Älkää unohtako, että muutokset muodollisuudessa eivät ole lineaarista muutosta muodollisesta epämuodolliseenn, vaan kyse on aaltoliikkeestä. Viimeisin muodollisen pukeutumisen huippu oli 1800-luvun loppupuolella, josta kehitys lähti hissukseen kohti epämuodollista ja yhä pienempää ihmisjoukkoa velvoitettiin ylipäätään pitämään uniformua. Väistämätöntä on, että tämä kehitys puolestaan saavuttaa oman huippunsa ja virka-asut alkavat taas muuttua muodollisemmiksi ja useammassa ammatissa aletaan soveltaa jonkinlaista vormua. Tämä huippu taikka toisaalta katsoen aallonpohja saatetaan hyvinkin saavuttaa meidän elinaikanamme.
Univormupuolella tämä voi tapahtua hyvinkin jo tällä tai ensi vuosikymmenellä. Toki niin, että likaisissa töissä kurahaalarit pysyvät käytäntönä, mutta siistimmissä töissä asjallisuus alkaa lisääntyä ihan sen takia, kun työntekijät itse haluavat pukeutua hienosti. Itse asiassa huomaan tämän trendin heikot merkit jo nyt, sillä ainakin Tampereella Paunun kuljettajien keskuudessa on muodostunut pienimuotoiseksi muoti-ilmiöksi hankkia jostain (Mobiliasta tai Vehoniemeltä?) tavallisen työasun koristeeksi perinteinen linja-autoilijan virkalakki.
Näkisinkin, että univormu muuttuu "multivormuksi", jossa tietty yhtenäinen visuaalinen ilme toistuu eri juhlavuusasteen vaatteissa, jolloin työntekijä voi tehtävänsä ja mieltymyksensä mukaan koostaa työasunsa. Ainakin jo viisi vuotta sitten ollessani Itella Oyj:llä töissä sain valita muutamasta eri mallista, harmittavasti ensisijaisesti messukäyttöön suunniteltua edustusasua ei postikeskustyöntekijä saanut tilata.
No, hankein sitten pikeepaitani kaveriksi työtoveriltani vanhan VPu:n valmistaman "verikauhan", jossa oli yhä vanha Posti- ja lennätinlaitoksen kokardi ja käytin sitä sitten koko työsopimukseni ajan.
Ehkä muodollisuuden arvostus vielä palautuu. Mutta onhan aaltoliikettä pukeutumisesa ollut myös pienempänä aaltona. 80-luvulla taisi olla joissain piireissä muodikasta kääriä puvuntakin hihoja, ainakin amerikkalaisissa poliisisarjoissa? Nykyään se olisi kauhistus. Samoin kaikki ihme olkatoppaukset. Muistan kuinka oudolta laihana ylioppilaana tuntui pitää ensimmäistä pukua, jossa oli (sinänsä maltilliset) olkatoppaukset. Ihan luonnotonta. Sittemmin olen tukevoitunut kymmeniä kiloja ja omistanut kohtuullisen määrän pukuja, joissa juuri missään ei ole mitään toppauksia. Parhaimmillaan puku voi tuntua jopa hyvältä päällä.
Jos
tiettyjä nettisivuja on
uskominen, jopa nykysilmin överin keikaroivat pukeutumistyylit ovat palaamassa muotiin – mutta toki vain osan väestöstä muodiksi. Yhtenäismuotien aika lienee ohi, ja ehkä enintäänkin tietyt jutut voivat "vuotaa" viiteryhmästä toiseen, kuten
grunge revivalin ysärin alkupuolen henkiset flanellipaidat pitkään
huppareita käyttäneiden skeittarien ja muiden hip hop-viiteryhmään sopivien käyttöön (olipas kömpelö ilmaus).
Muodollisuus ei siis missään nimessä ole kuollut, mutta se ei enää ole sosiaalinen normi vaan yksilöllinen valinta.
Tuo Star Trek -vormu on kyllä aika kuvaava: tästä ajanhetkestä katsoen tuo on vain jonkinlainen verkkari, jota on tuunattu parilla prenikalla. Aikanaan tuo on varmasti näyttänyt hyvinkin futuristiselta.
Hyviä pointteja Ultrix ja Ville. Star Trek -avaruusasu todellakin näyttää nykyään verkkareilta.
En nyt tiedä. Musta se on aina näyttänyt verkkareilta. Se on sen idea. Ei mikään futuristisuus sinänsä, vaan että tulevaisuuden uniformumuoti todella olisi pelkistetty ja funktionaalinen. Ja verkkareita enemmän oikeastaan joltain varsinaiselta urheiluasusteelta, tyyliin hiihtopuku.
Alan piireissä noihin on perinteisesti viitattu sanalla
jumpsuit, suomeksi suunnilleen
trikoohaalari. "Aikanaan" eli 20 vuotta sitten, jolloin Star Trek: Uutta sukupolvea kuvattiin, oli peräti muotia kulkea verkkareissa, tuulipuvuissa ja muissa oloasuissa kaupungeilla. Että siinä mielessä takaisinkytkentä tyylikkäämpään ja virallisempaan vaatetukseen on jo tapahtunut hyvän aikaa sitten, kun nykyään kirjavissa lenkkivaatteissa keskikaupungille eksyvää pidetään junttina tai vähintään huonon maun/tyylitajun omaavana.
Trikoohaalari, kevyt varustevyö ja pari prenikkaa voi ihan hyvin olla 2300-luvulla riittävä varustus tähtilaivan kansimiehistön virka-asuksi. Minun puolestani myös Tampereen raitiovaunujen kuljettajalla voisi olla jotain samanhenkistä yllään, toki ilman, että näyttää scifi-konventiosta eksyneeltä