HSL Android asetukset

Liittynyt
26 Syyskuu 2006
Viestit
3,899
HSL Android asetukset - omat pysäkit ja Moovit reittiopas

Vaihdoin toissapäivänä iPhone 4:stä Androidiin eli tarkemmin Sony Z3 Compactiin, joka vaikuttaa oikein erinomaiselta laitteelta vähän viritettynä. Puhelimen valintakriteereinä olivat taskuun mahtuva koko, hyvä akunkesto ja riittävä teho. Kun Androidissa on mahdollista näpertää vapaammin kuin iPhonessa, uuteen puhelimeen on nyt tullut viritettyä joukkoliikennetoiminnallisuus. Samat ominaisuudet toiminevat lähes kaikissa uudemmissa Android puhelimissa. Android 4.4 Kitkatilla Z3 Compactissa 4g yhteydellä ei ainakaan ole ollut nopeus- tai akkuongelmia. Koska näyttöjen näpertämiseen meni minulla aika paljon aikaa, joten pistän tälläisen ohjeen tänne jakoon, jos tästä olisi muillekin iloa.

Tämä viritys toimii yleensä hyvin, vaikka puhelimessani kyllä näkyy välillä, kuinka epäluotettavasti HSL:n HELMI-palvelimet toimivat. (Webin pysäkkikohtaiset aikataulut näyttävät tökkivän myös kotikoneella langallisessa netissä samaan aikaan kuin tämäkin sovellus. Lisäksi HSL:n palvelimien aika huono luotettavuus näkyy välillä myös Moovitin takkuiluna ja sen reittien puuttumisena.)

Androidini näyttää nykyään tältä, ensin Lock Screen:

Screenshot Lockscreen pienempi.png

Puhelimeni on oletuksena lukittu koodilla, mutta suoraan lock screenillä näkyvät yleisimmin käyttämieni pysäkkien reaaliaikaiset aikataulut. Sovellus myös haistelee sijaintiani ja lähimmät pysäkit ovat oletuksena näytössä jos kaikki eivät mahdu.

Ensimmäinen välilehti taas näyttää tältä:

Screenshot eka valilehti pienempi.jpg

Ensimmäisellä välilehdellä on sitten tuo sama sijaintia haisteleva omat pysäkit widgetti sekä Moovit ja omat pysäkit kuvakkeet.

Nyt sitten ohje, miten tuollaisen toiminnallisuuden saa toimimaan:

1. Vaihda launcher. Ensin kannattaa vaihtaa Androidin käyttämä Launcher. Itse käytän Nova Launcher Primeä, joka maksaa muutaman euron, Nova Launcherin ilmaisessakin versiossa taitaa kyllä olla liki samat toiminnallisuudet. Kun Launcher on vaihdettu, välilehtia pääsee muokkaamaan vapaammin. Lataa siis Nova Launcher Google Playstä.

2. Lataa Google playstä myös omat pysäkit ja Moovit sovellukset. (Moovit on reittioppaan mobiiliversio, joka hyödyntää hyvin gps:ää ja näyttää osin myös reaaliaikaista data. Moovit toimii noin 400 kaupungissa ympäri maailmaa. Mobiileja reittioppaita on toki tarjolla muitakin, jos Moovit ei miellytä.)

3. Laita oma pysäkit kuntoon. Androidin omat pysäkit widget käyttää tietoja reittioppaan oma reittiopas - > omat pysäkit sivulta. Sivulla eri pysäkit lisätään eri ryhmiin, jotka sitten näkyvät Androidin widgeteissä. Reittioppaan omat pysäkit toiminnallisuutta varten pitää olla reittioppaaseen kirjautunut sisään. Tässä esimerkki omat pysäkit sivusta, jolla on neljä eri ryhmää, jokaiseen ryhmään voi kuulua eri linjoja eri pysäkeiltä.

Reittiopas - omat lähdöt isompi.jpg

4. Lisää omat pysäkit widget sekä app luvakkeet välilehdelle: Klikkaa sivua ja Nova Launcher valikko avautuu:

Screenshot Nova Launcher.png

Hae app valikosta omat pysäkit sekä Moovit ja widget valikosta omat pysäkit ja laita ne sivulle.

5. Laita omat pysäkit asetukset kuntoon.

Avaa omat pysäkit sovellus ja kohta tulee valintoja:

Valitse pääkaupunkiseutu tai muu oma alueesi:

omat pysäkit - alueen valinta.png

Syötä reittioppaan käyttäjätunnus ja salasana. (HUOM. isot ja pienet kirjaimet.)

reittiopas kirjautuminen.png

6. Säädä widget näytöllesi sopivaksi. Widgetin kokoa voi joutua tämän jälkeen säätämään, että se näyttää hyvältä. Valitse widget sekä valikosta resize ja säädä sen kokoa kunnes se näyttää hyvältä. (Omat pysäkit ohjelmasta options-kohdasta löytyy myös asetuksia, joilla widgetin kokoa voi säätää.)

Widget resize.png

7. Lisää vielä widget lock screeniin

Klikkaa lock screen sivun yläreunaa, jossa on usein kello, kun se näyttää tältä klikkaa plussaa, anna pääsykoodi ja valitse omat lähdöt widget, sen jälkeen se näkyy etusivulla.

Lock screen widget lisays.png

Toivottavasti tästä ohjeesta on jollekin iloa. Jos muilla on kysymyksiä, vinkkejä tai ideoita mobiileista joukkoliikennesovelluksista, niin jatkakaa tätä ketjua.
 
Viimeksi muokattu:
Nyt puolentoista kuukauden käytön jälkeen vähän kokemuksia:

Ratikoiden 3 ja 6 reaaliaikainen aikatauludata toimii varsin mukavasti ja värikoodaus kertoo pitääkö ratikkaan juosta tai kävellä hyvin reippaasti (keltainen ja joskus punainen), riittääkö normaali kävely vai eikö enää kannata kiirehtiä, kun ei kuitenkaan ehdi. Tämä varsinaista luksusta aikaisempaan verrattuna kun ratikat ovat niin äärimmäisen epävarmoja kulkuvälineitä.

Myös busseilla 14 ja 18 paikannus toimii yleensä, mutta ei ihan niin hyvin kuin ratikoilla. Noiden linjojen surkea aikataulujen pitävyys ja huono synkronointi Kampista etelään kyllä kiusaa yhä.

Raivostuttavinta on, etteivät junien aikataulut vieläkään päivity reaaliajassa oma reittiopas palveluun. Mikä lienee syynä? Eikö ole vieläkään ymmärretty reaaliaikaisen aikatauludatan tarvetta vai onko reaaliaikataulujen saaminen toimimaan myös junilla todella kovin vaikeaa?

Toki kaupunkiratojen informaatiosysteemi on muutenkin viime tiistain M-juna sähellyksen perusteella aikamoinen vitsi. Uudet laituritaulut olivat pimeänä Helsingin asemalla samaan aikaan kun ajolanka on tipahtanut Linnunlaulussa eikä laiturinäyttöihin saada mitään muuta tekstiä kuin taulu ei ole käytössä. Nyt ollaan jo vuodessa 2015, taulut on juuri uusittu ja ei todellakaan luulisi olevan ylivoimaista ajaa ihan tavallisille näytöille kuvaa, paitsi toki jos kukaan ei ole tehnyt suunnitelmaa ja järjestelmää poikkeustilanteiden varalle. Todella säälittävä esitys.

Tässä vielä kuva, miltä puhelimeni lock screen näyttää täällä kotona. Tässä näkyvät lähimmät pysäkit ja näkyypä siinä M-junakin, johon vaihdan usein.

Screenshot_2015-03-05-16-14-11.jpg
 
Androidia oon käyttänyt sitten vuoden 2009 eli tuttua se on ;) Mutta kiitos tästä silti, en nimittäin tiennyt et Reittioppaassa saa omat pysäkit tuollein ryhmäksi. Mulla on kaikki kotipysäkit omina riveneen, nyt saankin ne saman nipun alle!

EDIT: En mä kyllä noita omaksi ryhmäksi saa...
 
EDIT: En mä kyllä noita omaksi ryhmäksi saa...

Nämä ohjeet ovat oma reittiopas palvelun ryhmän luontiin ja linjan lisäämiseen siihen.

Ryhmän luonti: Valitse pysäkki kartalta -> Lisää omiin pysäkkeihin -> Valitse linjat -> Lisää uuteen ryhmään (anna ryhmälle nimi) - > klikkaa Valmis

Toisen linjan lisääminen ryhmään: Valitse pysäkki kartalta -> Lisää omiin pysäkkeihin -> Valitse linjat -> Lisää ryhmään (valitse ryhmä) - > klikkaa Valmis
 
Takaisin
Ylös