Linjasto 2040

Rattivaunu

Tunnistettu jäsen
Liittynyt
24 Kesäkuu 2005
Viestit
6,188
HSL:n sivuilla on ollut jonkin aikaa mielenkiintoinen pdf-tiedosto, Linjasto 2040. Linkki HSL:n sivulla saattaa näkyä vähän harhaanjohtavassa muodossa.

Kyseisessä "vihkossa" on melkoinen paketti varsinkin uusien raitiolinjojen reiteistä. En ole aiheeseen ehtinyt kunnolla perehtyä, joten en referaattia tähän saa. Mutta jokseenkin kaikille numeroille 11 - 20 on tulossa raitio- tai pikaraitiolinja. Linja 20 olisi Vantaan ratikka. Voi olla niinkin, että jossain vaiheessa joitakin pikaraitiolinjoja kutsutaan vain kaksisuuntaisella kalustolla liikennöitäviksi raitiolinjoiksi.

Bumaskan sisältöön kuuluu paljon muutakin kuin nuo raitiolinjat, mutta voisin kuvitella että nuo lukuisat raitiolinjasuunnitelmat erityisesti kiinnostavat foorumin jäseniä.
 
Listataanpa tänne raportin ratikkalinjasto ja yksittäisiä muita muutoksia.

1 – Katajanokan term.–Kamppi–Töölö–Käpylä (kuten RAILI 2:ssa)
Linja 1 saattaisi myös kulkea 8:n parina Ruoholahteen asti josta eteenpäin Salmisaareen, jos Salmisaaren tulevaisuuden joukkoliikenneratkaisuksi valikoituu ratikka.
2 – Kaivopuisto–Mannerheimintie–Messukeskus (kuten RAILI 2:ssa, eteläinen päätepysäkki säilyisi nykyisellä paikallaan)
Vuoroväli on ainakin alustavasti tiputettu takaisin 10 minuuttin, joten kakkosta ei synkronoitaisi muiden Manskun linjojen kanssa. Tarpeen mukaan sekä kakkosen että kolmosen vuoroväli voitaisiin kuitenkin nostaa 7,5 minuuttiin.
3 – Kaivopuisto–Kallio–Ilmala (käännetty pohjoisessa 9:n reitille)
Pohjoisen reittimuutos on tehty "tasaamaan kuormitusta". Oletettavasti idea on, että ysin reitti on pohjoisessa kuormittuneempi, jolloin kynnys muuttaa vuoroväli 7,5 minuuttiksi on matalempi.
4 – Katajanokka–Töölö–Munkkiniemi (kuten RAILI 2:ssa, Katajanokan päätepysäkki säilyy nykyisellään)
Vuoroväli muutettu 7,5 minuutiksi vastaamaan Katajanokan kysyntää. Tiheämpi vuoroväli mahdollistaa myös synkronoinnin vitosen kanssa Töölössä.
5 – Eira–Kamppi–Meilahti (kuten RAILI 2:ssa)
Raportissa spekuloidaan linjanumeroiden 5 ja 14 vaihtoa keskenään, jolloin vuosikymmeniä liikennöidyn (johdin-)bussilinjan 14 reitille palaisi ratikka 14.
6 – Hernesaari–Kalasatama–Arabia (siirretty linjan 13 reitille Hakaniemen ja Hämeentullin välillä)
Siirto Kalasatamaan mahdollistaa kapasiteetin vapauttamisen Hämeentieltä linjoille 16 ja 17.
7 – Jätkäsaari–Kruununhaka–Sörnäinen–Pohjois-Pasila (kuten RAILI 2:ssa, Pasilan asemalta Postipuiston suuntaan*)
"Pohjois-Pasilan raitiotien tarkempi suunnittelu on vielä aloittamatta ja tässä linjastosuunnitelmassa esitettyä ratkaisua on syytä tarkastella kriittisesti yhteyden suunnittelun alkaessa." Reitin lyhennys Meilahdesta Pasilan asemalle tapahtuisi jo Vihdintien ratikan aloittaessa (ks. linja 11).
8 – Jätkäsaari–Sörnäinen–Arabia
9 – Hernesaari–Kruununhaka–Meilahden sairaala (kuten RAILI 2:ssa, Ylioppilastalo–Hakaniemi Kruununhaan kautta, käännetty pohjoisessa 3:n reitille)

Kääntö Kruununhakaan tarkoittaisi, että Hernesaaren linjoilla ei olisi yhteistä ydinkeskustan pysäkkiä.
10 – Kirurgi–Mannerheimintie–Pikku-Huopalahti
11 – Kruunuvuorenranta–Kalasatama–Pasila–Meilahti–Munkkivuori (kuten RAILI 2:ssa, jatkettu Pasilasta Munkkivuoreen)
Kalustona 35-metriset 2-suuntavaunut. Munkkivuoren ostarille tulisi erillinen päätepysäkki, joka oletettavasti myös ratkaisisi Meilahden seudun päätepysäkkiongelman.
PR12 – Jätkäsaari–Keskusta–Yliskylä (kuten RAILI 2:ssa)
13 (nykyinen) – Nihti–Pasila
Kalustona 35-metriset 2-suuntavaunut. Jatketaan keskustaan Kruunusillat vaihe 2:n yhteydessä. Päätepysäkki palautetaan Nihtiin 6:n reittimuutoksen yhteydessä. Linja lakkautetaan PR13:n aloittaessa.
PR13 – Herttoniemi–Meilahti (Jokeri-0)
Linjan esisuunnitteluvaihe on käynnistymässä kaupungin toimesta. Raportista löytyvät tiedot ovat vain karkeita arvioita ja tarkentuvat tulevaisuudessa.
PR14 – Keskusta–Kannelmäki (kuten RAILI 2:ssa)
PR15 – Itäkeskus–Keilaniemi
PR16 – Keskusta–Käpylä–Pakila (kuten RAILI 2:ssa)
PR17 – Keskusta–Malmin lentokenttä–Malmin sairaala (kuten vuoden 2024 yleissuunnitelmassa)
PR18 – Pasila–Viikki(–Jakomäki) (kuten vuoden 2024 yleissuunnitelmassa)
"Mahdollisuuksia jatkaa linja 18 Pasilasta kohti Meilahtea ja sairaala-aluetta on syytä selvittää tulevaisuudessa." Reitin jatko Meilahteen liittyy olennaisesti Jokeri-0:n linjaukseen, josta ei ole vielä päätetty.
PR19 – Matinkylä–Suurpelto–Leppävaara (Matinkylä–Leppävaara-raitiotie)
PR20 – Mellunmäki–Tikkurila–Lentoasema (Vantaan ratikka)


Vielä lyhyesti bussilinjaston muutoksista

- Linjojen 711, 721 ja 731 reittimuutos Kalasatamaan siirtyy 2030-luvun alkuun, sillä Hanasaaren terminaali valmistuu näillä näkymin vasta silloin.
- KeNi-radalle 30/60 minuutin vuoroväli aiemmin ehdotetun 20/40 minuutin vuorovälin sijaan. Syytä ei kerrota, mutta oletettavasti muutos liittyy vaihtoyhteyksiin muun linjaston kanssa
- Vihdintien ratikan yhteydessä: 41:n eteläinen päätepysäkki Munkkivuoreen; 57:n päätepysäkki Leppävaaraan Munkkiniemenaukion päätepysäkin poistuessa käytöstä; linja 59 runkolinjaksi 50 korvaten runkolinjan 30 pohjoisessa
- ViiMan yhteydessä: linjan 61 reitiksi Viikki–Pukinmäki–…; 73 ja 74 Kalasatamaan; uusi linja 610 korvaamaan poistuvan linjan 611 ja linjan 61 poistuvaa reittiä
- Ratikkalinjan 6 reittimuutos tarkoittaa, että 71:n ei ole tarpeen kulkea Kalasataman kautta, vaan se voi jatkaa nykyisellä reitillään
- Tuusulanväylän ratikan yhteydessä: 64, 66 ja 67 Messukeskus–Kumpulantie–Mäkelänkatu–…; linjojen 614, 617, 623, 633 ja 643 päätepysäkki mahdollisesti Veturitielle. Jatkosuunnittelussa selvitetään erilaisia päätepysäkkivaihtoehtoja, ja mahdollisuutta säilyttää seutulinjojen reitit keskustaan asti
- Jokeri-0:n yhteydessä linja 25 kulkemaan linjan 500 nykyistä reittiä Munkkivuoressa
 
Näköjään Kontulan motittaminen länteen suuntautuvilta yhteyksiltä tulee jatkumaan vielä vuosikymmeniä, vaikka Viikkiin tulisi Malmin raitiotien apulinjalle päättäri. 560 pitää varmaan ajaa tuplanivel-superbusseilla tai jotain muuta jännää, jos matkustajamäärät yhtään nousevat.
 
Viimeksi muokattu:
Tuo osoittaa, ettei Helsingin liikenneratkaisuista päättävillä tahoilla ymmärretä alkuunkaan, ettei raitiolinjojen kehittäminen siten toimi, että tungetaan samoille radoille tokka linjoja, vaan siten, että rajataan tietyt kadut pelkästään joukkoliikenteen käyttöön, ja pidetään huoli siitä, että yhdellä pysäkillä pysähtyy korkeintaan kolme linjaa. Ja että jos on pysäkki, jokainen sitä rataa etenevä vaunu myös pysähtyy sillä, koska pahempaa sekasotkua ei oikeasti kaivata.
Jos joku ei vielä tätä ole tajunnut, väännettäköön tämä vielä vaikka ratakiskosta: 15 ei ole mikään pikaratikka, vaan normaali raitiolinja, jonka etenemisnopeus on se, minkä kantakaupungin linjoillakin pitäisi olla. Toivottavasti kaupungin päättäjät tulevat järkiinsä, ja pitävät huolen siitä, että 15 tulee pysymään raitiolinjaston suurimpana numerona ja myös Helsingin ratikkaverkon (poislukien Vantaan ja mahdollinen Espoon läntinen linja) äärirajana.

Mitä Viimaan tulee, se voidaan toteuttaa metrona siinä tapauksessa, että Malminkentälle tosiaan nousee runsas asuintalokeskittymä. Jos näin ei käy, on yhteys syytä toteuttaa Malmin asemalla junaan komppaavana liityntälinjana
 
Eli toivomani yhteys Pasilasta Munkkivuoreen toteutuu, näköjään siis linjalla 11. Toivottavasti ei tule ainakaan pitkää välivaihetta, jolloin Pasilasta ei ole yhteyttä edes Meilahden sairaalalle (kuten eräässä suunnitelmassa), mutta Kuusitien kääntösilmukka ei oikein riitä kahden linjan käyttöön, joten ei varmaan tulekaan.
 
Eli toivomani yhteys Pasilasta Munkkivuoreen toteutuu, näköjään siis linjalla 11. Toivottavasti ei tule ainakaan pitkää välivaihetta, jolloin Pasilasta ei ole yhteyttä edes Meilahden sairaalalle (kuten eräässä suunnitelmassa), mutta Kuusitien kääntösilmukka ei oikein riitä kahden linjan käyttöön, joten ei varmaan tulekaan.
Tosiaan voisi luulla, että HSL:llä on luettu tätä foorumia, kun tuota jatketta on ehdotettu täällä useasti. ;)

Meilahden päätepysäkkikapasiteetti on aiemmissa suunnitelmissa loppunut, kun läntisen kantakaupungin linja 5 aloittaa liikenteen. Topeliuksenkadun ja Fredrikinkadun radat taas kuuluvat samaan Länsiratikat hankkeeseen Vihdintien ratikan kanssa, jonka varrelle Munkkivuoren päätepysäkki rakennetaan. Kummankin pitäisi siis valmistua samaan aikaan, ja muutoksen pitäisi tapahtua yön yli niin, että Pasilan ja Meilahden välinen yhteys ei lakkaa missään vaiheessa kulkemasta.
 
Suomen Raitiotieseuran sunnuntain (23.3.) kokouksessa annettiin pientä vihjettä, että Munkkivuoren pätkä (Huopalahdentie ja päätepysäkki) voivat valmistua jopa vuonna 2029. Joka tapauksessa selvästi ennen varsinaista Vihdintien pikaratikkaa.
 
Tosiaan voisi luulla, että HSL:llä on luettu tätä foorumia, kun tuota jatketta on ehdotettu täällä useasti. ;)
Se on pitkäjänteisen työn tulos ja jos (kun?) se nyt toteutuu, suurimpia lobbausvoittojani. Kuten myös Munkinseutu ry:n. Se nostaa Huopalahdentien raitiotien hyödyt aivan uudelle tasolle Munkkiniemen ja Munkkivuoren asukkaiden kannalta.
 
Näköjään Kontulan motittaminen länteen suuntautuvilta yhteyksiltä tulee jatkumaan vielä vuosikymmeniä, vaikka Viikkiin tulisi Malmin raitiotien apulinjalle päättäri. 560 pitää varmaan ajaa tuplanivel-superbusseilla tai jotain muuta jännää, jos matkustajamäärät yhtään nousevat.
Kyllä uskoisin että Jokeri2 tulossa ja 560 katoaa, onhan Pukinmäkeen jo kaavoitettu taloja pellolle jonka vierestä käsittääkseni ratikka menisi Vantskin yli....
 
Kyllä uskoisin että Jokeri2 tulossa ja 560 katoaa
Olen samaa mieltä ensimmäisestä kohdasta, mutta en toisesta. On vaikea nähdä tarvetta ratikalle Malmin ja Myyrmäen välillä nykyisillä matkustajalukemille, eikä sinne ole kuitenkaan suunniteltu mahdottomasti uutta rakentamista (vain Pukinmäenranta ja Kuninkaantammen loppu). Sen sijaan kuormitetuimmalle osuudelle on tulossa Malminkentän alue, joten Vuosaari–Malminkenttä–Malmi-ratikalle olisi tarvetta Itäkeskus–Vanha H:gintie–Malmi–Myyrmäki-reitillä kulkevan runkobussin rinnalla.
 
Muutamia parannusehdotuksia, joita pohdin itse:

  • Vuosi 2027: Kun Kruunuvuoren siltaa käyttävä raitioliikenne alkaa, linja 16 Rautatientori – Korkeasaari on tarkoitus lakkauttaa kokonaan Palvelua Kulosaaressa korvaa 81 Kulosaari – Siilitie 13, myöhemmin Kulosaari – Karhunkaataja. 81 olisi hyvä jatkaa keskustaan, jotta Kulosaaren eteläosasta on tarjolla järkevä yhteys keskustaan ja Sörnäisten rantatieltä yhteys sekä Hakaniemen sillan että Pitkän sillan kautta keskustaan. Linjan voisi mahdollisesti pilkkoa kahteen osaan Rautatientori – Herttoniemen metroasema ja Herttoniemen metroasema – Karhunkaataja, jotta liityntäliikenneyhteys säilyy täsmällisenä.
  • Vuosi 2035: Raitiolinja 17 Keskusta – Malmin sairaala kiertelee aivan liikaa ja pitäisi linjata kulkemaan suoraan Lahdenväylän käytävässä Malmin lentokentälle asti. Kyse ei ole vain joukkoliikenteen houkuttelevuudesta, vaan jos rakennetaan keskellä ei mitään sijaitseva kaupunginosa, josta on hidas yhteys keskustaan, muodostuu slummiutumisriski.
  • Vuodet 2035 ja 2040: Kun raitiolinja 17 Keskusta – Malmin sairaala aloittaa liikenteen, Pitkä silta tulee olemaan turhan kuormittunut. Siltaa pitkin olisi tarkoitus kulkea ruuhka-aikaan 6 + 6 + 6 + 6 + 12 + 12 = 48 vaunua tunnissa. Kun Tuusulanväylän raitiolinja aloittaa toimintansa arviolta vuonna 2040, vuoroja olisi tarkoitus kulkea 56 tunnissa, joista Kaisaniemen puiston pysäkillä ja Kaisaniemenkadun pysäkillä maalle päin olisi tarkoitus pysähtyä 44 vaunua tunnissa suuntaansa. Raitiovaunut saadaan jotenkin sieltä läpi, mutta pysyvänä ratkaisuna olisi hyvä, että Hakaniemen sillalle rakennettaisiin raitiotie ja osa raitiolinjoista siivottaisiin sinne.
  • Vuosi 2040: Kun raitiolinja 13 Herttoniemi – Kalasatama – Pasila – Meilahti, bussi 500 Itäkeskus – Munkkivuori on tarkoitus lakkauttaa. Raitiolinjaa 13 olisi hyvä jatkaa Itäkeskuksen metroasemalle, jotta muodostuisi enemmän vaihtoyhteyksiä ja yhteys muun muassa Itäkeskuksen palveluihin ja Roihupellon teollisuusalueen tilaa vievän vähittäiskaupan liiketiloihin. Itäväylä Herttoniemen metroaseman ja Roihupellon liittymän välillä olisi muutenkin hyvä kaupunkikehityskohde, jossa Itäväylää downgradettaisiin ja sen varrelle rakennettaisiin kaupunkia. Viikintien liittymä, joka vie tilaa yhden Torkkelinmäen verran, purettaisiin.

Karsintakohteita:

  • Vuosi 2029: Keravan ja Nikkilän välisen henkilöjunaliikenteen aloittamisen ei ole tarkoitus vaikuttaa bussiliikenteeseen, mutta siirtäisin jonkin verran Helsingin ja Nikkilän välisiä busseja liityntäliikennebusseiksi Nikkilän rautatieasemalle. Nikkilästä kohti Helsinkiä vievän tien 152 varrella on niin vähän asutusta, ettei asutus perustele nykyistä palvelutasoa, ja Nikkilän etäisyydellä keskustasta liityntäliikenne on järkevää, toisin kuin Kulosaaren etäisyydellä.
  • Vuosi 2033: Kulunvalvonnan muutoksilla on tarkoitus mahdollistaa A-, I-, K- ja P-junien vuorovälin tihentäminen 7 1/2 minuuttiin. Näin tiheä vuoroväli ei ole matkustajamäärän puolesta perusteltua Kehäradalla ja Helsingin ja Hiekkaharjun välille muodostuisi 3,75 minuutin vuoroväli, joka sekään ei ole matkustajamäärän puolesta perusteltua. Olisi hyvä pohtia saisiko osan Martinlaakson radan junista käännettyä jollain asemalla takaisin Helsinkiin sen sijaan, että ne ajavat koko lenkin Helsingistä Helsinkiin. Esimerkiksi ajaminen Helsingistä Kivistöön veisi vain 26 minuuttia, kun ajaminen Helsingistä Helsinkiin vie 63 minuuttia. Tällaisella katkaisulla olisi merkittävä kustannusvaikutus.
 
Viimeksi muokattu:
Vuosi 2035: Raitiolinja 17 Keskusta – Malmin sairaala kiertelee aivan liikaa…
Missä 17 mielestäsi kiertelee? Sehän kulkee koko matkan ihan Lahdenväylän kyljessä.

Vuosi 2029: Keravan ja Nikkilän välisen henkilöjunaliikenteen aloittamisen ei ole tarkoitus vaikuttaa bussiliikenteeseen
Raportissa sanotaan, että "käyttöönotolla ei ole välittömiä vaikutuksia alueen muuhun joukkoliikennepalveluun". Tuo tarkoittaa siis vain, että junaliikenne ei itsessään korvaa joukkoliikennettä millään alueella. Alunperin suunnitelmana oli, että 78x-linjat kulkisivat Korson asemalle palvellen edelleen 1521-tien ympäristöä. Tuo ei käytännössä vaikuttaisi minkään alueen vuorotiheyteen, vaikka suora yhteys poistuukin.
 
Mielikuva linjan 17 kiertelystä voi perustua pitkiin ajoaikoihin. Kaupungin nettisivuilla osuuden Rautatientori - Malminkenttä matka-ajaksi on kerrottu 35 minuuttia.

Linjan 17 funktio ei tietenkään ole toimia ensisijaisena yhteytenä ydinkeskustasta Malminkentälle tai Malmin asemaseudulle vaan tarjota toisaalta laadukasta liityntää Malmin asemalta vaikkapa juuri Malminkentälle ja toisaalta tehokkaita kyytejä itäisen kantakaupungin ja Malmin alueen välille.

Vastaava juttu pätee raitiolinja 14:nkin suhteen: Tuskin monikaan on matkustamassa PR14:llä Erottajalta kauppakeskus Kaareen, vaan linja tarjoaa tehokkaat yhteydet keskustasta Munkinseudulle ja Vihdintien varren rakentuvalle alueelle, ja toisaalta linja palvelee liityntää Valimon ja Pohjois-Haagan asemilta Luoteis-Helsingin kohteisiin, unohtamatta vaihtoyhteyttä PR15:een Haagan nykyisen liikenneympyrän kohdalla. Luoteesta pääsee tuolla linjalla toisaalta myös huomattavan kätevästi (ja toivottavasti luotettavastikin) esimerkiksi Meilahden sairaala-alueelle.

PR12 siinä vaiheessa kun se ulottuu keskustaan saakka, ja PR16 aikanaan alusta pitäen, ovat siinä mielessä erilaisia selkeästi esikaupunkeihin ulottuvia raitiolinjoja, että ne toimivat keskustasta perille saakka ensisijaisena yhteytenä.
 
Luettelen omia nostoja vielä raportista, saattaa olla päällekkäisyyttä, kun aloitin listaamisen ennen osaa viesteistä:
  • Junaliikenne Nikkilään ennen vuotta 2030 toteutuvissa (ei kirjaintunnusta mainittu)
  • Jokeri 0:lla niin suuri kysyntä, että vuorovälin oltava 45-metrisilläkin vaunuilla 5min. Maininta 70-metrisiin laitureihin varautumisesta, jotta voidaan ajaa kahdella yhteenkytketyllä 35-metrisellä vaunulla, mikä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun tällaista edes ehdotetaan viralliselta taholta.
  • Kertaalleen haudattu runkolinja 610 on taas harkinnassa.
  • Yksisuuntaisvaunulinjojen vuoromäärä on suunnitelmassa sama 93 kuin, mikä se oli viime syksynä, kun suunnitelmaa tehtiin.
  • Linjojen kehittämisnäkymissä kummittelee Salmisaaren maankäyttö ja tarve jatkaa jokin linja sinne. Se on mainittu ainakin jonkin 16:sta jatkona tai linjan 1 kääntämisellä sinne Töölöstä.
  • 14 ja Tuusulanbulevardin linjan (16 tässä aiemmin 17) kytkentä Asema-aukiolla on hävinnyt suunnitelmasta
Linjanumeroista:

Tämä on nyt ensimmäinen kerta, kun moni uudemmista projekteista saa linjanumeron ja kuten 15 kanssa nähtiin, se on kuitenkin asia, joka voi muuttua ihan viimetingassa. Olettaen ettei näin ole: 19 ja 20 linjanumerot voisi vaihtaa keskenään. 19 on ollut poikittaisen linjan numero Tikkurilan tasolla vuotta 1992 edeltäneessä linjastossa (Länsisalmi- Lentoasema vuonna 1980 sekä Länsisalmi - Tammisto 1989 kartassa).

Linjastoa on myöskin muokattu siten, että ollaan lähempänä aikaisemmin ilmoitettua numeroimiskaavaa, missä kantakaupunkilinjat ovat 1-10 ja pikalinjat 11-19. Numerointi ei kuitenkaan edelleenkään anna tilaa uusille linjoille kantakaupungissa ja pikalinjojen kanssa ollaan menossa jo yli 20:n vaikka Jokeri 2:sta tai Tiederatikkaa ei ole numeroitu.

Espoon kaupunkiradan linjakirjain on tainnut vaihdella ennenkin A:n ja E:n välillä, mutta ilmeisesti nähdään selvenpänä pitää se nykyisellään ja varata E jollekin U:ta lyhyemmälle harvemmin pysähtyvälle linjalle.

Sitten varsinaiseen mielipideosioon:

Suuri laiva kääntyy hitaasti ja 6:n muutoksessa on näköjään nyt herätty siihen että kantakaupunkilinjoja pitäisi oikeasti siivota pikalinjojen tieltä. Toivon mukaan sama tehdään 7:n kanssa ja korvataan Mäkelänkatu-Pasila yhteys 1:n käännöllä Pasilaan, ja taas Käpylän yhteys Pasilasta jollain muulla linjalla, kun Tuusulanbulevardin ratikka tarjoaa tiheämmän yhteyden valtaosalle Käpylästä. Jos Messukeskuksen luokse ei voi palauttaa toista raidetta ja jatkaa 2:sta Käpylään. Myöskin 9 on siivottu pois Rautatientorilta, mikä on siinä mielessä hyvä, että saadaan vuoden 2017 linjastossa poistunut yhteys Kalliosta Kruunuhakaan takaisin.

Linjan 11 jatko Munkkivuoreen on hyvä, mutta suositeltavampaa olisi sen jatkaminen Talinrantaan asti, jolloin ei olisi samanlaista tarvetta liityntälinjoille tai linjan 25 kierrättämiselle, mikä tekee siitä huomattavasti huonomman linjan nykyisille käyttäjille.

Linjan 57 jatko Leppävaaraan on ollut aikaisemmissa suunnitelmissa, mutta asian perustelu kääntöpaikan poistumisella on outo. Jos Munkkivuoren ostarille menevää linjaa ei voida jatkaa Talinrantaan, on suositeltavampaa kierrättää jotakin poikittaislinjaa sitä kautta kuin ajaa (vain) lyhyttä liityntälinjaa. Ja se olisi 500:n loppuessa kokonaan tuo 57 esimerkiksi reitillä Munkkivuoren ympäri ja Professorintien kautta Munkkiniemen puistotielle. Linja taisi kulkea Professorintien kautta ennen 500:n aloitusta 2018-19. Jos Munkkiniemestä ei oikeasti löydy päätepysäkkiä sille, niin se voisi tehdä koukun takaisin Ostarille tai jatkaa Meilahteen, jotta 500:n nykyiset käyttäjät pärjäisivät yhdellä vaihdolla 13:sta.

13:sta puheen ollen, se on aika tynkä ja epäilen, että lännessä ongelmaksi on koitunut tunnelivaihtoehdossa maan alta nousemisen hinta Meilahdessa. Raitioseuran eilisessä kokouksessa KLOY:n yksikön päällikkö Artturi Lähdetie piti esitelmän meneillään olevista asioista ja pitkän kysymysosuuden aikana esille tuli juuri tuo Jokeri 0:n linjaus Pasilan länsipuolella. Otso Kivekäs oli myös sattunut (vaalit tulossa) paikalle ja kertoi, että alustavissa selvityksissä linjan kuormitus on osoittautunut niin suureksi, että lännessä "sitä ei voida ajaa maan päällä" ja kyse olisi nimenomaan Reijolankadun kuormituksesta. Myös Lähdetie kehysti 11:n linjauksen Munkkivuoreen osuuden ruuhkaisuudella ja 500:n bussien vähentämiseksi sieltä. Suunnitelma jättää ratkaisun auki, mutta jos tunneliratkaisu estää linjan jatkamisen Munkkivuoren suuntaan, niin olisi kuitenkin parempi harkita sen takia siltavaihtoehtoa Lääkärinkadun kautta, jota myös 11 tai muu Pasilan ja Meilahden välinen apulinja voisi käyttää.

En edelleenkään tykkää oikeen Meilahden päätepysäkkijärjestelyistä. 11 jatko Munkkivuoreen ratkaisee Vihdintien hankesuunnitelmassa olleen Pasila-Meilahti yhteyden puuttumisen, mutta jos Topeliuksenkatu ollaan tosiaan rauhoittamassa busseilta raitiotien myötä, ja sen linjat siirtymässä Mannerheimintielle tai loppumassa, niin 5 olisi syytä ajaa Pikku-Huopalahteen asti. Mannerheimintien linjoilta näkyy vaihdettavan paljon linjoihin 37, 41 ja 42 eikä Kuusitie ole oikein otollinen paikka tuolle vaihdolle. Muutenkin kyytiin tulee paljon porukkaa Ruskeasuon ja Kuusitien välillä ja näille se tarkoittaisi ylimääräistä vaihtoa. Ysin tai kolmosen ajo Meilahden klinikoille aiheuttaa turhan risteymän linjojen välillä verrattuna Kuusitielle.

Linjan 2 palauttaminen Etelärantaankin on ihan looginen, kun sillä sen vuoroväli saadaan harvemmaksi ja vastaavasti 4:n (en muista oliko tiheämpi RAILI2:ssa) tiheämmäksi tai poistaa tarpeen ajaa siihen kytkettyä linjaa 3 tiheämmin. Tässä kuitenkin unohtuu, miksi tällainen järjestely ensinnäkään tehtiin, eli suoran yhteyden tarjoamiseksi Katajanokalta Mannerheimintien varteen, mikä poistuu 4:n Topeliuksenkadulle siirron myötä ja lisäksi 2:n oli tarkoitus ajaa samalla 7,5min vuorovälillä kuin linjoja 10 ja 14, kun taas 10min vuorovälillä se on vaikea saada tahdistumaan pois muiden linjojen tieltä.
Tämä kytkeytyy Postipuiston rakentumiseen ja sieltä raideyhteyden puuttumiseen läntiseen kantakaupunkiin. Jos 2:n tilalla Mannerheimintiellä olisi linja, joka kulkee Pasilankatua Triplan ohi Postipuistoon (ei numeroita vapaana), ja se olisi alueen varsinainen yhteys 7,5min vuorovälillä seiskan tarjotessa täydentävää Pasilan asemalla ja itäiseen kantakaupunkiin, saataisiin 2:n takaisin Runeberginkadulle ja käyttöä yhteydelle Nordenskjöldinkadulta Topeliuksenkadulle, mikä oli pudotettu hankesuunnitelmassa varaukseksi.
Postipuistossa on muutenkin potentiaalia useammalle linjalle ja etenkin, jos varikkoaluetta aletaan rakentaa, mikä tosin ei tapahdu 2040 mennessä.
 
Viimeksi muokattu:
Olen samaa mieltä ensimmäisestä kohdasta, mutta en toisesta. On vaikea nähdä tarvetta ratikalle Malmin ja Myyrmäen välillä nykyisillä matkustajalukemille, eikä sinne ole kuitenkaan suunniteltu mahdottomasti uutta rakentamista (vain Pukinmäenranta ja Kuninkaantammen loppu). Sen sijaan kuormitetuimmalle osuudelle on tulossa Malminkentän alue, joten Vuosaari–Malminkenttä–Malmi-ratikalle olisi tarvetta Itäkeskus–Vanha H:gintie–Malmi–Myyrmäki-reitillä kulkevan runkobussin rinnalla.
Ei 560 ole tarkoitus olla Malmi-Myyrmäki..... Pukinmäessä myös muualle tulossa isoa taloa, siellähän puretaan myös paljon uuden tieltä.
 
Takaisin
Ylös