Ei tuokaan vielä optimaalinen ole. Optimaalista olisi dieselin käydä koko ajan mahdollisimman tasaisesti parhaan hyötysuhteen kierrosluvulla.
Periaatteessa näin. Mutta kun bussin kulkuun tarvittava energiamäärä vaihtelee, energian tuotantoa on voitava jotenkin säätää. Polttomoottorikäytön taloudelliseen maksimiin pyrittäessä paras säätökeino taitaa olla polttomoottorin ajoittainen käyttö. Eli polttomoottori käy aina vakiokierrosnopeudella ja siitä otetaan hyötysuhteen kannalta optimaalinen teho ja keskimääräistä tehoa säädetään käynnissäolon- ja seisonta-ajan suhteella.
Tällä periaatteella hybridibussi mitoitetaan niin, että käynnissä olevan moottorin teho on hieman suurempi tai vähintään yhtä suuri kuin suurin mahdollinen keskimääräinen liikkumiseen vaadittava teho. Kun yleisin käyttötilanne on sellainen, jossa keskiteho on huomattavasti maksimia alhaisempi, esimerkiksi 40 %, moottori käy vain 40 % toiminta-ajasta. Käynnissäoloajaksi voidaan valita periaatteessa mikä hyvänsä aika, mutta matkustajien ja pysäkillä olijoiden mukavuuden kannalta hyvä valinta on, että moottori ei ole käynnissä pysäkillä vaan silloin, kun melusta on vähiten haittaa. Ja se on pysäkkien välillä muun liikenteen melun seassa.
Hybridibussin rakenteen kannalta lienee myös yksinkertaisinta, että bussi on ensisijaisesti akkukäyttöinen sähköbussi. Eli ”kaasun” asento ei vaikuta dieselmoottoriin, vaan sillä säädetään ainoastaan akuista ajomoottoreille otettavaa tehoa. Dieselmoottori elää omaa elämäänsä akkujen lataustilan perusteella käynnistyen lataustilan hälytysrajan kohdalla ja sammuen, kun akut ovat täynnä. Meluhaitan pienentämiseksi voidaan kuitenkin käynnissäolo rajoittaa esim. niin, että jonkin nopeuden alapuolella moottori ei käy, vaikka akut eivät olisi vielä täynnä.
Solariksen rakenne on nyt sellainen, että siinä on Allisonin valmistama vaihteisto/momentinmuunnin, jossa on sähkömoottori-generaattori. Solaris-hybridi kulkee ensisijaisesti Cumminsin dieselmoottorillaan, joka on mekaanisella voimansiirrolla kytkettynä vetoakseliin. Allisonin laatikossa oleva sähkömoottori toimii vain apumoottorina ja moottorijarruna arvatenkin kaasupolkimen asennon perusteella.
Jos nyt sitten ajatellaan sitä, että jotkut rakastavat nivelautoa ja yhtenä esteenä niiden käytölle pidetään takatuupparirakennetta, niin Solariksen apusähkömoottorilla varustettu yksinkertainen dieselbussirakenne on tämän asian kannalta haitaksi. Jos auto olisi ensisijaisesti sähköbussi, siinä olisi helppo sijoittaa sähkömoottori(t) vetovaunuun, vaikka dieselgeneraattori olisikin perävaunun takanurkassa. Perävaunun akselista saataisiin kevyt ja kääntyvä, mikä lisäisi taloudellisuutta ja ketteryyttä. Vetovaunun taka-akselin ei tarvitsisi olla jäykkä tasauspyörästöllä varustettu tilaa vievä mötikkä. Kahdella moottorilla ei tarvita pyörivää akselia pyörien välille eikä tasauspyörästöä, jolloin lattia voi jatkua matalana läpi auton.
Antero