Bussinkuljettaja hakattiin tajuttomaksi Elielinaukiolla

Enkä minä kyllä tiedä mitä väkivaltaisille kahjoille voi tehdä, voi ne toki laittaa linnaan mutta siinä vaiheessa vahinko on jo tapahtanut. Vaikea tuollaista on ennaltaehköistä

Pleksit, metallinpaljastimet, metroportit, tms. passiivinen turvatekniikka ei vaan valitettavasti oikein toimi. Alan ihmisten termi taitaa olla turvallisuusteatteri, tosiasiallinen turvallisuushyöty on pieni, mutta jos ihmisille tulee niistä turvallisempi olo niin voi noita tehdä koska sekin on hyöty.

Se mikä toimii on ihan ihmiset pitämässä järjestystä. Tämä tietenkin maksaa kun harvempi tuota tekee talkoina. Minusta se olisi vaikka viikonloppuiltojen busseissa ja ratikoissa sen arvoista. Eli semmoisia reippaita, kouluttetuja ja ystävällisiä vartijoita vaikkapa Elielinaukiolle jokunen päivystymään, tai miksei vaikka rahastajaksi kulkuvälineeseen. Nuo voisi myös myydä lippuja, neuvoa ja opastaa. Väittäisin että nettokustannus olisi aika pieni, kyllä niitä matkustajiakin olisi enemmän jos oli turvallisempaa ja parempi palvelu. Liikennekin nopeutuu kun lippujonot lyhenee.

Ja muuten ihan noin työnjohdollisena juttuna, eikö jossain Elielinaukkiolla voi mennä useampi kuljettaja kerralla setvimään ongelmatapauksia?
 
Ovat tainneet käydä parkumassa sosiaalitädeille:

YLE sanoi:
Alun perin poliisi epäili heitä tapon yrityksestä, mutta tutkinnan aikana nimike on muuttunut törkeäksi pahoinpitelyksi.

http://yle.fi/alueet/helsinki/2011/02/pahoinpidelty_bussinkuljettaja_yha_sairaalahoidossa_2345575.html

Jos ovat kuristaneet kuljettajaa yms. niin ovat silloin selkeästi ja määrätietoisesti yrittäneet tappaa, ei se enää ole "vain" pahoinpitelyä. Henkisesti terve ihminen ei yritä tappaa edes humalassa. Mutta lapsia vain kuunnellaan ja ymmärretään ja pian nämä tapaukset ovat taas tuolla ulkona mukiloimassa ihmisiä. :mad:

Ja tämmöiset tapaukset tietäen varmasti valehtelevat poliisille ja muille, ja yht-äkkiä syy onkin kuskin. Tuskin ovat rehellisiä.
 
Viimeksi muokattu:
Poliisi nyt kuitenkin tutkii mikä rikosnimike on kyseessä, eikä ne selittämällä lievene. Tuomioistuin sitten aikanaan tuomitsee ja siellä voi toki yrittää selittää. Pahoinpitely ei ole mikään pikku juttu, siitä tuomitaan päiväsakoista aina kahteen vuoteen vankeutta. Törkeästä pahoinpitelystä, minkä tunnusmerkit voisi täyttyä, tuomitaan yhdestä kymmeneen vuotta vankeutta ja taposta vähintään kaksi vuotta.

Ja huom. nuo on rikosnimikkeitä eli lakijargonia. Se että joku ei ole "törkeä pahoinpitely" ei tarkoita etteikö rikos ole törkeä, ja onpa sellainenkin olemassa kuin lievä tappo eli surma.
 
Muistan että 70-luvun loppupuolella oli HKL'n busseissa kuljettajan vieressä turvapleksi estämässä väkivaltaa. Niistä luovuttiin jostain syystä 90-luvulla. Muistan myös kokeillun turvaovea, mutta sekin kokeilu jäi lyhyeen. Radiopuhelimissakin oli hätäkutsumahdollisuus.
Toivon hartaasti tämän talven tapahtumien saavan päätöksentekijät taas satassamaan kuljettajien työturvallisuuteen.
 
Vai nyrkkirautoja...
Kuka täysjärkinen kantaa tollasta mukanaan joka päivä? Ihan vahingossa oli taskussa varmaan...
Toivottavasti nuo tekijät saavat linnaa, toivottavasti vaikka nyt onkin taas livennetty nimikkeitä näemmä, mutta katsotaan. Toivoa voi aina.
 
Vai nyrkkirautoja...
Kuka täysjärkinen kantaa tollasta mukanaan joka päivä? Ihan vahingossa oli taskussa varmaan...
Toivottavasti nuo tekijät saavat linnaa, toivottavasti vaikka nyt onkin taas livennetty nimikkeitä näemmä, mutta katsotaan. Toivoa voi aina.

Vähän OT, mutta kerran töissä sattui kohtaus jossa nuorella oli nyrkkirauta mukana ja esitteli sitä meille ohjaajille, olen siis töissä Itä-Helsingissä nuorisotalolla. Yritimme takavarikoida sen tältä nuorelta joka kävikin työkaverini kimppuun ja seurauksena oli nuori väkivalloin maahan ja poliisit paikalle. Nuori sai tuomion laittoman aseen hallussapidosta, ja valtion virkamiehen pahoinpitelystä. Joutui laitokseen ja maksamaan yli 500euron korvaukset. Nuori oli 16-vuotias ja heti hankkiutumassa pahoihin ongelmiin.

Tämä oli siis esimerkkinä siitä mihin osa nuorista menee jo. Ja esimerkissäni ollut nuori oli selvinpäin vielä. Noille kuljettajan hakanneille toivon erittäin rankkoja tuomioita. Tietääkö kukaan missä kunnossa uhri on tällä hetkellä?
 
Sen perusteella, mitä tapahtumasta on uutisoitu, nuo jantterit ovat olleet liikkeellä ainoastaan pahoinpidelläkseen jonkun. Jos uhriksi ei olisi valikoitunut asianomainen bussinkuljettaja, kohteeksi olisi päässyt joku toinen onneton. Vaikkapa ohikulkija.

Kuningas Alkoholia on turha syyttää: päästään terve ihminen ei vastaavaan touhuun ryhdy vaikka miten olisi naamat. Jotenkin tuntuu, että moiset random-väkivaltatilanteet olisi yleistyneet noin viimeisen 5 vuoden aikana. Ei ole faktaa, vain omaa tuntumaa.

Mikä sitten kävisi lääkkeeksi, jotta kaduilla olisi turvallisempaa? Naurettavalta tuntuu ehdottaa aina lisää vartiointia ja vartijoita sekä vaatia tuntuvampia rangaistuksia. Tosin vaikea tuohon mitään muutakaan lääkettä on äkkiseltään keksiä.

No, toivottavasti nämä tekijät saa sen kunnon rangaistuksen. Ja toivottavasti uhri toipuu.

---------- Viesti lisätty kello 1:32 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 1:24 ----------

Se mikä toimii on ihan ihmiset pitämässä järjestystä. Tämä tietenkin maksaa kun harvempi tuota tekee talkoina.

Tuo esitetyn kaltainen malli voisi olla monessakin suhteessa hyvä. Toki semmoinen porukka, joka riitaa/tappeluita lähtee haastamalla haastamaan, alkaa karttaa moisia paikkoja ja väkivallan uhka siirtyy muille alueille. Esim. linja-autojen tapauksessa reittien muille pysäkeille.

Ja muuten ihan noin työnjohdollisena juttuna, eikö jossain Elielinaukkiolla voi mennä useampi kuljettaja kerralla setvimään ongelmatapauksia?

Spekulointia: Tuon uutisoidun kaltainen tapaus lienee ollut senverran nopearytminen tapahtumaketju, ettei välttämättä kollegat huomanneet ennen kuin vahinko oli tapahtunut.
Ainahan se silti on porukalla parempi moista porukkaa käskyttää jos vaan mahdollista.
 
Tuo esitetyn kaltainen malli voisi olla monessakin suhteessa hyvä. Toki semmoinen porukka, joka riitaa/tappeluita lähtee haastamalla haastamaan, alkaa karttaa moisia paikkoja ja väkivallan uhka siirtyy muille alueille. Esim. linja-autojen tapauksessa reittien muille pysäkeille.
Tiedä olisiko ko. tapaukseen auttanut, mutta kuvittelisin jotenkin että ne ongelmatapaukset tulee nimeenomaan keskustasta kyytiin, ja sitten alkaa suukopu vaikka siitä miksei matkakortti kelpaa keskellä yötä, tms.

Spekulointia: Tuon uutisoidun kaltainen tapaus lienee ollut senverran nopearytminen tapahtumaketju, ettei välttämättä kollegat huomanneet ennen kuin vahinko oli tapahtunut. Ainahan se silti on porukalla parempi moista porukkaa käskyttää jos vaan mahdollista.
Jälkiviisautta joo enkä oikeasti tiedä, mutta ajattelin niin että kuljettajia voisi ohjeistaa kommunikoimaan jos näkevät häiriköitä ja sen sijaan että menisivät yksin selvittämään niin paikalle voisi tulla vartijoita tai toisia kuljettajia avuksi.
 
Valitettava tapaus.
En tiedä mitä tuollaisten tekijöiden päässä liikkui vai liikkuiko mitään? Eihän tuolla keskusta-alueella kannattaisi mitään lähteä sekoilemaan, kamerat kuvaavat joka nurkkaa ja tekijät saadaan todennäköisesti kiinni.

Asia, mitä ei ole tietenkään pidetty esillä, on se, että tekijät olivat ulkomaalaistaustaisia. Asiasta keskustelua Hommafoorumilla:
http://hommaforum.org/index.php/topic,42651.0.html

Tällaiset riehujat kyllä tekevät karhunpalveluksen suurimmalle osalle ulkomaalaistaustaisista ihmisistä maassamme, jotka todella pyrkivät elämään rehdisti!!

Siis jos on ollut nyrkkirauta mukana, niin mitä se kertoo? Sellaistahan kuljetetaan mukana ihan noin vaan ilman mitään taka-ajatuksia...?

Ja jotkut pohtivat, miksei kukaan mennyt väliin? No kuka menisi, kun voi pian itse saada syytteen ja sitten kusessa olet, jos ei ole todistajia siihen, että varmasti menit väliin etkä tappelemaan...

Eikä tällainen tapaus ainakaan lisää joukkoliikenteen vetovoimaa.
Varsinkin viikonloppuiltaisin moukkasakkia on liikkellä ihan järkyttävästi! Nuorempi väki luulee saavansa käyttäytyä ihan miten vain! Eikö täällä kasvateta ottamaan huomioon kanssaihmisiä? Kun aikuiset ihmisetkin näyttävät jääneen henkisesti lapsen asteelle. Joukkoliikenteessä tulisi jokaisen saada tehdä matkansa rauhassa ja turvallisesti. Kuka haluaa matkustaa samassa bussissa ja kuunnella kaljaa kittaavia junnuja tai siideriä lipittäviä kirkuvia kanoja?
Ei siis ihme, että moni kulkee mieluummin omalla autollaan ja saa tehdä matkansa rauhassa.
 
Siis jos on ollut nyrkkirauta mukana, niin mitä se kertoo? Sellaistahan kuljetetaan mukana ihan noin vaan ilman mitään taka-ajatuksia...?

Kuten jo aikaisemminkin on käynyt ilmi niin näiden riehujien päässä oli silloin kuningas alkoholi. Se ole kuitenkaan mikään syy tai vastuuta vähentävä tekijä..
 
Kuten jo aikaisemminkin on käynyt ilmi niin näiden riehujien päässä oli silloin kuningas alkoholi. Se ole kuitenkaan mikään syy tai vastuuta vähentävä tekijä..

Vaikka olisi päässä kuinka paljon alkoholia, ne ketkä kuljettaa nyrkkirautaa tai puukkoa mukana, kuljettavat monesti ihan tarkoituksella sitä käyttää, nyrkkirautaa ei käytetä todellakaan itsepuolustukseen. Aika varmasti jotain rikostaustaa löytyy aina niiltä ketkä minkäänlaisia aseita mukanaan kuljettelee.
Toivottavasti kuski paranee, mutta henkiset arvet on niitä syvimpiä, varmaan ei enää öisin aja. Paha tälläinen on muille kuljettajillekin, jotkut jäävät tulematta yövuoroihin kun alkavat pelätä samaa kohtaloa ja ne ketkä tekee työnsä, puuttuvat vielä vähemmän vaaratilanteisiin.
 
VAsia, mitä ei ole tietenkään pidetty esillä, on se, että tekijät olivat ulkomaalaistaustaisia.
Aina yhtä luotettaviden nettilähteiden mukaan tekijät on varmasti kantasuomalaisia, arabeja, kurdeja, albaaneja tai somaleita, ja kuljettaja vapaavalintaiselta mantereelta... Mitä sinä haluat tästä ihan tarkalleen ottaen pitää esillä? Lehdistöllä on ylipäänsä sääntö että epäiltyjen, juridisessa mielessä, henkilöllisyydestä ei juurikaan kerrota. Se voi tuntua naurettavalta ja usein onkin, mutta asiaa voi miettiä esim. niin että mitäs jos laittaa etusivulle kuvan tai tekstiin tuntomerkit seksuaalirikoksesta epäillystä joka osoittautuu syyttömäksi? Yleensä syyttämispäätöstä pidetään rajana, jos ja kun se tehdään niin henkilöllisyydestä kerrotaan, toiset tiedoitusvälineet odottaa tuomioon asti.

Asiaan:
Viime vuonna pääkaupunkiseudulla hyökättiin 27 bussikuskin kimppuun, mikä on kolme kertaa useammin kuin vuonna 2008. Toissavuonna kuljettajien pahoinpitelyitä sattui keskimäärin kerran kuussa."

Jos tätä nyt katsoo ihan viileästi tilastollisena asiana, saamme takaisin laskennalla
2008 9
2009 12
2010 27

Tuo kasvu on niin hurjaa, 40 - 125% vuodessa, että ensimmäisenä tulee kyllä mieleen että onko joku tilastoinnissa muuttunut? Vai mistä ihmeessä tässä on kysymys, ainoa ja kaukaa haettu selitys jonka keksin on että lumitalvet on lisännyt konfliktitilanteita.

Uskottavia selityksiä ei ole alkoholi, "vapaa kasvatus", mamut, pahoinvointi, tuloerot, ym. mistä kukin nyt sitten tykkää, koska minkään noiden määrä ei ole kasvanut kolmen kertoimella kahdessa vuodessa. Vakavien väkivaltarikosten tilastoissa on paikallisesti kyllä isoja heittoja, esim. Helsingissä, siksi että ne ovat kuitenkin niin harvinaisia että jo muutama kahjo näkyy tilastoissa, ja sitten ne joutuu linnaan tai jotain kunnes jonkun kiven alta kömpii seuraava. Mutta ei kai näissä ole samat tekijät asialla?
 
Aina yhtä luotettaviden nettilähteiden mukaan tekijät on varmasti kantasuomalaisia, arabeja, kurdeja, albaaneja tai somaleita, ja kuljettaja vapaavalintaiselta mantereelta... Mitä sinä haluat tästä ihan tarkalleen ottaen pitää esillä? Lehdistöllä on ylipäänsä sääntö että epäiltyjen, juridisessa mielessä, henkilöllisyydestä ei juurikaan kerrota. Se voi tuntua naurettavalta ja usein onkin, mutta asiaa voi miettiä esim. niin että mitäs jos laittaa etusivulle kuvan tai tekstiin tuntomerkit seksuaalirikoksesta epäillystä joka osoittautuu syyttömäksi? Yleensä syyttämispäätöstä pidetään rajana, jos ja kun se tehdään niin henkilöllisyydestä kerrotaan, toiset tiedoitusvälineet odottaa tuomioon asti.
Arvasin, että joku alkaa parkua.
Kai minä tiedän asiasta aika hyvin kun olen sattumalta töissä ko. firmassa, jonka kuljettajaa on kohdeltu kaiken sivistyksen vastaisesti. Kuljettaja on kantasuomalainen ja päällekäyjät ulkomaalaistaustaisia. Miksi tuota ei saisi kertoa? Minkä sille voi, jos jostain etelämpää tulleilla menee aivot narikkaan jo pienistä asioista.

Tuo kasvu on niin hurjaa, 40 - 125% vuodessa, että ensimmäisenä tulee kyllä mieleen että onko joku tilastoinnissa muuttunut? Vai mistä ihmeessä tässä on kysymys, ainoa ja kaukaa haettu selitys jonka keksin on että lumitalvet on lisännyt konfliktitilanteita.
Lumiset talvet? Hohhoijaa...

Uskottavia selityksiä ei ole alkoholi, "vapaa kasvatus", mamut, pahoinvointi, tuloerot, ym. mistä kukin nyt sitten tykkää, koska minkään noiden määrä ei ole kasvanut kolmen kertoimella kahdessa vuodessa. Vakavien väkivaltarikosten tilastoissa on paikallisesti kyllä isoja heittoja, esim. Helsingissä, siksi että ne ovat kuitenkin niin harvinaisia että jo muutama kahjo näkyy tilastoissa, ja sitten ne joutuu linnaan tai jotain kunnes jonkun kiven alta kömpii seuraava. Mutta ei kai näissä ole samat tekijät asialla?
Jospa jalkautuisit kaupungille katsomaan ja analysoimaan ihmisten henkistä tilaa. Konfliktitilanteita saavat aikaa tyypit, jotka luulevat omistavansa koko maailman eikä muista ihmisistä tarvitse pätkän vertaa välittää! Ja mikäs heidän egoaan voisi pahemmin ärsyttää, jos vaikka kuljettaja vaatii heitä käyttäytymään ihmisiksi.
 
Arvasin, että joku alkaa parkua.
Kai minä tiedän asiasta aika hyvin kun olen sattumalta töissä ko. firmassa, jonka kuljettajaa on kohdeltu kaiken sivistyksen vastaisesti. Kuljettaja on kantasuomalainen ja päällekäyjät ulkomaalaistaustaisia. Miksi tuota ei saisi kertoa? Minkä sille voi, jos jostain etelämpää tulleilla menee aivot narikkaan jo pienistä asioista
Toki uskon kun noin sanot. En minä mitään parkunut, sinä kysyit miksi asiaa ei pidetä esillä ja minä selitin että kun netti on väärällään ristiriitaisia huhuja niin mitä siihen nyt sanoo, ja että tiedotusvälineillä on tietyt käytännöt epäiltyjen kuvailun suhteen joille on ihan järkevät syyt ihan riippumatta siitä kuka epälity on.

Lumiset talvet? Hohhoijaa...


Jospa jalkautuisit kaupungille katsomaan ja analysoimaan ihmisten henkistä tilaa. Konfliktitilanteita saavat aikaa tyypit, jotka luulevat omistavansa koko maailman eikä muista ihmisistä tarvitse pätkän vertaa välittää! Ja mikäs heidän egoaan voisi pahemmin ärsyttää, jos vaikka kuljettaja vaatii heitä käyttäytymään ihmisiksi.
Tuota, kävelen esimerkiksi sen Elielinaukion läpi päivittäin, enkä ole tuosta yo. eri mieltä. Pointti oli se että en keksi mikä viimeisen kahden vuoden aikana olisi niin olennaisesti muuttunut että se selittäisi kolminkertaisen määrän kuljettajien kimppuun käymisiä.
 
Takaisin
Ylös