Mitkä radat ovat korpiratoja?

Vs: Mitkä radat on korpiratoja?

Eikö Viipuri-Valkjärvikin ollut korpirata tuolla määrittelyllä, vai mikä sen funktio oikein oli?

Valkjärven radan tarkoitusperä oli sotilaspoliittinen, rata käsittääkseni rakennettiin heti Suomen itsenäistyttyä, jotta rajalle olisi helppo kuljettaa joukkoja. Valkjärvellä (suhteellisen lähellä rajaa) sijaitsi kasarmeja 20- ja 30-luvulla.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vs: Mitkä radat on korpiratoja?

Valkjärven radan tarkoitusperä oli sotilaspoliittinen, rata käsittääkseni rakennettiin heti Suomen itsenäistyttyä, jotta rajalle olisi helppo kuljettaa joukkoja.


Isoisäni ainakin aikoinaan Mitšurinskojessa (Valkjärvi) käydessämme kertoi nuoruudessaan menneensä usein junalla Viipuriin. Olisikohan silloin 81-vuotiaan äijän muisti pätkinyt? Toisaalta taas hän muisti usein yksityiskohtaisesti lapsuudensa tapahtumia, joita taas oli paljon.
 
Hmm. Pitääpä tarkastaa jossain vaiheessa kun pääsen arkistojen äärelle. Muistelisin että rata olisi rakennettu kahdessa osassa, ensin jonnekin Heinjoen tienoille, ja sitten Valkjärvelle sotilastarkoituksessa, mutta meneeköhän tässä nyt sitten muistikuvat aivan sekaisin jonkun toisen ratapätkän kanssa..Enpäs tiedä. Milloin pappasi sitten oli syntynyt? Elikö hän nuoruuttaan Heinjoella 20-luvulla?

Loistavin Suomen rautateihin liittyvä teos muuten, mitä koskaan olen nähnyt, on vuonna 1940 julkaistu (talvisodan aikana painettu käsittääkseni) opas rautatiematkustajalle Suomessa. Paksu nidottu sinikantinen teos, ehkä n. 250 sivua. Siinä on käsitelty jokainen rataosuus tarkasti selostaen. Jokaista pysäkkiä ei ole mainittu, mutta Simpeleen paperitehtaat ja maisemat ym. usein löytyy. "Koivistolta lähdettäessä rata seurailee etäältä rantaviivaa, mutta ennen Johanneksen kirkonkylän asemaa tullaan..." Kilometriluvut kaikilta Kannaksen rataosuuksilta löytyy. Suurimmista kaupungeista, eli Turusta, Viipurista ja Helsingistä on sivukaupalla tietoa hotelleineen, ravintoloineen, raitiovaunulinjoineen ja nähtävyyksineen. Lisäksi kerrotaan lauttayhteyksistä Kolille, Suursaarelle ym... Enon appiukko löysi sen palavasta junanvaunusta Simolan asemalla maaliskuussa 1940, käsittääkseni hiukan ennen rauhantuloa.
 
No sittenhän kaikki täsmää. Jos rata on rakennettu 20-luvulla ja pappasi elänyt nuoruuttaan Valkjärvellä 20-30-luvuilla, niin johan sieltä junalla päässyt on.
 
Takaisin
Ylös