Rattivaunu
Tunnistettu jäsen
- Liittynyt
- 24 Kesäkuu 2005
- Viestit
- 6,209
Joukkoliikenneharrastajat ovat käyttäneet pakettiauto- tai pakutermiä pakettiauton näköisistä pikkubusseista aika kauan. Kirjoitetussa tekstissä tällaisen termin viljeleminen kyllä vaikuttaa sen verran asiattomalta, etten itse niin kirjoittele, mutta toisaalta en pahastu jonkun sellaisia kirjoitellessa. Osa "pakuttelusta" voi perustua myös sanojan tai kirjoittajan omaan henkilökohtaiseen asenteeseensa kyseisiä minibusseja kohtaan. Sananvapaus suotakoon kaikille, annetaan kaikkien kukkien kukkia.Siinä onkin hyvät määrittelyt. Joskus puhutaan myös pienoislinja-autoista, mutta ehkäpä minibussi on nykyaikaisempi termi.
Ulkoisesti äkkivilkaisulla samalta näyttävä ajoneuvo voi olla paitsi em pakettiauto, myös minibussi, taksi, kuorma-auto, retkeilyauto tai viranomaiskäytössä oleva ajoneuvo. Tällä on merkitystä ajo-oikeuden, laillisen käyttötarkoituksen ja laillisen ajoreitin suhteen. Jos näiden ajoneuvojen eroja ei ymmärrä tai ei halua ymmärtää, niin eipä voi mitään.
Henkilö- ja tavarakuljetuksiin tarkoitetuilla moottoriajoneuvoilla on pitkä yhteinen historia. Isokokoisetkin linja-autot oli aikanaan rakennettu tavarapuolen eli kuorma-auton alustalle. Ja yhteisiä osia busseissa ja kuorma-autoissa on edelleen vaikka kuinka paljon, esimerkkeinä moottori, akselit, pyörännavat, paineilmajärjestelmä ja moni muukin tekniikka. Suurin osa tuntemistamme bussinalustamerkeistä on myös kuorma-automerkkejä: Volvo, Mercedes-Benz, Iveco, MAN, Scania, mutta on tietenkin pelkästään busseihinkin keskittyneitä valmistajia (esim. VDL, Setra, Kabus).
En tiedä, kutsutaanko pikkubusseja "pakuiksi" tai vastaaviksi muualla kuin täällä Suomessa. Isompien puolella tiedän, että Ruotsissa (valtio) kirjastoautot ovat ainakin puheessa bokbusseja eli kirjabusseja. Myymäläautoista olen vastaavalla tavoin kuullut sekä butiksbussia että butiksbiliä. Buss esiintyy siis kummassakin (kirjasto- ja myymäläauto), vaikka henkilöiden kuljettamiseen moisia ajoneuvoja ei ole tarkoitettu. Suomessa käytetään samalla tavoin termiä "keikkabussi" (orkesterien, bändien kuljetusajoneuvoja) tai matkailubussi (linja-autosta rakennettu matkailuun tarkoitettu ajoneuvo), Viimeksi mainituissa kuljetetaan tietenkin ihmisiäkin, mutta ei tokikaan linja-autoliikennöinin periaatteella. Keikka- ja matkailuautot on miltei poikkeuksetta tehty entisistä linja-autoista eli busseista, bussi-sanan käyttö tässä on senkin osalta hyvin luontevaa.