Kertokaas samalla mikä on tuhlaamista?
Sekö, että viettää tavanomaista elämää. Mistä pitää tinkiä silloin. Sisällä tuikkivat 15 watin lamput ja lämpötila on 15 astetta. Siellä sitten kökötetään paksuissa villavaatteissa, joita pitää sitten myös pestäkin. Ei kun porukalla Mätäojan varteen ja pyykki huljumaan.
Eli siis tavallista ihmistä syyllistetään rankasti. Ne muutokset, joista olisi todellista hyötyä, pitäisi tehdä aivan muualla kuin pienen ihmisen kotona.
Heh.
Tuhlaaminen on sitä, että saa huonon hyötysuhteen investoimastaan panoksesta (raha tai energia). Liian usein ajatellaan että pitää itsetarkoituksellisesti kärsiä, jotta saa kirkkaamman kruunun. Mutta ei kärsimys jalosta eikä auta maailmaa.
Ei sisälämpötilaa tarvitse laskea 15 asteeseen, mutta sen sijaan kannattaa harkita voisiko sitä laskea 24 asteesta vaikka 21 asteeseen. Siitä ei mukavuus kauheasti kärsi ja itse asiassa olo on hieman pirteämpi kuin jos hautoisi itseään liian lämpimässä asunnossa. Ja tuon 21 asteen lämmön voisi tuottaa jollain muulla tavalla kuin öljylämmityksellä. Nykyisin lämpöpumpputekniikka on kova sana, mutta ei varmasti lämmitystekniikan viimeinen kehitysaskel.
Pyykkiä voi ja pitää pestä, mutta kieltämättä ehkä voisi harkita onko päällysvaate likainen yhden käyttökerran jälkeen vai voisiko vaikkapa poolopaitaa pitää vielä toisen päivän sen sijaan että pesää päivän käytön jälkeen. Ja vaikka kuivausrumpu on ehdottoman miellyttävä tapa saada pyykit kuivaksi, niin vanhanaikainen kuivausteline kuluttaa vähemmän energiaa eikä välttämättä ole paljon suurempi vaiva (vaikka aikoinaan kun rummun ostimme, sanoin vaimolle että minähän en sitten vastedes enää pyykiä ripusta... olen kyllä muuten ripustanut...). Näkisin materiaalitekniikalla kehitysmahdollisuuksia siihen suuntaan, että kehitettäisiin paremmin likaa hylkiviä kuituja, jotka myös puhdistuisivat kenties pelkällä haalealla vedellä, ilman pesuaineita.
Valaistuksessa on myös tapahtumassa vallankumous. Nykyiset säästölamput jo sinänsä säästävät verrattuna tavallisiin hehkulamppuihin eikä niihin vaihtamalla tarvitse käytännössä tinkiä yhtään mistään (paitsi jos oikein nipo on, niin sitten voihan nostaa esille sen, että säästölampun valosta puuttuu loisteputkelle tyypillisesti eräitä aallonpituuksia, jolloin värit hieman vääristyvät). Lähitulevaisuudessa LED-lamput korvannevat säästölamput, ja vaikka ne aluksi maksanevat vielä jonkin verran enemmän, niin niitä ei tarvitse vaihtaa käytännössä juuri koskaan ja ne vielä leikkaavat huomattavan osuuden pois energiankulutuksesta, edelleenkään tinkimättä asumismukavuudesta yhtään mitään. Jos asiaa tarkastellaan laajemmasta näkökulmasta, niin LED-tekniikallahan ei oikeastaan olisi mitään tarvetta ankkuroitua nykyisenkaltaisiin lampunkantoihin, joita toki tarvitaan siirtymäkauden ratkaisuna, mutta ei juuri muuhun.
Näkisin että LED-tekniikkaa tarjoaa aivan uudenlaisia valaistusmahdollisuuksia, jotka sekä ovat näyttäviä, tyylikkäitä että äärettömän energiataloudellisia. Mieleen tulee esimerkiksi seinää kiertävä LED-valonauhaboordi esim. maitolasin takana. Myös mainosvalaistuksessa LED-tekniikalla voidaan tehdä tyylikästä jälkeä -- energiaa tuhlaamatta! -- verrattuna nykyisin yleisiin, karmean näköisiin valokaappeihin, jotka aikoinaan säästösyistä korvasivat niin retrotyylikkäät aidot neonputkimainosvalot.
Tietotekniikassa näkyy terve suuntaus kohti minilaptoppeja, jotka ovat toki tehottomia mutta myös niukasti virtaa käyttäviä. Jos tarpeet liittyvät vain kevyeeseen netin käyttöön, niin mitä järkeä olisi pitää jotain supermegateho-Pentium-voileipägrilliä paahtamassa energiaa harakoille. Työkalut tarpeiden mukaan. Samoin keskittämällä palvelut cloud computing -tyyliin isoihin datacentereihin (jotka kyllä itsessään ovat energiasyöppöjä) saadaan säästöä, kun keskitetty ratkaisu on tehokkaampi ja taloudellisempi kuin pitää miljoonia yksittäisiä kulutukseltaan serveritason koneita pyörimässä työpöydillä.
Viihde-elektroniikassa nykyiset isot LED-TV:t ovat hirveitä energiasyöppöjä. Meillä on 28" vanha katodisädeputki-TV, joka on suhteellisen energiatehokas. Toki litteä ruutu olisi kivamman näköinen, mutta vanha toimii vielä eikä ole tehnyt mieli vaihtaa vähemmän energiatehokkaaseen vaihtoehtoon, josta ei oikeastaan saisi juuri mitään lisäarvoa. Varsinkin jos ostaisi hirveän kokoisen ruudun, pitäisi DVD-soitin vaihtaa Blu-Rayhin, jotta pikselöityminen ei haittaisi kovin, eli pelkkää lisää rahanmenoa ottaen huomioon kuinka fantastinen nykyinen DVD-laatuinen kuva on verrattuna vanhaan VHS:ään. Jollakin aikavälillä odotan uusia LED-taustavalolla varustettuja videotykkejä, jotka ovat erittäin kestäviä ja edullisia verrattuna vanhoihin tykkeihin ja käsittääkseni kohtuullisen energiatehokkaita verrattuna vastaavan kokoiseen isoon litteään ruutuun. Sellaisella elokuvat voisi katsoa vaikka 50" koossa mini-investoinnilla ja energiatehokkaasti, ja uutisia yms. varten voisi hommata esim. ihan pienen litteän ruudun korvaamaan nykyinen iso TV. Toki varmaan myös litteiden ruutujen energiatehokkuus paranee lähitulevaisuudessa.
Ottaen huomioon litteiden näyttöjen kova energiankulutus, olen puolittain kauhulla seurannut millä vauhdilla ne ovat yleistyneet mm. mainoskäytössä ja infojärjestelmissä. New Yorkissa vähän siellä sun täällä on litteitä mainosnäyttöjä, joissa pyörii liikkeen mainoksia, kuten havaitsin vuosi sitten siellä käydessäni. Sama ilmiö vaikuttaisi nyttemmin rantautuneen Tampereellekin. Lontoon Heathrown's lentokentän uudessa 5-terminaalissa on raporttien mukaan ennätysmäärä litteitä näyttöjä varsinkin mainoskäytössä (muistaakseni 5 kertaa enemmän kuin esim. Kennedyn kentällä New Yorkissa kokonaisuudessaan?). Tuollaisen näyttömäärän pyörittäminen vaatii jo pienen voimalan, jotta energia riittää. Tässäkin uusi tekniikka voi tuoda apua. Nk. sähköinen paperi vaatii passiivisena esitystekniikkana energiaa vain silloin kun sisältö vaihtuu eli suhteellisen staattista informaatiota (siis muuta kuin puhtaasti liikkuvaa videokuvaa, esim. muutaman sekunnin välein vaihtuvia infoplansseja) voidaan esittää hyvin energiatehokkaasti. Näkisin että tällaisessa mainoskäytössä sekä esim. lentokenttien ja joukkoliikenteen infojärjestelmissä sähköiseen paperiin perustuvien näyttöjen olisi syytä korvata pikimmiten nykyiset litteät LED-näytöt.
Yllä olevista esimerkeistä voinee havaita että uudella tekniikalla voidaan leikata energiankulutusta hyvin rajusti ilman että nykyistä elämänmuotoa tarvitsee liian radikaalisti muuttaa tai tinkiä mukavuuksista rajusti. Toki joitakin laajamittaisempiakin muutoksia voidaan tarvita, kuten esim. Euroopan sisäisten lentojen korvaamista mahdollisimman pitkälti junamatkoilla jne., mutta ei kasvihuoneilmiön torjunnan tarvitse tarkoittaa paluuta kivikaudelle. Ei meillä ole syytä sirotella tuhkaa päällemme vaan ottaa kaikki tämä mahdollisuutena saavuttaa tasapainoisempi ja parempi elämä. Lisäksi jokun tuo kaikki uusi tekniikkakin pitää kehittää, markkinoida ja myydä. Siinä on bisnesmahdollisuuksia hyvin suurelle joukolle ihmisiä ja yrityksiä.