Jaa kappas, onpas hölmösti VDV:n sivuilla estetty suora linkittäminen BOStrabin lisäosiin. Jos tämä linkki
saksankieliseen versioon toimisi?
Kiitos, tämä avasi PDF:n.
Olen kyllä tässä asiassa eri mieltä BOStrabin kanssa. BOStrab on samalla kannalla kuin Jykke – tai kai se on päin vastoin

– mutta en näe hyviä perusteluita sille, että uudetkaan järjestelmät tehtäisiin rautatiepyörän laipan mukaisesti. Tärkein peruste ovat jyrkät risteykset, joita ei katuympäristössä voi välttää. Laipan varassa ajo on hyvä ratkaisu, kun matalan laippauran pohja, erityisesti nousuramppi pidetään kunnossa. Risteykseen tulee nopeusrajoitus, mutta niin on asetettava myös syväuraisessa tapauksessa.
Strasbourgin Homme-de-Fér -aukiolla on syväuraisten raiteiden kohtisuora risteys, ja pauke on aika ikävää. Loivissa ristikoissa ei matalaa laippauraa tarvita, koska pyörä on leveä.
Meillä on leveä laippaura Viikissä, jossa metron huoltoraide on kadulla. Raide on vielä ajokaistan kanssa samansuuntainen. Leveä ura on turvallisuusriski, jota on yritetty vähentää täyttämällä ura kuminauhalla. Nauhat eivät kuitenkaan urassa pysy, ja irtonainen nauha voi olla moottoripyöräilijälle vielä pahempi uhka kuin itse ura.
Rautatiepyörän käytön mahdollisuus olisi kai lähinnä ratatyökoneiden käytössä, kun sama kone kävisi raitiotien radallekin. Samoja koneita ei kuitenkaan tarvita katuradalla. Jos koneita halutaa käyttää avoradalla, avorata voidaan rakentaa rautatievaihtein, sillä toimivathan ratikan duopyöräprofiilit niissäkin. Tietenkin tulee sitten sellainen rajoitus, että jos jostain syystä verkolle tulee kalustoa, jossa ei ole duopyörää eli pyörän sisäpuolen levennystä, sillä kalustolla ei sitten voi ajaa avoradalla, joka on tehty rautatiepyörää varten.
Mitä sinä Nakkiputka näitä asioita tutkineena ajattelet?
Antero