Hyperloop-rata Helsingin, Turun ja Tampereen välille

Pieni päivitys reilun viiden vuoden jälkeen: Hyperloop One (aiemmin Virgin Hyperloop) lopetti toimintansa viime vuoden lopussa.

https://www.theverge.com/2023/12/21/24011448/hyperloop-one-shut-down-layoff-closing-elon-musk

Firma oli Hyperloopin kehittäjistä aktiivisin ja pääsi pisimmälle. Se perustettiin 2014, rakensi koeradan pätkän Nevadaan ja käytti toimintansa aikana riskirahaa ilmeisesti n. 500 miljoonaa taalaa. Lehdistötiedotteissa hypetetyistä radoista suurkaupunkien välillä eri puolilla maailmaa ei koskaan tullut mitään.

Toinen pitkään vaihtelevasti porskuttanut hanke on Hyperloop Transportation Technologies, jonka toiminta on hajautettua ja perustuu joukkkorahoitukseen ja vapaaehtoisiin työntekijöihin. HTT on koko ajan tuottanut enemmän hypetystä kuin mitään muuta, mutta näemmä jaksavat vielä heilua. Viime vuoden aikana julkaisivat yhden kapselin maketin ja yhden tietokoneanimaation.

Mun silmääni näyttää siltä, että Hyperloop on viimein kuolemassa luonnollisen kuoleman. Euroopassa on vielä erinäisiä hankkeita meneillään yhteistyössä teknillisten yliopistojen kanssa, mutta niissä näyttää olevan kyse enemmäkseen teekkarien kouluttamisesta. Pisin toteutunut koerata on edelleen selvällä marginaalilla tuo Hyperloop Onen rakennelma Nevadassa, jota siis realisoidaan paraikaa.
 
Takaisin
Ylös