Kuvia ja huomiota Tukholman joukkoliikenteestä 30.9. - 2.10.

Lauri Räty

Tunnistettu jäsen
Liittynyt
28 Kesäkuu 2005
Viestit
477
Osoitteessa http://lauri.1g.fi/joukkol/kuvatemp/051002/ on esillä kuvia viikonlopun reissustani Tukholmaan. Lisäksi muutamia havaintoja osittain kuviin liittyen ja osittain yleisemmin.

Ruuhkamaksubussit ovat tainneet löytää paikkansa jo näin lyhyellä koeajalla. Vaikka keskustan autoilua ei ole vielä rajoitettu ruuhkamaksuin, näkyi uusilla ruuhkamaksulinjoilla matkustajia. Nackan ja Värmdön suuntaan ajettiin Slussenilta ja keskustasta iltapäiväruuhkassa nivelautoja joissa oli noin 50-60 matkustajaa kussakin. Näin on toki ollut ennenkin, mutta liikennettä tälle suunnalle onkin lisätty radikaalisti.

Lisäksi lisääntynyt liikenne on aiheuttanut sen, että tunnelbana-junia ei ole riittänyt kaikkiin liikennöitäviin lähtöihin. Perjantaina Metro-lehdessä SL:n edustaja sanoi, että Connexilta jäi torstaina 29.10. ajamatta 18 % punaisen t-bana -linjan vuoroista kalustopulan vuoksi. Lisäksi pendeltåg-liikenne myöhästeli ratatöiden vuoksi.

Kantakaupungin sinisille runkolinjoille on rakennettu liikennevaloetuisuuksia ja järjestelmä vaikutti toimivan hyvin. Bussiliikenne toimi hyvin ja liikkuminen oli sujuvaa. Perjantain aikana en huomannut, että bussit olisivat keskustassa juuttuneet henkilöautoruuhkiin, mutta lauantain ostosruuhkat saivat keskustan jumittumaan. Ehkä maanantaina alkavaksi uhattu ja näemmä toteutumatta jäänyt tunnelbana-kuljettajien lakko sai ihmiset liikkeelle.

Uusi Pendeltåg-juna X60 viehätti kyllä. Junan lattia oli koko pituudeltaan portaaton, telien ja vaunujen väliltä hieman oviaukkoja korkeammalla. Telien kohdalla istuimet oli sijoitettu korokkeille. Junassa on kuusi vaunua ja istumapaikkoja siinä on 374. Seisomapaikkoja 565 (5 matkustajaa / m2). Huippunopeus on 160 km/h. Tällaisia Coradia Lirex -junia voisi kuvitella YTV-alueen liikenteeseenkin.
 
Huomattavan kivat kuvat Laurilta! Olen parhaillaan laivassa matkaten kohti kuningaskuntaa. Kuluvan viikon lopulla pyrin esittelemään omia otoksiani länsinaapurista, Tukholma tosin ei tule olemaan pääroolissa.
 
Takaisin
Ylös