tapauksessa oli vuoden 2018 keväällä selvää, että kesästä 2019 tulisi museoliikenteen osalta viimeinen Stadin Ratikoiden pyörittämänä. Samoin minulle oli ns. yleisen elämänkokemuksen perusteella selvää, että tilausajoliikenne vaunulla 339 olisi vuoden 2019 jälkeen todennäköisesti hyvin hankalasti järjestettävissä kaiken tapahtuneen jälkeen.

Säätiöasian valmistelu eteni hyvin hitaasti. Siihen asetettiin HKL:n puolelta valmistelijoiksi yksi virkamies ja yksi juristi. Juristi vaihtui pian, mutta virkamies pysyi samana. Vaikka valmistelu eteni kovin takkuisasti, saatiin yksi asia tehtyä: virkamies laati laskelman säätiön taloudesta. Oletus oli siis, että perustetaan säätiö, jonne siirretään kaikki sellainen kalusto, jota ei käytetä linjaliikenteessä. Säätiö säilyttäisi tätä kalustoa HKL:n tiloissa ja maksaisi tiloista HKL:lle kohtuullista vuokraa. Kalustolla ajettaisiin Spårakoff-ajot, tilausliikenne ja museoliikenne.

Virkamiesvalmisteluna syntynyt laskelma osoitti, että säätiö pystyisi huolehtimaan liikenteestä, huolloista, korjauksista, vuokrista ym. omalla tulovirrallaan. Tuon laskelman laatimiseen en itse osallistunut muutoin kuin esittämällä kysymyksiä ja näkökulmia sen lähtökohdista. Todettakoon, että tässä vaiheessa HKL budjetoi omaksi tilausajomyynnikseen 200 000 €/v. Säätiö olisi tarvinnut ainoastaan alkupääoman perustamiskuluihin, käytännössä Helsingin kaupungilta. Säätiötähän ei oikeushenkilönä omista kukaan, vaan se perustetaan aina lahjoituksen turvin. Alkupääomassa puhutaan joistakin sadoista tuhansista euroista riippuen siitä, olisiko HKL myynyt vai lahjoittanut vaununsa säätiölle.

Säätiöasian rinnalla oli minun käynnistettävä vuoden 2019 aikana keskustelut vaunun 339 tilausajosopimuksen jatkamisesta. Nyt asialle oli määrätty eri valmistelija kuin viimeksi. Asia eteni hyvin hitaasti. Kun se ei tahtonut millään edetä, niin saimme sentään sovittua puhtaasti sähköpostitse, että vanhaa sopimusta jatketaan 31.5.2020 asti entisin ehdoin, jotta saisimme varsinaiset neuvottelut käytyä. Tilausajojen luonteeseen kuuluu se, että niitä varataan kuukausia, puolikin vuotta etukäteen, joten tilanne, jossa sopimus on päättymässä lähikuukausina, on kestämätön.

Lopulta uusi valmistelija laati sopimusluonnoksen, joka ei käytännössä ollut sopimus ollenkaan. En esimeriksi olisi voinut myydä 50-vuotissyntymäpäiväajoa asiakkaalle kuukauden päähän, sillä en olisi tiennyt, oliko minulla vaunu silloin käytettävissä ollenkaan. Sopimuksesta oli poistettu HKL:n velvotteita niin, ettei sillä olisi ollut enää mitään arvoa. Lehmuskoski oli vielä tässä vaiheessa toimitusjohtaja ja pyrin keskustelemaan asiasta hänen kanssaan, mutta siitä ei enää ollut apua.

Tapasin tämän uuden valmistelijan vielä yhden kerran, ja se tapaaminen oli, kuten Lehmuskoskelle sitten kerroin, oppikirjaesimerkki siitä, miten tapaamisia ei tule hoitaa. Se olisi oikeastaan pitänyt videoida opetusvideoksi, niin absurdi ja nöyryyttäväkin se oli. Tätä tapaamista varten valmistelijan oli pitänyt selvittää muutama asia, jotta olisimme voineet niistä keskustella ja neuvotella. Reilusti ennen tapaamista vielä kysyin häneltä sähköpostitse, ovatko asiat selvityksessä ja hän totesi asian näin olevan. Kun sitten menin sovittuna aikana Valilaan kokoustilaan, valmistelija ei ollut paikalla lainkaan. Muistelen, että hän tuli paikalle vihdoin puolisen tuntia myöhässä. Sitten kävi ilmi, että mitään niistä asioista, jotka hänen oli pitänyt selvittää ja joiden vuoksi tapasimme, ei ollut selvitetty. Hän tarttui siinä sitten puhelimeen ja yritti niitä asioita kysellä, muttei saanut oikeita ihmisiä kiinni eikä mitään tapahtunut. Tapaaminen on täysin turha. Ymmärsin, että tällä kokoonpanolla keskusteluja on turha enää jatkaa. Tämä oli tammikuuta 2020, jolloin koronasta ei vielä ollut tietoakaan. Minun ajatukseni oli silloin, että jatketaan tilausliikennettä toukokuun loppuun asti ja että säätiö jatkaa siitä sitten kunhan se on joskus saatu perustetuksi. Korona sitten sotki loppukevään niin, että viimeiset tilausajot järjestettiin 13.3. ja meidän Sirkka desinfioi sairaalatason aineilla vaunun tukitankoja ja penkkejä ajojen välillä. Siitä eteenpäin ajot peruuntuivat.

Korona ei siis vaikuttanut sen paremmin museo- kuin tilausliikenteen loppumiseen, vaan ne päättyivät siksi, että SR:n ja HKL:n väliset määräaikaiset sopimukset päättyivät.

Säätiöneuvotteluja jatkettiin koronavuosina, mutta minun tietääkseni asia ei käytännössä edennyt vuoden 2020 jälkeen millään tavalla. Lehmuskoskea seurasi toimitusjohtajana Lumijärvi ja sitten Hakavuori. Olen molemmat tavannut ja molempien kanssa keskustellut, mutta koska varsinainen säätiön perustaminen on tehtävä kaupungin puolesta, en ole voinut tuohon keskusteluja enempää vaikuttaa.

Tästä päästäänkin sitten nykyhetkeen. Minun viimeisin kommunikointini HKL:n seuraajan eli nykyisen Pääkaupunkiseudun Kaupunkiliikenne Oy:n kanssa on tapahtunut huhtikuussa. Lähetin 19.4. toimitusjohtaja Hakavuorelle sähköpostin, jossa totesin, että olemme pian tilanteessa, jossa Koskelan varikkoa aletaan purkaa ja jossa näille vaunuille olisi löydettävä muualta säilytystilaa. Lienee kohtalon ivaa, että kirjoitin: "Vaunujahan on aiemmin yhdessä katsotun luettelon mukaan kaikkiaan 4 kappaletta Stadin Ratikoilta ja 9 kappaletta KLOYltä, tosin näistä yhden on KLOY sittemmin romuttanut. Nyt pitäisi varmistua siitä, ettei
vastaavia erehdyksiä satu lisää." Tämä siis vailla mitään ennustajantietoja tulevasta. (Tuo yksi romutettu on vaunu 31.)

Hakavuori vastasi 29.4. Tässä on koko hänen vastauksensa: "Olen pyytänyt kalustovastaavilta selvityksen menettelytavoista museovaunujen osalta sekä suunnitelman siitä, mihin vaunut siirretään Koskelasta. Asiasta vastaava henkilö palasi lomalta tänään ja palaan asiaan, kun saan lisätietoa. Säätiöasia ei ole ottanut tartuntapintaa kaupungin puolelta, tämän osalta pitää pohtia miten edetään."

Lukuisten henkilövaihdosten jälkeen en osaa sanoa, kehen Hakavuori viittaa puhuessaan asiasta vastaavasta henkilöstä.

Kolme päivää tämän jälkeen eli 2.5. sain, sattumalta 15 000 kilometrin päähän Helsingistä, Tyynelle valtamerelle, harrastajatoverilta kuvan vaunusta 339 ilman virroittajaa matkalla romuliikkeeseen. Minä en näe Hakavuoren riveillä enkä niiden väleissä mitään sellaista indikaatiota, joka tuota romutusta ennakoisi. Suunnitelma pyydetty, asiaan palataan, säätiön osalta pitää pohtia.

Tuo ei kuulosta siltä, että romuliikkeen kanssa on asiasta jo ennen 29.4. sovittu. Näin oli kuitenkin tapahtunut, sillä niin oli Romu Keinäsen edustaja eräälle harrastajalle kysyttäessä kertonut. Romutus tuli siis niin sanotusti pyytämättä ja yllätyksenä.

Erikseen haluan vielä mainita, että lehdistössä on Kaupunkiliikenne Oy:n puolelta Antti Nousiainen kommentoinut romutusasiaa moneltakin kantilta. En ole Nousiaista koskaan tavannut enkä ole hänen kanssaan kommunikoinut. En tiedä hänen taustaansa, koulutustaan taikka työhistoriaansa. En osaa arvioida, mistä ja miten hänen käsityksensä ovat syntyneet.

Nousiainen on esittänyt erilaisia uusia syitä sille, miksi vanhoilla vaunuilla ei voisikaan liikennöidä. Keskeistä on, että koko sinä aikana, kun tilausliikennettä on ollut ja sen jatkosta on eri yhteyksissä neuvoteltu, ei missään vaiheessa ole kenenkään toimesta tuotu esiin niitä duubioita, jotka hän nyt uutena nostaa esille.

Esimerkiksi varaosia on Vallilan varikon kellaritiloissa vaikka kuinka paljon. Tai on ainakin ollut. On tietysti mahdollista, että ne on nyt hävitetty. Jos näin olisi käynyt, sopii kysyä, että miksi. Toisaalta tuon aikakauden vaunujen varaosat eivät ole mitään rakettitiedettä. Pääsääntöisesti rikoontunut osa voidaan itse korjata tai vastaava voidaan hankkia Euroopasta. Vaunut ovat kyllä suomalaisia, mutta niiden osat universaaleja, usein suoraan ulkomailta ostettuja tai täällä aikanaan lisenssillä teetettyjä. En siis näe tuota todellisena ongelmana siinäkään tapauksessa, että Kaupunkiliikenne Oy olisi varaosat jostain syystä yllättäen hävittänyt.

Tilausajovaunun hajoaminen linjalle ja siten linjaliikenteen häiriintyminen on myös asia, joka ei ole noussut keskusteluissa esiin milloinkaan aiemmin. Uskon sen johtuvan siitä, että kun tilausajotoiminta oli vilkasta, jokaisella oli HKL:llä asiasta kokemusperäistä tietoa: ei hajonnut, ei häiriintynyt. Niiden 16 vuoden ajalta, jolloin tilausajoliikennettä vaunulla 339 hoidettiin, muistan vain yhden tilanteen, jossa vaunu hajosi linjalle Hakaniemessä ja työnnettiin Töölön halliin. Toisessa tilanteessa vaunu häiritsi liikennettä Mannerheimintiellä sen vuoksi, että sen kääntyessä Mannerheimintieltä Töölön hallille oli sen perässä tulleen linjavaunun kuljettaja ajanut vaihteenkääntökoskettimen alle liian aikaisin, jolloin vaihde kääntyi vaunun alla ja vaunun 339 takateli jatkoi matkaansa suoraan, kun etuteli oli kääntymässä hallille. Tämä ei kuitenkaan johtunut vaunusta 339, vaan linjavaunun kuljettajan virheestä.

Tilausajovaunun "mahtuminen" rataverkolle ei myöskään ole lähivuosina ongelma, meillähän on edellisen linjastouudistuksen myötä vaunuja verkolla ratakilometriä kohden vähemmän kuin vuosikausiin. Jos bulevardiratikat runsain mitoin toteutuvat, saattaa tilanne kaupungin itäpuolella muuttua, mutta tällaista mahtumisongelmaa ei ainakaan seuraavaan kymmeneen vuoteen ole.

Totta on se, että ratainfraan on tehty ja ollaan tekemässä muutoksia, jotka edellyttävät kalustoon muutoksia. Vaunun 339 pyörärenkaat on vaihdettava leveämpiin ja vaunun on siedettävä korkeampaa ajojännitettä. Nämä muutostyöt maksavat luokkaa 10-12 000 € + enintään muutaman kymmenen tunnin työpalkkio. Jossakin lehdessä oli laitettu Nousiaisen suuhun miljoona euroa tästä työstä, mutta uskon, että siinä on kyse toimittajan väärinkäsityksestä.

Lisäksi on kerrottu, että romutukseen vietyjen vaunujen kohtalosta olisi keskusteltu milloin kenenkin kanssa, mutta vielä ei löytynyt ketään, joka olisi tällaisia keskusteluja käynyt.

Helsingin kaupunginmuseossa raitiovaunuista vastaa intendentti Elina Kallio. Häneltä oli eräs harrastajatoveri kysellyt, onko Kaupunkiliikenne Oy:lta tullut yhteydenottoa. Ei ollut tullut, hän ei tiennyt romutuksesta mitään. Museovirastolla eli valtakunnallisella toimijalla puolestaan on raideliikenteen asiantuntijalautakunta, jonka tehtävänä on avustaa Museovirastoa valtionavustushakemusten käsittelyssä sekä arvioida maassamme säilyneiden raideliikenteen kalustoyksiköiden arvoa ja merkitystä. Lautakunnan sihteerinä toimii virkamies, erikoisasiantuntija Hannu Matikka. Jos Museovirastoon tulisi raitiovaunuja koskeva yhteydenotto, se ohjautuisi hänelle ja sitä kautta lautakunnalle. Tällaista yhteydenottoa ei ole tullut.
 
Kiitos, tämä oli loistava faktapohjainen taustoitus tähän tilanteeseen.
Kiitos itsellesi, kun kävit kuvaamassa vaunut Karjaalla. Se kuva onkin levinnyt kulovalkean tavoin.

Siis onko se 339 siellä romuttamolla ehditty laittaa atomeiksi ?
Kuvan perusteella ei, keula kyllä on vaurioitunut. Käsittääkseni romutus on keskeytetty nyt.
 
Virkamiesvalmisteluna syntynyt laskelma osoitti, että säätiö pystyisi huolehtimaan liikenteestä, huolloista, korjauksista, vuokrista ym. omalla tulovirrallaan. Tuon laskelman laatimiseen en itse osallistunut muutoin kuin esittämällä kysymyksiä ja näkökulmia sen lähtökohdista. Todettakoon, että tässä vaiheessa HKL budjetoi omaksi tilausajomyynnikseen 200 000 €/v. Säätiö olisi tarvinnut ainoastaan alkupääoman perustamiskuluihin, käytännössä Helsingin kaupungilta. Säätiötähän ei oikeushenkilönä omista kukaan, vaan se perustetaan aina lahjoituksen turvin. Alkupääomassa puhutaan joistakin sadoista tuhansista euroista riippuen siitä, olisiko HKL myynyt vai lahjoittanut vaununsa säätiölle.
Tämä laskelma on toki tehty vuosia sitten, mutta ainakin tämänpäivän mittapuulla 200k kustannukset vaikuttavat kovin matalilta.

Otetaan esimerkiksi vuokrat. Helsingin kaupunkiliikenne on rakentanut ja rakentaa Ruskeasuon ja Koskelan varikot 450 miljoonalla. Jos tästä lasketaan sisäistä vuokraa yhtä vaunumetriä kohti, päästään uuden tilan käyvässä vuokrassa kai jonnekin 3000 euroon vuodessa per vaunumetri.

Jos museovaunuja ja perävaunuja olisi vaikka 100 vaunumetriä, nykyistä vähemmän, saadaan pelkäksi hallitilan vuokraksi Kaupunkiliikenteen tiloissa luokkaa 300k euroa vuodessa ja jos vaunuja olisi enemmän summa vielä kasvaa. Tilanteeseen ei vaikuta oikeastaan se missä hallissa museoratikat varsinaisesti asuisivat kun kaupunkiliikenteelle hallitilan marginaalikustannus on uudisrakentamisen hinta.

Toisaalta kuinka paljon tuossa laskelmassa on oletettu museoliikenteen maksavan kaupunkiliikenteelle lisätyöstä, joko syntyy kun museoraitioliikennettä on olemassa? Kun museoliikennettä on raiteilla ja kalustoa halleilla siitä syntyy lisäkustannuksia kun museoliikenteen tarpeet pitää huomioita. Onko tätä lisätyötä suunniteltu korvattavaksi kaupunkiliikenteelle? Museoliikenne lisää erilaista säätöä ja sähellystä joka puolelle organisaatiota ja se maksaa lisääntyvänä työvoiman tarpeena, radanpidon kuluina ym. Siihen sitten kaikki liikennöinnin kustannukset, esim. kuskien palkat ja raitiovaunujen remontit päälle.

Kun katson Kaupunkiliikenteen hallitilan hintaa ja haarukoin erilaisia muita museoliikenteestä tulevia kustannuksia, kyllähän siinä päästään kai jo jonnekin 500k euroa kiinteään kustannukseen vuodessa ilman liikennöinnin muuttuvia kustannuksia, kaluston kunnostusta ja kaluston huoltoa.

Kun Helsingin Kaupunkiliikenteen ydintehtävänä on liikennöidä raitiovaunuilla tehokkaasti en yhtään ihmettele, että HSL:n asettamien tavoitteiden saavuttamiseksi Kaupunkiliikenne pyrkii saamaan ydintehtäviin kuulumattomista palveluista Kaupunkiliikenteelle kustannusten mukaisen korvauksen. Toisaalta museoraitiotieporukka on tottunut siihen, että HKL omistaa vaunut, säilyttää vaunut ilmaiseksi, huoltaa vaunut ilmaiseksi, hallinnoi prosessia ilmaiseksi, hoitaa kuljettajat tuntipalkalla ilman yleiskuluja, pitää yllä valmiutta huoltaa vanhaa kalustoa ilmaiseksi, säilyttää varaosia varastoissa jne.

HKL on siis aikaisemmin toiminut museoliikenteen ja museokaluston säilyttämisen suurena sponsorina, mutta organisaatiomuutoksen jälkeen Kaupunkiliikenne ei halua sponsoroida museokalustoa kovilla kustannuksilla. Nyt kuitenkaan kaupunkiliikenteen laskut maksava asiakas, eli HSL ei ole antanut Kaupunkiliikenteen tehtäväksi vanhan kaluston säilyttämistä eikä tähän luonnollisesti ole mitään resursseja. Myöskään Helsingin kaupunki ei ole halunnut ostaa Kaupunkiliikenteeltä museoliikennepalveluja, ei ole siis pitänyt museoliikennettä niin arvokkaana, että siihen olisi syytä laittaa rahaa.

Tältä taustalta voi olla helpompi ymmärtää, miksi neuvotteluissa on ollut niin vaikea löytää yhteistä säveltä.
 
Viimeksi muokattu:
Toisaalta museoraitiotieporukka on tottunut siihen, että HKL omistaa vaunut, säilyttää vaunut ilmaiseksi, huoltaa vaunut ilmaiseksi, hallinnoi prosessia ilmaiseksi, hoitaa kuljettajat tuntipalkalla ilman yleiskuluja, pitää yllä valmiutta huoltaa vanhaa kalustoa ilmaiseksi, säilyttää varaosia varastoissa jne.
Vaunu 339 kunnostettiin suureksi osaksi yksityisillä varoilla. Harmi että tämä pikkujuttu unohtui tuosta täysin asenteettomasta ja neutraalista puheenvuorostasi. Ihan vahinko varmaan.
 
Vaunu 339 kunnostettiin suureksi osaksi yksityisillä varoilla. Harmi että tämä pikkujuttu unohtui tuosta täysin asenteettomasta ja neutraalista puheenvuorostasi. Ihan vahinko varmaan.

Ylempänä tällä sivulla kerrotaan, että HKL:n ja SR:n välille tehtiin sopimus, jonka ajatuksena näyttää olleen että vaunun 339 korjauskulut maksetaan takaisin SR:lle hinnanalennuksilla ja tilausliikenneoikeuksien tuotoilla.

Tämä näyttää minusta kaupalta, jossa HKL on ostanut SR:ltä historiakaluston kunnostusta, jota olisi muuten ollut HKL:n vaikea rahoittaa ja maksanut epäsuorasti hinnanalennuksilla tämän kunnostusprojektin takaisin SR:lle 10 vuoden aikana erilaisille eduilla sen sijasta että HKL olisi maksanut korjatusta museokalustosta suoraan korjauskustannuksia.

Tähän on liittynyt myös 10 vuoden sopimus museoliikennöinnistä, jossa HKL:llä on ollut erilaisia vastuita.

Tässä lainaus.
Vuonna 2002 laadittiin HKL:n ja SR:n välille sopimus. Sopimuksessa määriteltiin, että vaunu 339 entisöidään alkuperäiseen asuunsa, että molemmat sopimuskumppanit panostavat entisöintiin sekä ajallisesti että rahallisesti ja että vaunun käyttötarkoitus sen valmistuttua on tilausajoliikenne sekä juhla- ym. PR-tilaisuuksien rajoitettu yleisöliikenne. Sopimus sisälsi myös kymmenen vuotta voimassa olleen välitysoikeuden: vastineeksi sijoittamastaan rahasta sai SR vuokrata vaunua tilausajoihin listahintoja edullisemmin ja vastaavasti myydä sitä edelleen tilausajoasiakkaille itse määrittelemällään hinnalla. Ajatus oli, että näin sijoitetut varat saadaan takaisin, ja tähän oli siis 10 vuotta aikaa, mutta sopimus päättyisi aiemmin, jos tuo sijoitettu summa tulisi kerättyä kasaan nopeammin. Vaunun omistusoikeus säilyi HKL:llä.
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reaktiot: JE
Juuri näin. Pointtini oli se, että harrastajien keskuudessa ei ole eikä ole ollut sellaista ajatusta, että kaiken rahoituksen automaattisesti pitäisi ilmestyä harrastajayhteisön iloksi kaupungilta, tai jostain muualta kuin harrastajilta itseltä. Ei sen enempää eikä sen vähempää.
 
Tämä laskelma on toki tehty vuosia sitten, mutta ainakin tämänpäivän mittapuulla 200k kustannukset vaikuttavat kovin matalilta.
Se oli ehkä epämääräisesti ilmaistu alkuperäisessä viestissäni. Tuo 200 000 euroa on siis HKL:n jostain ehkä vuoden 2018 tai 2019 budjetista poimittu luku, joka käsittää HKL:n tilausajomyynnin ennustetut tulot sille vuodelle, jonka budjetti se oli.

Siinä ei ole Spårakoffista saatavia tuloja eikä tietenkään museoliikenteen lipputuloja. Lisäksi tuota summaa mahdollisen säätiön tulovirtaan verrattaessa pitää muistaa, että SR välittäjänä jäisi pois, mikä lisäisi sitä tilausajoliikenteen tulovirtaa. Siis jos vaikkapa HKL on myynyt tilausajoja SR:lle x € ja SR niitä loppukäyttäjälle 1,3 x€, niin jatkossahan säätiö saisi sen 1,3 x€ tuloa tuosta.
 
Se oli ehkä epämääräisesti ilmaistu alkuperäisessä viestissäni. Tuo 200 000 euroa on siis HKL:n jostain ehkä vuoden 2018 tai 2019 budjetista poimittu luku, joka käsittää HKL:n tilausajomyynnin ennustetut tulot sille vuodelle, jonka budjetti se oli.

Siinä ei ole Spårakoffista saatavia tuloja eikä tietenkään museoliikenteen lipputuloja. Lisäksi tuota summaa mahdollisen säätiön tulovirtaan verrattaessa pitää muistaa, että SR välittäjänä jäisi pois, mikä lisäisi sitä tilausajoliikenteen tulovirtaa. Siis jos vaikkapa HKL on myynyt tilausajoja SR:lle x € ja SR niitä loppukäyttäjälle 1,3 x€, niin jatkossahan säätiö saisi sen 1,3 x€ tuloa tuosta.

Olen nähnyt viime aikoina ratikoita tilausliikenteessä, mutta ne eivät ole olleet historiakalustoa, vaan Artic- tai NR - kalustoa. Onko tuossa tuloarviossa oletettu, että kaikki tilausajojen asiakkaat haluaisivat vuokrata vain historia-kalustoa?

Itse näkisin, että tilausajokysynnästä merkittävä osa kohdistaa nykyaikaiseen Artic- tai NR - kalustoon ja vain osassa tilausliikenteestä olisi kysyntää historiakalustolle.
 
Viimeksi muokattu:
Olen nähnyt viime aikoina ratikoita tilausliikenteessä, mutta ne eivät ole olleet historiakalustoa, vaan Artic- tai NR - kalustoa. Onko tuossa tuloarviossa oletettu, että kaikki tilausajojen asiakkaat haluaisivat vuokrata vain historia-kalustoa?

Itse näkisin, että tilausajokysynnästä merkittävä osa kohdistaa nykyaikaiseen Artic- tai NR - kalustoon ja vain osassa tilausliikenteestä olisi kysyntää historiakalustolle.
Näin se on tällä hetkellä https://kaupunkiliikenne.fi/liikennointi/raitiovaunulla/tilausajot/

--- Lainaus ---

Vaunun voi vuokrata kuka tahansa yksityishenkilö, yhdistys tai yritys. Tilausajoryhmän tulee olla yksityistilaisuusperiaatteella ennalta määritelty ryhmä. Liikenne ei voi olla aikataulutettua linjaliikenteenomaista liikennettä pysäkkipalveluineen. Säätelemme tilausajojen määrää kuljettaja- ja vaunutilanteen perusteella.

Vaunua ei voi koristella tai somistaa ulkopuolelta. Vaunun sisälle tulevasta koristelusta ja siivouksesta tulee sopia tilausajosta vastaavan henkilön kanssa erikseen.

Vuokrattavissa on linjaliikennekäytössä olevat vaunut ARTIC ja MLNRV2.

Hinnat 2024​

Kesäkauden hinnat​

Raitiovaunun vuokra ajalla 1.5.–30.9.
(ei sis. alv)
  • Arkisin perushinta: 1 000 € (2 tuntia)
    • Arkisin lisätunti: 340 €
  • Pyhäisin perushinta: 1 400€ (2 tuntia)
    • Pyhäisin lisätunti: 465 €

Talvikauden hinnat​

Raitiovaunun vuokra 1.1.-30.4. ja 1.10.-31.12.
(ei sis. alv)
  • Arkisin perushinta: 800 € (2 tuntia)
    • Arkisin lisätunti: 270 €
  • Pyhäisin perushinta: 1 120 € (2 tuntia)
    • Pyhäisin lisätunti: 375 €
Perushinta kattaa kaksi tuntia laskettuna varikolta lähdöstä varikolle paluuseen. Lisätuntiveloitus peritään jokaiselta perushinnan jälkeiseltä alkavalta tunnilta.

Pyhäliikenteen mukainen tilausajohinta peritään lauantaina ja arkipyhiä edeltävinä päivinä klo 18.00 alkaen pyhäliikenteen loppuun saakka. Hintoihin lisätään arvonlisävero 10 %.

Spårakoff​

Spårakoffissa voi nauttia maisemien ohella myös panimotuotteista. Vaunu ei ole Kaupunkiliikenne Oy:n hallinnoima, ja sen tilausajotiedustelut tehdään numerosta 0300 870 020 tai ravintolamyynti@sok.fi.

--- Lainaus loppuu ---
 
Toisaalta kuinka paljon tuossa laskelmassa on oletettu...
Sellainenkin päivä näköjään nähtiin, että Petterin ja mun osat on vaihtuneet. Yleensä Petteri on ollut meistä kahdesta se, joka on ottanut HKL:n virkamiesvalmistelussa tehdyt laskelmat annettuna ja puolustanut niiden oikeellisuutta, kun mä taas olen vuosien varrella erilaisia HKL:n laskelmia, niiden lähtötietoja ja oletuksia sekä etenkin johtopäätöksiä kritisoinut ja kyseenalaistanut.

En pysty ottamaan kantaa laskelman yksityiskohtiin, koska en niitä tiedä, enkä usko, että niitä mielellään ulospäin kerrotaankaan, koska laskelma sisältää myös Spårakoffin liikenteeseen perustuvia liikesalaisuuksia. Laskelman on laatinut virkamies, joka ei ole liikennepuolella töissä. Hän on kerännyt lukuja, hintoja ja tunteja jne. liikennepuolelta, huollosta ym. Mä olen vaikuttanut laskelmaan esimerkiksi siten, että olen kertonut hänelle, keiden antamiin lukuihin kannattaa suhtautua sellaisella varauksella, että kysyy samaa asiaa vielä joltain toiseltakin, jotta saa luotettavampia vastauksia.

Valmistunut laskelma lienee silloisen johdon hyväksymä, muuten sen tulosta tuskin olisi minulle kerrottu.

Säilytystilaa ei onneksi tarvitse laskea superhyperhightech-Ruskeasuon metrihinnoilla. Tämäntyyppisissä laskelmissa katsotaan yleensä ns. lopputilannetta. Tuoksi lopputilanteeksi on mitä todennäköisimmin tässsä yhteydessä oletettu vaunujen säilyttäminen Vallilan hallissa. Sitä nimittäin HKL ja kaupunginmuseo ideoivat eräänlaiseksi museovarikoksi tilanteessa, jossa HKL muuttaa alueelta pois. Varikkokiinteistö käsittäisi säätiön säilytys- ja huoltotilat, kaupunkiliikennemuseon kaupunginmuseon alaisuudessa sekä vuokrattavia toimisto- ym. tiloja. Vallilan varikko on suojeltu, jolloin sen vuokraaminen vapaille markkinoille olisi aikamoisen vaikeaa ja vertailuhinta siten aika eri luokkaa.
 
Tässä kun on yllä keskustelu myös tilausajojen hinnoista, niin kaivoinpa huvikseni, miten HKL:n hinnastossa on kahden tunnin arkiajon hinnat kehittyneet:

2004 335€ (2000 mk)
2005 350€
2006 350€
2007 350€
(2008-2010 puuttuu)
2011 395€
2012 450€
2013 585€
2014 585€
2015 585€
2016 585€
(2017, 2018 puuttuu)
2019 talvi 650€, kesä 810€
2020 talvi 685€, kesä 850€
2021 talvi 685€, kesä 850€
2022 talvi 700€, kesä 870€
2023 talvi 770€, kesä 960€
2024 talvi 800€, kesä 1000€

Hinnat ovat nousseet vuosien varrella aika reippaasti. Vuoden 2004 hinta vuoden 2023 rahan arvossa olisi vain 486€.
 
Takaisin
Ylös