Helmi 2

Liittynyt
14 Tammikuu 2008
Viestit
69
Uutta HELMI-järjestelmää rakennetaan ja se edistyy kohtuullisen hyvää tahtia.

Muutamia ongelmia vielä on, kuten se, että samoista etuuksista kilpailee monta menopeliä, kenelle etuus on tärkein? Samoin avoimina kysymyksinä on mm. missä risteyksissä HELMI etuuksista olisi eniten hyötyä.

Uusi HELMI 2- järjestelmä tullee käyttöön n. vuonna 2012. Se tuo mukanaan tämänhetkisten suunnitelmien mukaan mm. kameran kuvaamaan auton edustaa (esim edessä olevaa pysäkkiä), kuljettajan ohjaamana myöskin matkustamoa, sekä sisältää ns. paniikkinapin, jolla lähtee hätäkeskukselle suora signaali hädästä, sekä metrintarkka sijainti.

HELMI 2:n tärkein ominaisuus on ns. Cash in, Cash out- toiminta. Siinä matkustajalla on jo valmiiksi ostettu lippu, jonka hän näyttää lukijalaitteelle noustessaan kyytiin. Poistuessaan matkustaja näyttää lippunsa myös, jolloin kone veloittaa vain kuljetun matkan. Tässä yhteydessä loppuu myöskin kuljettajarahastus.
 
Minulla on joiltakin osin vähän erilainen näkemys Helmi2:sta.

Uutta järjestelmää suunnitellaan, mutta tällä hetkellä ei tehdä varsinaisia rakennustöitä. Raitiovaunuihin asennetaan kokoajan mobiililaajakaistalaitteita, joita voidaan käyttää Helmi2:n kanssa.

Kun etuudet laajenevat kaikille linjoille, tulee tietysti etuuskonflikteja. Ongelma sinänsä on kuitenkin täysin ratkaistavissa määrittelemällä linjoille erilaiset prioriteetit. Lähtökohtaisesti liikennevaloetuudet toteutetaan kaikkiin liikennevaloihin.

Helmi2 on jo käytössä h52V:llä. Järjestelmän on tarkoitus laajentua loppuvuodesta muille linjoille. Kamerajutut eivät kuulu ainakaan tässä vaiheessa Helmi2:een. On kuitenkin ihan mahdollista, että jos busseihin myöhemmin asennetaan liikenne- tai turvakameroita, voisi kuljettajalle tulla joku nappi, josta kuva siirrettäisiin reaaliaikaisena Internet-yhteyden yli liikennöitsijän työnjohtoon.

Rahastusjärjestelmän uusiminen ei ole osa Helmi2:ta. On tosin mahdollista, että uudesta rahastusjärjestelmästä tulee online-sovellus, joka käyttää samaa Internet-yhteyttä kuin Helmi2. Uudessakin rahastusjärjestelmässä kuljettaja voi myydä lippuja, check in/check out -toiminnallisuus koskee vain matkakortteja.
 
Nuo tiedot, jotka kirjoitin topiciin, kertoi eilen pe. 16.05.2008 Sami Aherva, koulutustilaisuudessa.
 
Takaisin
Ylös