Joulun ja uudenvuoden aikataulut

Liittynyt
27 Huhtikuu 2006
Viestit
2,697
On erittäin surullista huomata että asun maaseudulla (Espoon Karakalliossa) kun jouluaattonakin liikenne loppuu jo viimeistään klo 16. Olen erittäin pettynyt ettei jouluaattona pääse liikkumaan kun taksilla vaikka asumme miljoonan ihmisen keskittymässä. Voisi jouluaattona illalla edes yksi linja liikennöidä suuntaan niikuin joulupäivänä. Voisin jopa antaa lisämaksua siitä että se 270 liikkuisi tunnin välein vaikka klo 22:teen asti jouluaattona. Noh, nyt näin ei ole ja joudunkin miettimään että miten pääsen liikkumaan jouluaattona, kun autoon olen liian nuori ja kuitenki neljässä huushollissa ympäri pk-seutua pitäisi päästä käymään..

Sen sijaan uudenvuoden aikatauluihin olen tyytyväinen. Niiden viimeiset lähdöt on uskallettu laittaa tarpeeksi pitkälle yöhön että voi matkustaa bussilla, eikä tarvitse taksijonossa seistä tuntikaupalla rautatietorin edustalla..
 
Vs: Joulun- ja uudenvuoden aikataulut

Tampereella on jo vuosikausia päässyt aattoiltana kulkemaan ns. kynttilävuoroilla. Ne on tietysti tarkoitettu etupäässä hautausmailla asiointiin.

Voisihan tällaiset vuorot olla ihan kivoja myös pk-seudulla. Liikenne olisi tietty siinä tapauksessa hankalaa järjestää näinkin isolle kaupunkiseudulle samalla periaatteella kuin Tampereella on tehty...
 
...jouluaattonakin liikenne loppuu jo viimeistään klo 16...
Muistaako eli tietääkö foorumilaiset milloin Helsingissä jouluaattoillan yöliikennöinti lopetettiin?

Aivan 1970-luvun alussa oli ainakin raitioliikenteessä vielä sellainen käytäntö, että ratikat lopettivat aattoliikenteen joskus 17:n pintaan. Sitten jossain 21:n jälkeen aloitettiin liikenne uudestaan niillä linjoilla, joilla oli normaalistikin "yöliikennettä". Liikennekatkos oli varmasti peräisin jostain hyvin kaukaiselta ajalta. Se antoi töissä olevalle vaunuhenkilökunnalle mahdollisuuden käydä aattoaterialla kotiväkensä kanssa.

Bussilinjoilla oli varmasti samanlainen käytäntö?
 
Karakakallioon menee vissiin 96H myöhempään joten Lepuskista pääsee junalta vähän myöhemmin. Olen kyllä samaa mieltä et ne linjat jotka ajetaan joulupäivänä niin ne vois ajaa aattonakin myöhempään.
 
Karakakallioon menee vissiin 96H myöhempään joten Lepuskista pääsee junalta vähän myöhemmin. Olen kyllä samaa mieltä et ne linjat jotka ajetaan joulupäivänä niin ne vois ajaa aattonakin myöhempään.

96H ajetaan jouluaattona normaalisti, joten Karakallioon pääsee vielä klo 16.16 ja takaisin vielä puoli kuuden aikaan.

Uudenvuodenaatton ja -päivän välinen yöliikennekin näyttää olevan suhteellisen runsasta Karakallioon päin, koska 248:lla näyttää olevan vuoro klo 3.10 Elielinaukiolta vielä 210N:n vuorojen välissä.:)
 
96H ajetaan jouluaattona normaalisti, joten Karakallioon pääsee vielä klo 16.16 ja takaisin vielä puoli kuuden aikaan..

No tuo pitäisi olla 22.16, se olisi oikein hyvä. Mutta sitten neljältä, ei herran jesta, ymmärrän että jossain Järvenpäässä, mutta sitä en ymmärrä että Espoossa.. Mitenhän on hesassa asiat järjestetty?
 
Tänäkin jouluaattona liikenne Helsingin sisäisillä linjoilla päättyy n. klo 15.30. Liikenne aloitetaan jälleen joulupäivänä n. klo 11.00.
 
Kaksi jouluaattoa olen ajanut bussia Etelä-Espoossa ja niiden kokemuksien perusteella jouluaaton liikennettä nykyistä myöhemmin ei kyllä voi kysynnän vuoksi perustella. Busseilla ei moni silloin matkusta, joten onkin kyse siitä, että palvellaanko harvoja joukkoliikenteen käyttäjiä bussein ja raitiovaunuin vai joutuvatko he kulkemaan muilla keinoin esimerkiksi taksilla.

Epäilen, että paremmalla palvelutasolla juuri voitaisiin lisätä kysyntää jouluaattona. Silloin ollaan perheen ja ystävien kanssa, eikä pääsääntöisesti kuluteta bussin penkkiä.

Samansuuntaisia kokemuksia lienee muistakin pohjoismaista, joissa kyllä noudatetaan nimim. Compactin mainitsemaa joulutaukoa. Esimerkiksi Kööpenhaminassa ja Oslossa liikenne pyörii normaalisti noin klo 18 asti. Tärkeimmillä linjoilla liikenne jatkuu klo 21 harvennetuin aikatauluin puolille öin.
 
Samansuuntaisia kokemuksia lienee muistakin pohjoismaista, joissa kyllä noudatetaan nimim. Compactin mainitsemaa joulutaukoa. Esimerkiksi Kööpenhaminassa ja Oslossa liikenne pyörii normaalisti noin klo 18 asti. Tärkeimmillä linjoilla liikenne jatkuu klo 21 harvennetuin aikatauluin puolille öin.
Juuri tuota tarkoitin. Joka suunnasta riittäisi kun yksi bussi ajaisi myöhempään iltaan. Esimerkiksi 270:nen Turuntien suunnasta, 147 Kivenlahden suunnasta, 731 Korson suunnasta, 741 Hakunilan suunnasta jne.. 1 lähtö suuntaan per tunti riittäisi oikein hyvin, jonnekkin klo 22:teen asti. Näin säilytettäisiin niille harvoillekkin matkustajille mahdollisuus käyttää bussia. Eikä tarvitsi turvautua esimerkiksi 3 kilometrin matkaa varten taksia, joka maksaa reilu 10 euroa. Ymmärrän kyllä kuljettajia, jotka haluavat olla perheidensä kanssa, suotakoon heille se mahdollisuus. On myös kuitenkin niitä yksin asujia, perheettömiä ym, jotka varmaankin voisivat yhtä hyvin olla myös töissä. Bussifirmoissa voitaisiin tehdä kysely ennen joulua ketkä voivat olla töissä reilua joululisää vastaan. Tämä reilu joululisä voitaisiin kerätä esimerkiksi erityisellä pyhätaksalla, joka olisi esimerkiksi +20 prosenttia normaalin lipun hintaan.
Minä kyllä olisin valmis maksamaan 1,80 ja siihen vielä 20 prosenttia lisää päälle. Ei haittaisi, en urputtaisi, en marisisi, vaikka lippu olisikin kalliimpi.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Takaisin
Ylös