Compact
Tunnistettu jäsen
- Liittynyt
- 20 Heinäkuu 2005
- Viestit
- 2,315
Taikasana on ilmajohto ja saksisanka.Se, mitä nimität raskaan raideliikenteen verkoksi, ei ole ollenkaan samaa kuin Helsingin metro tai lähijunat. Se on lähinnä Stadtbahnia, jos eurooppalaista vertailua haetaan. Vaunujen leveys 2,6 m, laituri on kyllä korkea, mutta raideleveys 1067 tai 1435 mm. Käytössä sekä ilmajohto että sivukisko. Sisältä kaikki ovat samanlaisia.
Vaunut.orgissa on hiljattain ollut esillä muutama kuva metron koejunasta matkustajaliikenteessä vuodelta 1975. Kuvien yhteydessä tuli kommenteissa esille "uusi havainto", että metrolla on nähtävästi ollut tuolloin käytössä sekarunko eli pehmeä sinipenkkinen (sekä siis tuuletusikkunallinen) M2 + pehmeä oranssipenkkinen (umpi-ikkunainen) M3. M1 paloi kelvottomaksi v. 1973. Ilmeisesti M4 on sitten laitettu sivuraiteelle huilimaan. Junarungothan ovat alun perin M1+M2, M3+M4 ja M5+M6. Viimeksi mainittu oli kovamuovinen oranssipenkkijuna eli nykyjunan penkkiproto.
Koetin etsiä joitain kuvia kirjahyllyssä lojuvista Metrotoimiston sen aikaisista toimintakertomuksista, vaan en kyllä sekajunakuvaa (eri sisustusjärjestelmä ja tuuletusikkunat) M2+M3 löytänyt. Osui vain silmiini muutama nyt tänäpäivänä sykähdyttävä lause, jotka on tullut tietenkin jo muinoin luettua. Vaan laitetaan ne nyt muistin aikana muillekin tässä esille!
Helsingin kaupungin Metrotoimiston vuoden 1975 toimintakertomuksesta:
"Virtakiskolaitoksen suunnittelu saatiin päätökseen varikkoa lukuunottamatta. Varikolla luovuttiin ilmajohdinjärjestelmästä ja siirryttiin virtakiskoon radan sivussa."
"Automaattisen liikenteenohjausjärjestelmän suunnittelua jatkettiin."
Oli siis käytännössä tuohon asti ollut olemassa visio kattovirroitinsysteemistä, tosin käyttökohteena vain Roihupellon varikon ratapiha. Automaattiajo oli myös vielä ajatuksena.