KKO:n päätös bussin päästämisestä pysäkiltä?

Usein kuljettajat kuitenkin toimivat ihan järkevästi ja ennakoitavasti. Kun vaihdetaan matkustajia pysäkillä, on vilkku oikealle koko ajan päällä. Sitten vilkku sammuu hetkeksi sillä aikaa kun ovia suljetaan ja valmistaudutaan liikkeellelähtöön. Se toimii ainakin minulle henkilöautoilijana hyvänä merkkinä siitä, että nyt mennään ripeästi ohi jos ollaan riittävän lähellä, tai hidastetaan valmiiksi, jos ollaan kauempana. Ennen pysäkiltä poistumista syttyy sitten vilkku vasemmalle, kohdalla olevat autot päästetään ohi ja odotetaan taaempana tulevien autojen pysähtymistä.
Tuossa pitäisi myös muistaa että vilkku laitetaan päälle ennen pysäkiltä lähtöä, ei samalla hetkellä kuin käännetään rattia. Koska silloin siitä vilkusta ei ole enää mitään hyötyä.
 
Tottakai et "näe" sellaisia tilanteita, itse kun bussikuski ilmeisesti puheistasi päätellen olet. Itse olen juurikin HSL-alueella sekä bussin matkustajana että auton matkustajana nähnyt tilanteita, joissa tullaan niin vain eteen. Vaikka autoilijan kuuluisi väistää pysäkiltä lähtevää linja-autoa, ei se tarkoita sitä että bussikuskit kiilaavat siihen eteen vaikka ei näe kenenkään hidastavan tai antavan tietä. Liian monta "minäminäminä" ja läheltä piti tilanteita olen nähnyt bussikuskin aiheuttamina, toki myös henkilöauton aiheuttamina, mutta yllättävän paljon ensimmäisen.

Onnibussin kuljettajat ovat pähimpia päälleajoa yrittäjia?
 
Tavallisempaahan tuo on toisin päin – vilkku pannaan päälle autojonoa pysäyttämään jo siinä vaiheessa, kun viimeinen matkustaja on vasta astumassa bussiin. Siinä sitten autot odottavat kiltisti jonossa, että se matkustaja nousee sinne bussiin, ovi pannaan kiinni ja pysäkkijarru heltiää.

Tietty ennakointi lienee kuitenkin ihan paikallaan. Jos ensin suljetaan ovet ja vasta sitten aletaan näyttää vilkkua, hukkuu sekunteja kuin Helsingin raitioliikenteessä ikään.
 
Tietty ennakointi on paikallaan. Liioittelu puolestaan on liikenteen haittaamista. Onneksi jälkimmäinen toiminta on vähemmistössä.
 
Takaisin
Ylös