Joukkoliikennefoorumin säännöt

Tila
Ei avoinna uusille viesteille.

vko

Ylläpitäjä
Moderaattori
Tunnistettu jäsen
Liittynyt
23 Kesäkuu 2005
Viestit
509
Säännöt päivitetty 5.8.2013

Jotta tämän foorumin seuraaminen säilyisi mahdollisimman monelle mukavana ajanvietteenä, noudatathan seuraavia sääntöjä. Näiden lisäksi myös perinteistä News-etikettiä kannattaa noudattaa soveltuvin osin. Osa foorumin säännöistä pohjautuu em. News-etikettiin.

 1. Jäsenprofiiliin on laitettava oma nimi. Tällä pyritään vähentämään nimettömänä kirjoitettuja asiattomia viestejä. Oikea nimi näkyy muille foorumin jäsenille. Jäsenet eivät saa paljastaa muiden käyttäjien nimiä tai niihin viittaavaa rekisteröitymättömille käyttäjille esim. foorumin viesteissä. Jos moderaattorit epäilevät nimen oikeellisuutta, voivat he pyytää lisäselvityksiä asiasta ja lisäselvitysten (tai niiden saamatta jäämisen) perusteella päättää tunnuksen sulkemisesta. Jos haluat tehdä anonyymejä paljastuksia, tee ne jossakin muualla.

 2. Yksi (1) tunnus per henkilö.

 3. Kirjoita viestisi mahdollisimman hyvin suomen kielioppia noudattaen. Käytä välimerkkejä, isoja alkukirjaimia ja muista kappalejako. Näin muiden on helppo lukea kirjoituksesi.

 4. Älä lainaa koko viestiä mihin olet vastaamassa. Lainaa viestistä vain se kohta, johon kommentoit. Lainaa vähemmän kuin itse kirjoitat.

 5. Välimerkkien ja hymiöiden ylenpalttinen käyttö (useita peräkanaa) on kielletty. "Yksi riittää."

 6. Erilaisten tehosteiden (värit, isot fonttikoot yms.) liiallista käyttöä on vältettävä. Mieti myös, onko niiden käyttäminen yleensäkään tarpeellista viestissäsi.

 7. Älä laita isoja kuvia osaksi viestiä. Monilta kuvasivustoilta löytyy mahdollisuus thumbnail-linkkiin, jonka voit laittaa viestiisi. Foorumin omiksi liitetiedostoiksi saa laittaa isoja kuvia ja ylläpito määrittelee foorumiohjelmiston asetuksiin, miten ne näytetään.

 8. Lähetä vain viestejä, jotka tuovat keskusteluun uutta tietoa tai uusia ajatuksia. "Jos sinulla ei ole mitään sanottavaa, älä sano sitä täällä". Jos sinulla ei ole tietoa keskusteltavasta asiasta, älä esitä omia arvauksiasi - muut foorumin käyttäjät osaavat arvailla itsekin eikä heitä kiinnosta juuri sinun arvailusi. Erota myös tekstissä faktat ja omat mielipiteesi toisistaan.

 9. Kirjoita kohteliaasti. Henkilökohtaisuudet, tahallinen provosointi ja trollaaminen on kielletty. Älä myöskään provosoidu, jos joku toinen jäsen yrittää provosoida, äläkä ruoki trolleja. Älä vastaa ollenkaan asiattomiin viesteihin, koska lisäät sillä vain moderaattorien työtä, jotka viestit nähtyään kuitenkin poistavat asiattomuudet ja vastaukset niihin. Jos moderaattorit eivät poista jotakin mielestäsi asiatonta viestiä, voit ilmoittaa asiattoman viestin sen alalaidassa olevasta ilmoitusikonista.

 10. Kirosanat ja alatyylin kielenkäyttö alentavat viestisi tasoa huomattavasti. Älä siis käytä niitä.

 11. Pysy aiheessa. Jos vastauksesi alkaa lipsumaan ketjun alkuperäisestä aiheesta, käytä foorumin hakutoimintoa tai Googlea etsiäksesi sopivan ketjun viestillesi. Jos aiheesta ei ole aiemmin keskusteltu, aloita uusi ketju.

 12. Ennen kuin lähetät viestiä, tarkista, mitä asiasta on kirjoitettu aiemmin. Älä toista foorumilla jo kerrottuja asioita.

 13. Kirjoita lyhyesti. Älä jaarittele. Käytä lyhyitä lauseita ja kappaleita.

 14. Mahdollisen allekirjoituksesi tulee pysyä järkevissä mitoissa. Tämä tarkoittaa foorumin oletusfontilla neljää tekstiriviä. Allekirjoituksissa ei saa olla kuvia. Myös tehosteiden käyttöä tulee välttää.

 15. Jos moderaattorit ovat poistaneet viestisi, älä lähetä sitä uudestaan. Viestisi poistolle oli hyvä syy.

 16. Havaintoketjut on tarkoitettu vain kalustobongausten kertomiseen. Bussi-, metro-, raitiovaunu- ja junabongaukseen on omat ketjunsa. Niihin saa lähettää vain havaintoja kalustosijoituksista. Kussakin viestissä on kerrottava havaintopäivämäärä. Bussihavainnot on esitettävä määrämuodossa. Muut havainnot kuin kalustosijoitusbongaukset on lähetettävä muihin ketjuihin.
Sääntöjä rikottaessa moderaattorit voivat siirtää, muokata tai poistaa viestejä ilmoittamatta siitä viestin kirjoittajalle. Tarvittaessa he myös antavat varoituksia ja poistavat väärinkäytettyjä oikeuksia. Räikeissä tapauksissa tai rikkomusten toistuessa moderaattorit voivat sulkea tunnuksen määräajaksi tai pysyvästi.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Re: Foorumin säännöt

Sääntöjen päivitys 13.7.2005: Kirosanat alentavat viestisi tasoa huomattavasti. Älä siis käytä niitä.
 
Re: Foorumin säännöt

Sääntöjen päivitys 19.8.2005: Älä lainaa koko viestiä mihin olet vastaamassa. Lainaa viestistä vain se kohta, johon kommentoit. Lainaa vähemmän kuin itse kirjoitat.
 
Sääntöjen päivitys 19.12.2012: Jäsenprofiiliin on laitettava oma nimi. Tällä pyritään vähentämään nimettömänä kirjoitettuja asiattomia viestejä. Oikea nimi näkyy muille foorumin jäsenille. Jäsenet eivät saa paljastaa muiden käyttäjien nimiä tai niihin viittaavaa rekisteröitymättömille käyttäjille esim. foorumin viesteissä.
 
Sääntöjen päivitys 11.7.2013: Suuri sääntöuudistus! Foorumin saatua paljon uusia jäseniä sääntöjä on täydennetty niin, että ne kuvaavat tarkemmin foorumin vakiintunutta moderointilinjaa (joka ei muutu sääntöuudistuksen seurauksena).

Uutena toimintatapana on, että jos moderaattorit epäilevät jäsenprofiiliin syötetyn nimen oikeellisuutta, voivat he pyytää lisäselvityksiä asiasta ja lisäselvitysten (tai niiden saamatta jäämisen) perusteella päättää tunnuksen sulkemisesta.
 
Sääntöjen päivitys 5.8.2013: Kirjoita kohteliaasti. Henkilökohtaisuudet, tahallinen provosointi ja trollaaminen on kielletty. Älä myöskään provosoidu, jos joku toinen jäsen yrittää provosoida, äläkä ruoki trolleja. Älä vastaa ollenkaan asiattomiin viesteihin, koska lisäät sillä vain moderaattorien työtä, jotka viestit nähtyään kuitenkin poistavat asiattomuudet ja vastaukset niihin. Jos moderaattorit eivät poista jotakin mielestäsi asiatonta viestiä, voit ilmoittaa asiattoman viestin sen alalaidassa olevasta ilmoitusikonista.
 
Tila
Ei avoinna uusille viesteille.
Takaisin
Ylös