- Liittynyt
- 4 Heinäkuu 2005
- Viestit
- 1,069
Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
http://www.vice.com/vice-news/north-korean-labor-camps-part-1
Useita osia, paljon junamatkustamista ja rautatiemaisemia Venäjän kaukoidässä. Ja myös uutta tietoa meille. Puhuvat englantia.
Ovatko amerikkalaisten dieselveturit parempia vai sähköistäminen suhteessa ratkaisevasti kalliimpaa?
Wikipediassa mainittiin, että sähköistäminen on mahdollistanut tavarajunien hyötykuormien kasvattamisen aika tuntuvasti. Tuli mieleen, että jostain syystä Pohjois-Amerikan mantereella ei ole sähköistetty ratoja paljoakaan, ja siellä hyö mainitsevat vahvuudekseen nimenomaan pitkän matkan tavaraliikenteen. Mikähän tässä mahtaa olla taustalla? Ovatko amerikkalaisten dieselveturit parempia vai sähköistäminen suhteessa ratkaisevasti kalliimpaa?
Sama logiikkaa periaatteessa ratkaisee, milloin on syytä siirryä tasajännitteen, käytännössä sivuvirtakiskon käyttöön: nimittäin vaihtovirtaa käyttävä veturi on tasavirtaa käyttävä veturi varustettuna omalla tasavirtasuuntaajalla. Nykyään puolijohteiden aikakaudella tosin tasavirtasuuntaajat eivät ole kovin kalliita eikä painavia, joten sen poisjättämisellä ei saavuteta juurikaan etua. Mutta tässä on perussyy sille, miksi perinteisesti metrojärjestelmät ja kaupunkiradat on tavattu toteutettu sivuvirtakiskolla.
Ehkä kuitenkin toisin päin. Tasavirtatekniikasta siirrytään vaihtovirtatekniikkaan siinä vaiheessa kun sähkön syöttömatkat ja tarvittavat tehot kasvavat. Kevyessä metro- ja kaupunkiratakalustossa tasavirtatekniikan käyttö on mahdollista kun tarvittavat tehot ovat verrattaen pieniä ja sähkön syöttömatkat lyhyitä. Kun tarvitaan suurta tehoa kuten raskaissa tavarajunissa tai suurnopeusjunissa, ainoa käytännöllinen vaihtoehto on vaihtovirtatekniikka.
Mun käsitykseni liikenteen sähköjärjestelmien historiasta ja kehityksen syistä menee niin, että aluksi tehtiin tasavirtalaitteita, koska se oli yksinkertaisinta. Siis sekä tasavirran tuotanto että sen käyttö. Vaihtovirtajärjestelmiin mentiin siksi, että voitiin käyttää muuntajia. Pitkän matkan sähkön siirrossa oli voitava käyttää korkeata jännitettä, jotta virta saatiin pieneksi, sillä virta teki sähköjohdosta paksun eli kalliin.Samoin päinhän nämä näkyy olevan Voi sen sanoa noinkin, sillä tasavirtatekniikalla toteutetusta sähhköistyksestä tekee kalliimman kilometriä kohden syöttöasemien suurempi tarve, kun niitä pitää olla tiheässä tehohäviöiden takia...