Jäähyväiset autoille ja busseille?

Liittynyt
9 Heinäkuu 2005
Viestit
573
Tämänpäiväisessä Aftonbladetissa on artikkeli Uppsalan lähelle rakennettavasta raidetaksin koeradasta. Jalkapallokentälle mahtuvalla 385 metriä pitkällä radalla testataan mm. liikennöintiä mm. talvioloissa. Mikäli kokeet onnistuvat, rakennetaan Uppsalaan parin vuoden päästä matkakeskuksen ja keskussairaalan yhdistävä n. 3-4 km pitkä linja.

Nimby (osa 1)
Jutun yhteydessä oleva havainnekuva on aika korni, viisi metriä ilmassa kulkevaa rataa ylistää naishenkilö (?) Jos kotikulmille rakennettaisiin moisia ratoja, niin minusta tulisi hetkessä nimby. Ensinnäkin ratakaukaloista pylväineen tulisi tuskin yhtä ylistettävän näköisiä kuin Aftonblaskanin kuvassa oleva rata. Rakennuskustannuksiltaan halvin lienee paljas betoni, moisella tyylillä rakennettua löytyy niin uljaista Itä-Pasiloista kuin Meri-Hakoistakin :twisted: Jopa toisaalla tässä foorumissa parjatun Wuppertalin Schwebebahnin tukirakennelmat voittavat kauneuskisassa.

Nimby (osa 2)
Kustannuspuoli. 40 miljoonalla kruunulla (n 4,2 miljoonalla eurolla) saadaan 385 metriä rataa. Metrihinnaksi tulee yli satatuhatta kruunua (yli kymmentúhatta euroa). Toki rakennuskustannuksia saadaan poljettua alaspäin laajamittasessa tuotannossa, mutta teitä tässä harvaan asutussa maassamme piisaa vaikka muille eurooppalaisille jakaa.

Nimby (osa 3)
Äänettömyys? Vaikka moottorit olisivat kuinka sähkökäyttöisiä, niin renkaista syntyy mökää. Yksi nelipyöräinen (trolli)bussi kuljettaa helposti 50 matkustajaa. Jos he matkustavat raidetaksilla, tarvitaan vaunuja 10-50 - keskimäärin 35 vaunua. Näin meluavia pyöriä onkin neljän sijaan 140.

Piirka
 
Upsalaa on juksattu jo hyvinkin kymmenen vuotta. En käsitä, miten vuosikymmen on liian lyhyt aika ymmärtämään, että metsään mennään.
 
JE sanoi:
Upsalaa on juksattu jo hyvinkin kymmenen vuotta. En käsitä, miten vuosikymmen on liian lyhyt aika ymmärtämään, että metsään mennään.
Kauankohan Techvilla tarvitsi juksatakseen Vantaata? Ja sinne on kai tulossa EU-rahaakin.

Antero
 
Takaisin
Ylös