Bensiinin hinnat vs. joukkoliikenteen suosio

Millä määrällä matkustajia juna on kätevämpi, mukavampi tai nopeampi kuin auto? Ainakaan minulla ei mummolat, muut sukulaiset, mökit tai mikään muukaan määränpää kehä kolmosen ulkopuolella sijaitse niin lähellä juna-asemia tai ole niin hyvien joukkoliikenneyhteyksien päässä, että käytännössä olisi muita vaihtoehtoja kuin auto. Sitten onkin työssäkäyvälle ihmiselle ihan sama mitä se maksaa.

Jos määränpää on jossain niistä kaupungeista minne menee junia, tai lähellä niitä, tai jos ei ihan lähellä, jos joku tulee autolla noutamaan asemalta. Juna on mukavempi siksi että ei taritse itse ajaa, lapsilla on jotain tekemistä ja voi käydä syömässä ja juomassa ilman että tarvitsee erikseen pysähtyä sitä varten. Tunnen toki ihmisiä jotka eivät mistään hinnasta liiku junalla ja vetoavat aina siihen että sillä ei pääse Kainuun korpeen tai mökille mutta kaikki eivät aina ole menossa sellaisin paikkoihin tai on aina nin paljon tavaraa mukana.


Ei niiden välissä ole mitään. Vaikka määritelmät ovat häilyvät, babyboomerit yleensä päättyvät 1950-luvun loppuun ja GenX alkaa 1960-luvusta.

Amerikassa ehkä, mutta silloin kun X-sukupolven suomenkielinen versio pullamössösukupolvi lanseerattiin terminä, sillä tarkoitettiin nimenomaan suurten ikäluokkien lapsia. 1945 ja sen jälkeen syntyneet ovat ehkä biologisesti voineet olla isiä ja äitejä jo v 1960, mutta käytännössä kuitenkin vasta vuodesta 1966 asti eteenpäin.

Eli vuosien 1955-1966 välillä syntyneiden sukupolvella puuttuu varsinainen nimi, tunnusomaista on että heidän vanhempansa olivat ns "raatajasukupolvea", jotka eli lapsuutensa sota-aikaan mutta joutui heti töihin sodan jälkeen, ja kulutustottumukset sekä vanhemmilla että itsellään ehkä hiukan toisenlaiset kuin ns pullamössö tai X-sukupolvella.

t. Rainer
 
Viimeksi muokattu:
Jos määränpää on jossain niistä kaupungeista minne menee junia, tai lähellä niitä, tai jos ei ihan lähellä, jos joku tulee autolla noutamaan asemalta. Juna on mukavempi siksi että ei taritse itse ajaa, lapsilla on jotain tekemistä ja voi käydä syömässä ja juomassa ilman että tarvitsee erikseen pysähtyä sitä varten. Tunnen toki ihmisiä jotka eivät mistään hinnasta liiku junalla ja vetoavat aina siihen että sillä ei pääse Kainuun korpeen tai mökille mutta kaikki eivät aina ole menossa sellaisin paikkoihin tai on aina nin paljon tavaraa mukana.

Itse olen lähes aina kuskina, ainakin osan matkaa, eikä se ajaminen nyt niin pahalta tunnu, oikeastaan ihan yhdentekevää. Johtuuko sitten siitä, että kun sitä ei tarvitse päivittäin harrastaa esim. työmatkoilla..? Noin muuten auto on matkustusmukavuudeltaan melko ylivertainen junaan nähden. On tietysti penkit ja ilmastointi, mutta suurin ero tulee kuitenkin siitä, että junavaunu (ja joukkoliikenne ylipäänsä) on julkista tilaa kun taas auto on yksityistä. Suurella osalla ihmisistä se vaikuttaa paljon mahdollisuuteen rentoutua. Toki on niitäkin ihmisiä, jotka nukkuvat sujuvasti julkisessa tilassa, päästävät kaasua tuntematta häpeää, puhuvat yksityisiä tai typeriä välittämättä muista jne. Meitä selvästikin on junien lisäksi autoihin.

Junien syömä- ja juomatarjontaa en hirveästi hehkuttaisi, kaukana ABC-tasosta ;)
 
Noin muuten auto on matkustusmukavuudeltaan melko ylivertainen junaan nähden. On tietysti penkit ja ilmastointi, mutta suurin ero tulee kuitenkin siitä, että junavaunu (ja joukkoliikenne ylipäänsä) on julkista tilaa kun taas auto on yksityistä. Suurella osalla ihmisistä se vaikuttaa paljon mahdollisuuteen rentoutua. Toki on niitäkin ihmisiä, jotka nukkuvat sujuvasti julkisessa tilassa, päästävät kaasua tuntematta häpeää, puhuvat yksityisiä tai typeriä välittämättä muista jne. Meitä selvästikin on junien lisäksi autoihin.

Junien syömä- ja juomatarjontaa en hirveästi hehkuttaisi, kaukana ABC-tasosta ;)

Autossa epämukavinta on ahtaus ja veto. Ajaessa veto alkaa vihloa vasemman jalan polvessa jo puolen tunnin matkan jälkeen. Sellaista autoa ei ole jossa sitä ei tuntisi. Vanhemmiten näkökyvyn heikentyessä ja refleksien hidastuessa vastaantulevien valojen häikäisy ja liikennekulttuuri että muut kiilaavat ja roiskivat kura päälle minkä kerkiävät, nostaa verenpainetta. Jos joku toinen ajaa, ei nukkumisesta tule mitään. En tunne sellaisia autoilijoita jotka osaisivat kiihdyttää ja jarruttaa tasaisesti ja olla kiroilematta tai pulisematta ajaessaan jos on muita kyydissä. Maantien seuraaminen matkustajapaikalta tuulilasin läpi on tylsintä ajanvietettä. Pimeään aikaan ei autossa voi lukea edes. ABC-ravintoloissa häiritsee eniten kolkko ilmapiiri, pitkät jonot viikonloppuisin sekä palvelutiskille että vessaan (naisten vessaan ovat seuralaiseni joutuneet jonottaa jopa puoli tuntia!), ja epäonnistunut äänimaailma: lasten ja nuorisoporukoiden huutaminen ja astioiden kilinä kaikuu korviasärkevän kovaa salissa.

Junissa nukkumista ja lepäämistä häiritsee kuten mainitsit eniten kännykkään pulisevat ja äänekkäästi omista ja muiden asioista juoruilevat seurueet ja joskus pikkulapset, nuorisojengit ja humalaiset (tarkoitan nyt pitkän matkan junia). Varaamalla paikan itselleen pienestä allergiahytistä pääsee niistä eroon mutta silloin selkänojaa ei voi kallistaa kunnolla. Junassa parasta on se että voi lukea tai tehdä töitä. Vaikka ravintolavaunun tarjoilu on aika aneemista niin olutta sieltä sentään saa eikä omatunto kolkuta jos ottaa pari. Mutta autolla jos ajaa niin sitäkään mahdollisuutta ei ole.

t. Rainer
 
Noin muuten auto on matkustusmukavuudeltaan melko ylivertainen junaan nähden. On tietysti penkit ja ilmastointi, mutta suurin ero tulee kuitenkin siitä, että junavaunu (ja joukkoliikenne ylipäänsä) on julkista tilaa kun taas auto on yksityistä. Suurella osalla ihmisistä se vaikuttaa paljon mahdollisuuteen rentoutua.
Jos on itse ratin takana tai vänkärin paikalla, niin se on ihan mukavaa noin tunnin, max pari tuntia kerrallaan. Mutta tavallisessa henkilöautossa takapenkillä joutuu olemaan polvet koukussa, takapuoli puutuu, asentoa ei voi korjata eikä voi jaloitella pysäyttämättä kulkua. Auto on siinä suhteessa mukavuustasoa "soutuvene", jos juna on "matkustaja-alus". Suuri osa junavuoroista on niin väljiä, että se oma yksityinen tila on ihan yhtä suuri kuin autossa, tai jopa suurempi, kun ei tarvitse olla pylly vasten pyllyä. Tämä korostuu etenkin hytissä matkustettaessa.
 
Itse olen lähes aina kuskina, ainakin osan matkaa, eikä se ajaminen nyt niin pahalta tunnu, oikeastaan ihan yhdentekevää. Johtuuko sitten siitä, että kun sitä ei tarvitse päivittäin harrastaa esim. työmatkoilla..?
Ajaminen sinänsä ei ole rasittavaa, kun sitä ei ole liikaa ja ajaa maltilla.
Noin muuten auto on matkustusmukavuudeltaan melko ylivertainen junaan nähden.
Auto on ainoa kulkupeli, jossa onnistun saamaan itseni pahoinvoivaksi. Ei risteilijä myrskyssä, ei pitkä lentomatka, ei pitkä junamatka eikä pitkä bussimatka ole koskaan aiheuttanut minulle huonoa oloa. Ruuhkassa autoon leviää joskus miedosti pakokaasujen käry. Rypsipellolla voimakas rypsin haju. Paperitehtaan kohdalla huomaa myös sille ominaista hajua. Onko tuttua kenellekään? Yleisesti autossa tunnen oloni tukalan ahtaaksi ja puutuneeksi nopeammin, kuin muissa välineissä. Mielestäni auto on matkustusmukavuudeltaan surkein vaihtoehto.
On tietysti penkit ja ilmastointi, mutta suurin ero tulee kuitenkin siitä, että junavaunu (ja joukkoliikenne ylipäänsä) on julkista tilaa kun taas auto on yksityistä.
Täällähän saa junassa jopa puoli osastoa rauhaa haalittua itselleen. Paikallisjoukkoliikenteestä en voi sanoa samaa erityisen ahtaassa ratikassa ja metrossa matkustaneena ja täynnä-valon bussissa kymmeniä kertoja nähneenä.
Suurella osalla ihmisistä se vaikuttaa paljon mahdollisuuteen rentoutua. Toki on niitäkin ihmisiä, jotka nukkuvat sujuvasti julkisessa tilassa, päästävät kaasua tuntematta häpeää, puhuvat yksityisiä tai typeriä välittämättä muista jne. Meitä selvästikin on junien lisäksi autoihin.
Tämä riippuu tosiaan paljon ihmisestä. Itse en ole nukkunut koskaan autossa tai lentokoneessa, koska niissä on niin ahdasta. Junassa on helpompaa, kun on hiljaistakin.
Junien syömä- ja juomatarjontaa en hirveästi hehkuttaisi, kaukana ABC-tasosta ;)
ABC:ssä olet paikallasi ja matka-aikasi saattaa kasvaa jopa tunnilla ja VR:n juniin saa ottaa omia ruokia kunhan ne eivät sotke. Voit ostaa ne ABC:tä edullisemmin lähikaupasta tai ABC:tä paremman laadun omaavalta kahvila- tai pikaruokaketjulta. Sentään jotain edistystä ABC:ltäkin: he ovat huomanneet itsekin, kuinka huonoa heidän sapuskansa on, varsinkin pikaruokaosastolla ja korvanneet omat pizzansa Rosson ja ABC-burgerin Hesburgerin palveluilla. Hampurilaisten, tuoreen salaatin ja pizzan ystävänä suostun itse käymään vain tälläisessä toimipisteessä. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan jotain muutakin, kuin ABC:tä - polttoaineen ja ruoan hinta voi olla alempi ja ruoan laatu parempi yhtä aikaa, kun vaihtaa ABC:n esim. Teboiliin tai pistäytyy lähimmän kylän paikallisessa kuppilassa.
 
Takaisin
Ylös