Jo on mennyt tiukaksi

Kyllä itsestäni tuntuu oudolta ajatus raitiovaunussakin että odottaisin sen lähtöä päätepysäkillä ja lähtöajan tultua kuljettaja painelisi tupakille tai alkaisi lukea Seiskaa.

Niin kauan kuin aikataulun mukainen ajo ei onnistu, on se minulle yhdentekevää saapuuko kyytini tasan ajassa vai 1-5 minuuttia myöhässä. Sen verran pitää kuitenkin itse osata varata aikaa, ettei mistään myöhästy. Kuten risukasa totesi, mieluummin myöhässä kuin etuajassa (jolloin myöhästyjiä saattaa olla jopa useampi). Luulisi kaikkien olevan siihen jo tottuneenkin.
Itse ainakin annan pienen myöhästymisen helpommin anteeksi kuin sen, että posottaa pysäkiltä etuajoissa. Myöhässä tulevaan osaa myös varautua, mutta etuajassa mennyttä saattaa joskus turhaan odottaakin, jos ei ole sitä ehtinyt nähdä.

Mitä tulee tuohon ohjaamossa syömiseen, niin en olisi huolissani verensokereista. Ramadaniin tai muihin paastoihin tottuneilla lienee kuitenkin sen verran monen vuoden tai monen vuosikymmenen kokemus ja he tietävät luultavasti rajansa ja tuntevat elimistönsä. Itse syönti tai juonti ajon aikana on vähän niin ja näin. Ammattilaisistahan on kyse, mutta jättäisin silti ne voileipäpalat tai kahvinhörppäykset siihen saakka kunnes ollaan pysähdytty. En itse edes nälissäni olisi katkera kuskille, joka vaikkapa liikennevaloissa haukkaisi leipäänsä. Pahempi on kuitenkin kännykkään puhuminen, jossa keskittymistä ei häiritse pelkästään toisen käden puuttuminen, vaan myös itse puhuminen. Onhan joissakin tutkimuksissa kuitenkin tultu siihen tulokseen, että jopa HF:n kanssa puhuminen on liikenteessä liian suuri riski.

Nuo tulkinnanvaraiset ohjeet tosiaan tarvitsisi selkeyttä, ja ymmärrän kyllä, jos maahanmuuttajan on vaikeampi niitä tulkita. Ei ne Suomessa syntyneellekään itsestään selvät ole. Ja kun tähän päälle vielä liimaillaan eri ikkunoihin erilaisia kieltotarroja, milloin jäätelöä, milloin pulloa, ei niistä kukaan enää selkoa ota. Silloin on helpompi kieltää kaikki kuin ottaa kyytiin valikoiden ja selitellä sitten muille. Ymmärrän siis hyvinkin sen, jos joku kuljettaja on muita tiukempi sääntöjen tulkinnassa. Onhan kyseessä kuitenkin työnantajalle kuuluva liikenneväline ja vastuu ajossa kuljettajalla. Ja yhdellä jos toisella on näinä päivinä syytä pelätä työnsä puolesta.
 
Viimeksi muokattu:
Itse en ole enää aikoihin katsonut ratikkapysäkeillä paperiaikatauluja, vaan katson aina pysäkin näytöltä montako minuuttia seuraavan vaunun saapumiseen on aikaa, "oikealla" aikataululla ei siis enää ole itselleni juurikaan merkitystä. Bussipuolella käytän kyllä paperiaikatauluja, mutta se johtuu enemmänkin siitä ettei täällä Vantaalla juurikaan ole reaaliaikaisia pysäkkinäyttöjä.
 
Itse kävelin kerran Nobinan bussiin puoliksi juotu kokispullo kourassa (korkkikin oli kiinni), niin eikös joku etelämmästä maanosasta kotoisin ollut kuljettaja sanonut että ei juomia autoon. Kysyin sitten, että missä säännössä limupullon tuominen bussiin on kielletty, kuljettaja osoitti hot dog-kieltokylttiä, totesin sitten vain, että sotkeva pikaruoka on aivan eri asia kuin kiinni oleva kokispullo. Menin sitten vain istumaan bussin takaosaan kuljettajan vielä selittäessä jotain ja näyttämässä käsimerkkejä.

Minulle käynyt vähän kaikkien yhtiöiden kyydissä sillein. Parashan oli kun HelBin kuski (h79) ei halunnut ottaa minua kyytiin kun pidin limupulloa kädessä (olin juuri tullut R-kioskilta ja juossut bussiin), kuitenkin totesi että jos pistän pullon taskuun niin hän ottaa minut kyytiin.. :confused:

Viimeksi minulta kiellettiin kahvi tämän vuoden keväänä h54:ssa, kuski huusi etten saa juoda, kansi oli toki kupissa. Sain kuitenkin kuulemma pitää kahvia kädessäni. Piti sitten puolihorroksessa uinua Pitäjänmäestä Itäkeskukseen saadakseni nauttia kylmenneen kahvini.

Aikaisempia tapauksia ovat muun muassa olleet suljettu limu, jolloin suostuin heittämään juoman ojaan päästäkseni kyytiin sekä sipsipussi, kuulemma kuskilla oli ollut huonoja aikaisempia kokemukseja sipsipusseista. Sisään taas olen päässyt herkuistani nauttimaan ongelmitta mm. jäätelön, vesipullon, hampurilaisen ja kolmioleivän kanssa. Joskus olen "salakuljettanut" jäätelön tai kahvin kassissa/repussa, olettaen että kuljettaja närkästyisi tuotteen näkemisestä. Koskaan en ole sotkenut. Nautin herkkujani paljon mieluummin lähijunassa kuin bussissa, sillä konnari ei ole vielä kertaakaan evännyt eväitäni.

Tuttuni Nobinalta kieltäisi seuraavista vaihtoehdoista nämä: kahvit jos ne ovat avoimissa mukeissa VAIKKA olisi kansi päällä, avoimet jäätelöt, hampurilainen jos tarkoitus on mässätä sitä bussissa, ja yleensä on mikä tahansa avoin tölkki limu energiajuoma jne. jota ei saa suljettua.. Omasta mielestäni nämä ovat ihan hyväksyttäviä.

Taannoin oli eräs välikohtaus matkustajan kanssa joka joi alkoholia bussissa. Ekana matkustaja tuli siitä huomauttamaan tutulleni, joka sitten vilkaisi peilistä ja käski heittämään juoman pois tai hänen matkansa loppuu siihen. Mieshän ei sitten kokeillut ja kuljettaja pysäytti seuraavalle pysäkille, nousi ylös, nappasi alkoholin kädestä ja vei keskiovesta roskiksen päälle sen ja sanoi: "Nyt matkasi voi jatkua, onko niin vaikeeta? Jos haluat kaljasi menet sen tosta hakemaan etkä takaisin enään tule." Mies vain jotain mumisi.. Matkan jatkuttua hän jutteli ilmeisesti vaimonsa kanssa että miksi alkoholia ei saisi bussissa juoda ja itse kerroin hänelle syyt. Vielä viimeinen kysymys oli "Miksei ole kieltomerkkejä?" Sitten osoitin bussin etuikkunaan ja toiseen paikkaan jossa merkit oli.
 
Niin kauan kuin aikataulun mukainen ajo ei onnistu, on se minulle yhdentekevää saapuuko kyytini tasan ajassa vai 1-5 minuuttia myöhässä. Sen verran pitää kuitenkin itse osata varata aikaa, ettei mistään myöhästy. Kuten risukasa totesi, mieluummin myöhässä kuin etuajassa (jolloin myöhästyjiä saattaa olla jopa useampi). Luulisi kaikkien olevan siihen jo tottuneenkin.
Itse ainakin annan pienen myöhästymisen helpommin anteeksi kuin sen, että posottaa pysäkiltä etuajoissa. Myöhässä tulevaan osaa myös varautua, mutta etuajassa mennyttä saattaa joskus turhaan odottaakin, jos ei ole sitä ehtinyt nähdä.

No eihän myöhästymiselle mitään voi mutta sen tahallinen aiheuttaminen on jo oikeasti vähän outoa. Onko tosiaan myös HSL:n kanta että kuljettaja saa lähteä päätepysäkiltä parhaaksi katsomanaan ajankohtana eikä lähtöaikaan?
 
Takaisin
Ylös