Junalauluja

Tästä on kokonaan unohtunut Hollantilaisen Shocking Blue - yhtyeen "Never marry a railroad man" 1970-luvun alusta. Se tunnetaan myös kotoisasti Vexi Salmen sanoittamana ja Paula Koivuniemen tulkitsemana "Jos konduktöörin nait".
Sitten olisi "Lentävä Kalakukko" ja "Mexikon pikajuna" vielä listalle.
 
Esa Pakarinen levytti joskus 70-luvulla jatko-osan Lentävä kalakukko 2: "Kuopioon on juoksut kaikki jo juostu, Riihimäen sivuraiteelle ruostu Lentävä kalakukko..." (Saman singlen toisella puolella oli Kauko Käyhkön jatko-osa toiseen elokuvasävelmäklassikkoon, Rovaniemen markkinoilla 2.)
 
Waltsu sanoi:
Samaisena vuonna 1984 oli euroviisuissa myös Italialla junabiisi I treni di Tozeur, jonka suomenkielisessä versiossa kerrotaan, miten "ohi jonkun pikkukylän juna hiljaa kulkee kuitenkin Turkuun..."

Mahdetaanko suomenkielisessä versiossa tarkoittaa jotain niitä rantaradan vanhoja korpiseisakkeita, joilla oli vielä 90-luvun alussa pikajunapysähdyksiä?

Ei tainnut matkustajajuna ollut kyseessä vaan jostain ydinjätteistä tai ympäristömyrkyistä kuljettavasta junasta, jos muistan oikein. "Turku" oli laitettu määränpääksi koska kuulostaa samalta kuin Tozeur. Luulenpa ettei biisi ollut kovin turkulaisten suosiossa.

t. Rainer
 
Matkustajajunissa pysyäksemme...

Matti Jurva matkusti "Pohjanmaan junassa" jo 1930-luvulla. Sanaleikeissä vilahtelivat mm. Kokkola, Ylivieska ja maanmainio maitorieska.

Sås och Kopp (Pasi Hiihtola ja Peik Stenberg) oli ajan hermolla 1995 levyllä Totalt laulussaan "Pendolino"... mellan H-fors och Åbo, var vill du då bo. Ja tietysti runsaasti Italiaan viittaavia sanaleikkejä. Sama duo julkaisi 1999 saman laulun Mikko Perkoilan suomennoksena levyllään Sotta ja Pytty.

Mutta muistuupa mieleen myös lasten leikkijunat.

Vieno Kekkonen lauloi 1960-luvulla: "Kapteeni Kalle ajoi asemalle, Villellä veturi jo valmiina on..." Sinänsä hienoa, että kyseisessä Saukin suomentamassa (alunperin Alice Tegnerin säveltämä Borgmästare Munthe) laulussa "Kapteeni Kalle ja muut kaverit" mainittiin ensin juna- ja sitten vasta autoliikenne.

Toinenkin Saukin pienoisjunariimittely muistui mieleen. "Saukin syntymäpäivässä" pikkuoravat huijasivat häneltä viimeisen viisitonnisen (tämä siis ennen vuoden 1963 rahanuudistusta) ostaakseen sähköjunan: "Nyt juna meillä on ja rata meillä on..."

Juha Watt Vainion laulussa "Joulupukin hipat" (1964) kerrottiin, että "sähkökitaran sai Kalle, ja Sami rautatien, mutta pukki itse askareissaan sai vain vahvan hien".

Pienoisveturi esiintyi myös laulussa "Meille Jeesus syntynyt on" Kari Peitsamon joululevyllä Peace, Love and Understanding (1997): "Lahjat lapset aattona avaa, joku saa sähköveturin, vaan eräs evakeliumia tavaa, se hälle lahja on mieluisin." :smile:

Leikit sikseen. Palataanpa vielä sinne 80-luvulle ja matkustajajunaan.

Edesmennyt Pohjoismaiden ystävä Doug Sahm kirjoitti myös monia täkäläiseen joukkoliikenteeseen viittaavia lauluja. (Sir Douglas Quintet matkusti laivassa mm. biiseissä "Meet Me In Stockholm" leyllä Midnight Sun ja "Viking Girl" levyllä Rio Medina). Sahmin junalaulussa "Train to Trondheim" (Sir Douglas Quintetin levyllä Luv Ya Europa) Texasin pojan oli tarkoitus matkustaa Oslosta Trondheimiin, mutta hän jäikin Hamariin rakastuttuaan sikäläiseen tyttöön.
 
Ei tainnut matkustajajuna ollut kyseessä vaan jostain ydinjätteistä tai ympäristömyrkyistä kuljettavasta junasta - -

Taisi kuitenkin olla matkustajajuna, kun Seija Simola toteaa, että "matkani kiireetön on" ja hetkeä myöhemmin "Turkuun tahdo en" (sinänsä omituinen lausahdus...). Ytimet liittyvät asiaan siten että "kylän kirkkoon ydinsuojaa valmistellaan jotain varten".

Mari Laurilan kasetilta muistan hyvän yön laulun Vekara-Veikolle ja siinä "myös Veturi-Ville vetelee unta, asemallaan on junasi sun..."
 
Tässä on mitä olen penkonut passiivisesta muististani juna-, junamatkustus- tai rautatie-aiheisia lauluja:

Aika monen laulun esittäjän olen tosin joutunut googlaamaan.

Aiheittain lista näyttää tällaiselta:

Kotim. iskelmä:
- Matti Jurva: "Savonmuan Hilima", "Pohjanmaan junasa"
- Esa Pakarinen: "Lentävä kalakukko", "Vaasan junassa".....
- Reino Helismaa: "Meksikon Pikajuna"

Ulkom. iskelmä ja jazz:
-Duke Ellington: "Take the A-train"
-Glenn Miller: "Chattanooga Choo Choo" (suom. "Ukko-Pekka uhuu")
-Adriano Celentano: "Azzurro"
-Alice Babs: "Han hette Elmer" (luultavasti alunperin sveitsiläinen juna-aiheinen kansanlaulu jossa "jodlataan" veturin pilliä matkien, mutta olen kuullut vain ruotsalaisen version, oli meidän koulun laulukirjassa myös)
- Stefan Demert: "SJ, SJ, Gamle vän, ..." (ruotsalainen iskelmä josta on eri sanoituksia ja lauletaan enimmäkseen pilkkahengessä kun jotain on pielessä kyseisen maan rautatielaitoksessa. Alunperin amerikkalainen "Freight Train -niminen kappale )

Ulkom. Pop, Rock, Country:
- Elvis Presley: "Mystery Train"
- Little Eva, myöhemmin myös Grand Funk Railroad: "Locomotion" (suom. "Tulkaa mukaan kohta juna lähtee")
- Neil Sedaka, myöhemmin myös Boney M: "One Way Ticket" (suom. "Menolippu")
- The Monkees: "The Last train to Clarkswille"
- Christie: "Iron Horse" (suom. "Eteenpäin")
- Shocking Blue: "Never marry a railroad man" (suom. "Jos konduktörin nait")
- Illinois Central: "City of New Orleans" (suom. Hei Huomenta Suomi, rekka-aiheinen)
- Electric Light Orchestra: "Last train to London"
- Kraftwerk: "Trans European Express" (instrumentaalikappale)
- Orchestral Manouvers in the Dark: "Locomotion" (eri kappale kuin se vanhempi samanniminen)
- Bob Dylan: "Slow train coming"
- Bruce Springsteen: "Downbound train"
- Tom Waits: "Downtown train"
- The Nits: "The Train" (tehosteena aitoja junan ääniäkin)

SuomiPop ja Rock:
- Nummisuutarit: "Kirkkonummen radalla" (instrumentaalikappale)
- Kirka: "Hengaillaan"
- Juice: "Pieksämäen asemalla soi blues"
- Pelle Miljoona: "Euroopan valot"
- Eppu Normaali: "Nyt Reppu Jupiset", "Vuonna 85" (metroaiheinen)
- Kauko Röyhkä: "Pienoisrautatie", "Paskakaupunki"
- The Clifters: "Makuuvaunussa"
- Mikko Perkola: "Intercity"

Lastenlaulut:
- ???: "Pienen pieni veturi"
- Sås&Kopp: "Pendolino"

t. Rainer
 
Matti ja Teppo laulaa on Idän pikajuna matkalla itään... kapale siis Idän pikajuna..
 
Ultra Bra - Hei kuule Suomi, Ultra Bra - Veturi, taksi valtamerilaiva

Jatketaan listaa lauluilla joissa juna, junamatkustus tai rautatiet liittyvät jollain tavalla rekvisiittana lauluun, mutta ei muodosta varsinasta pääaihetta:

Kun olin juuri teini-ikäinen, muistan että Hector osallistui Syksyn Säveleen synkällä kappaleella jossa laulettiin "junat vaihtoi asemalla salaa raiteitaan". Ihmettelin minkä ihmeen takia junat noin vaan vaihtaisi muka salaa raiteitaan, mutta 30 vuotta myöhemmin en enää ihmetellyt. Kappaleen nimi oli "Lapsuuden loppu" vuodelta 1974.

Protestihenkisiä osittain juna-aiheisia lauluja ovat Kristiina Halkolan: "Siirtotyöläisen laulu" ("juna hiljaista miestä kuljettaa") sekä "Jos Rakastat" (..."kylmien asemien hiljaisia miehiä"), ja vähän samaan sarjaan kuuluu Tuula Amberlan "Lulu" jolla oli myös "kolmas mieli ja tarttui asematunnelin ovenpieleen"

Irwin Goodman laulussaan "Autolla Kanarian saarille" v 1965 kuvailee matkaansa Seutulan työsiirtolaan rattijuopumustuomitota kärsimään "oikein kabinettivaunussa".

Brittiläinen diskoyhtye Pet Shop Boys käsittelee suurkaupungien hengailu-ilmiötä kappaleessaan "West End Girls" ja suureksi hämmästykseksi Pietarin (tai silloisen Leningradin) Suomen asema oli päässyt rekvisiitaksi: "In every city, in every nation, from Lake Geneva to the Finland station"

Kun kerran idässä ollaan niin Sleepy Sleepers tulkitsi tyylinsä mukaisesti omin sanoin 80-luvun alun Boney M:n ja Frederikin "Rasputin" -biisiä: "Raa Raa Rapsuttaa" jonka mukaan se rapsutuksen aiheuttaja oli peräisin "Moskovan assan vessasta", mutta sliippareiden vanhempi biisi "IC:llä Karjalaan" taas ei millään tavalla liity juniin vaikka voisi nimen perusteella kuvitella, vaan venäläiseen IZ-moottoripyörään.

t. Rainer
 
Don Huonot sävelsi Kaksoisolento-levylleen Mika Waltarin runon Sininen yö:

"Juna vapisee jalkojen alla..."

"...ja minä tiedän, että ainoa kotini
on jyrisevä asemahalli
juuri ennen pikajunan lähtöä..."
 
- Illinois Central: "City of New Orleans"

En tiedä, onko tuon niminen bändi joskus laulua esittänyt. Laulun on kuitenkin tehnyt Steve Goodman ja se tuli tunnetuksi Arlo Guthrien levytyksenä (myöhemmin myös mm. Willie Nelson on sen levyttänyt).

"Riding on the City of New Orleans,
Illinois Central Monday morning rail..."

Illinois Central on rautatieyhtiön nimi ja City of New Orleans on junan nimi:

"Good morning America how are you?
Don't you know me I'm your native son,
I'm the train they call The City of New Orleans,
I'll be gone five hundred miles when the day is done."

Arlon isä muuten oli Woody Guthrie, jonka tuotantoa oli ainakin "This Train Is Bound For Glory" ja taisi hänen ohjelmistoonsa sisältyä veturimiehiinkin liittyviä lauluja.

Ja kun tuohon Americanaan mentiin, niin mieleen tulee:
"Rider On An Orphan Train" (en muista tähän hätään kirjoittajaa, mutta on Tom Russellin levyllä The Man From God Knows Where),
"Desperados Waiting For A Train" (Guy Clark) ja
"Downtown Train" (Tom Waits).
 
Tuo "Downtown Train" olikin jo aiemmin mainittu.

Mutta lisätäänpä vielä mukaan laulu "Summer Rain" (kirj. Robbie Seidman ja Maria Vidal). Siinä tyttö saatteli asemalla sotapalvelukseen lähtevää poikaa ("Whispering our goodbyes, Waiting for a train, I was dancing with my baby, In the summer rain..."), joka ei palannut koskaan ("I can see my baby, Waving from the train, It was the last time that I saw him, In the summer rain..."). Laulu on julkaistu Belinda Carlislen levyllä Runaway Horses.
 
Takaisin
Ylös