Pekingin olympiakisat

Epa

Liittynyt
5 Syyskuu 2007
Viestit
201
Pekingin kisojen ensimmäisille suomalaismitaleille ovat yltäneet sankarit Orimattilasta ja Hollolasta. Mieleeni palautui Porilaisten marssin sointi Väinö Paunun vakiovuorolla vuonna 2000. Varhain kuulaana syyslauantaina matkustin linja-autolla Lahdesta Vääksyyn. Miesten purjehduskaksikko voitti kirkkaimman mitalin Sydneyssä.

Paunu liikennöi vuosia sitten Lahdesta Vesijärven pohjoispuolitse Tampereelle. Tampereen lisäksi Paunulla pääsee Lahdesta yhäkin Kouvolaan ja Kotkaan. Viime toukokuussa aloitin kesän kaukobussimatkat reitillä Kouvolasta Lahteen. Paunun matkustamon tunnelmasta välittyi yhtäläisyyttä lakkautetun Sukulan Linjan kanssa. Viimeksi mainittu ostettiin Koiviston Auton osaksi noin vuosi sitten.

Kuhunkin bussifirmaan liittyy erottuva ja tunnistettava tunnelma, joka välittyy matkustamoon, katukuvaan ja tiemaisemaan. Sukulan autojen sinikeltainen väritys oli sävyttänyt katukuvaa mm. Helsingissä, Lahdessa ja Jyväskylässä. Kaluston maalipinta lienee jo täysin yhtenäistynyt Koiviston Auton kanssa. Sinisen ja keltaisen sävyt kuuluvat myös Paunun alkuperäisiin väreihin. Toisaalta monet kaukovuorojen autot ovat maalatut Expressbus-ketjun väreihin.

Jälkikäteen Sukulan osakeosto tuntuu taloudellisesti luontevalta. Yhtiön reitit sijoittuivat samoihin taajamiin Koiviston Auton kanssa. Käsittääkseni myös tilausajojen suhteellisen pieni osuus liiketoiminnasta yhdisti firmoja. Yrityksen korvaamatonta henkistä pääomaa katoaa toki aina yrityksen poistumisen mukana. Jos pohditaan, mitä kaupallisia tuotemerkkejä Vääksy, Pulkkilanharju ja Jämsä paikanniminä tuovat ensiksi mieleen, sijoittui Sukulan Linja toimiessaan luultavasti kärkijoukkoon.

Asikkalan Pulkkilanharju näkyy selkeänä maamerkkinä monilla kotimaan lentoreiteillä. Lennoilla pohjois-Suomesta Helsinkiin aloitetaan laskeutumisen valmistelut yleensä Päijänteen eteläosien yllä. Samoja maisemia halkoo myös joukko mannertenvälisiä lentoja. Selkeällä säällä Vääksyn kanavalta voi havaita yhtäaikaa useita itä-länsi -suunnan koneita.

Loppukesään ja alkusyksyyn ajoittuu usein kauniin aurinkoisia ulkoilupäiviä. Ylimmät lämpötilat liikkuvat miellyttävissä lukemissa retkeilyn ja vaellusten kannalta. Sellaisena päivänä luonnon helmassa kuulin myös Arsi Harjun Sydneyssä voittamasta kultamitalista.
 
Oletko esiintynyt Radio Keski-Suomessa nimimerkillä Arvo vaan Karstulasta? No, onhan tämä offtopic-osasto.
 
Mitalikahvi

Radio Suomen Olympiaradio käynnistyi tänä aamuna Veikkauksen johtoportaan miettein. Suora haastattelu Pekingin kisastudiosta kuultiin heti neljän uutisten ja alkutunnuksen jälkeen. Kerrottiin, etteivät vedonlyönnin olympiatuotteet nakerra arjen arpapelien kysyntää. Usein peruspelien kanta-asiakkaat täydentävät ostoskorejaan olympiatuottein. Haastattelussa myös kehuttiin Pekingin malttia pääsylippujen ja kisaruokailujen hinnoittelussa. Kymmenen euroa mainittiin tavalliseksi pääsylipun hinnaksi.

Puhe kääntyi myös urheilutuloksiin. Aavisteltiin lajikohtaisten ennätysten ylittämättömyyttä. Ennakoitiin, että lajien tulostasoja voi päätyä lasku-urille. Toiveikkuutta kohdistui puolestaan uintiin. Ilmaistiin uskoa tutkimukseen ja tuotekehitykseen, jotka muun ohella siivittäisivät uintituloksia myönteiseen suuntaan.

Suomen ja Keravan Urheilijoiden edustus Pekingin uintikuution finaalissa varmistui noin tunnin myöhemmin. Mikäli palkintosija vielä tavoitetaan, on periaatteessa mahdollista, että mitali jäisi Suomelle kisojen viimeiseksi. Kolmen mitalin yhteinen kansanjuhla kannattaisi mielestäni järjestää. Keravalta, Orimattilasta ja Hollolasta olisi mittavuudeltaan tasapuolinen matka Mäntsälään.

Pekingin uintifinaalin ohella Keravan kesä huipentuu lauantaina valkosipulifestivaalin viettoon. Keravan äänimaisemaa sävyttävät joukkoliikenteen soinnit. Kaupungille ominaisiin tuoksuihin puolestaan ei lukeudu Lahden tavoin ohramaltaita eikä Helsingin kahvipaahtimoita ja merituulta.

Tuoksuiltaan miedossa yhteisössä voivat ruoka-aineet asettua värikkääseen rooliin. Vuoden kynsilaukkaajan arvon ojentaisin lauantain festivaalilla Keravan aseman suuntaan. VR on rikastuttanut arkielämän tuoksujen maisemaa. Kalustoratkaisut houkuttelevat matkustajan hankkimaan pahvimukillisen kahvia asemalta tai junan kärrystä. Juniin niveltyy yhä harvemmin ravintolavaunu, jonne kahvin tuoksu rajoittuisi.
 
P.S.

Keravan kaupunkikuvan piirteet ja tunnelman seikat yhdistyvät osin Rovaniemeen. Molempien pinta-alaa käytetään maanviljelyn ja teollisuuden tuotantoon suhteellisen vähän. Kaupungit ovat sikäli harvinaisia, että niitä yhdistää myös ABC-liikenneaseman puuttuminen. Rovaniemellä elinkeinorakenteeseen yhdistyy lappilainen ylänkö kahden merkittävän jokiuoman rannoilla. Ruokamatkailun kaupungissa maiseman luonne vahvistaa riistan, sienten, puikulaperunoiden ja marjojen voimakkaiden aromien sävyjä.
 
Vainikkalan pelloilla on jo nähty vähän aamusumua. Ka vaan taidanpa laittaa kahvit tulelle. Niin sitä reilun kaupan kahvia onkin nykyään kaupan monessa paikassa. Vaan kyläkaupat eivät tällä menolla pitkään selviä. Pitäisi hakea kahveet omasta kaupasta eikä aina sieltä naapurikaupungin pirsmasta. Mitähän mahtaa se pirsma siellä tornin päällä oikein tarkoittaa, en minä tuommoisia oikein ymmärrä. Tulis jo lunta, niin pääsis hiihtämään. Ei tainnu sieltä Sarajevostakaan montaa mitallia tulla vai tulikohan, en minä ennää muista.
 
Mites ihmeessä nämä kaikki liittyykään Pekingin olympiakisoihin? Hieman outoa tekstiä, sanoisin. No, tämähän on tosiaan OT-osasto.
 
Kaipa tässä fiilistellään kisojen seuraamisen tunnelmissa....

Nautitaan nyt kisojen seuraamisesta, Tv'n katselupaikan tai radion kuuntelupaikan tunnelmaa unohtamatta....Ja kannustetaan omia suosikkeja! ;)
 
Kaipa tässä fiilistellään kisojen seuraamisen tunnelmissa....

Nautitaan nyt kisojen seuraamisesta, Tv'n katselupaikan tai radion kuuntelupaikan tunnelmaa unohtamatta....Ja kannustetaan omia suosikkeja! ;)
Toki, täällä Kiinassa onkin aika mahtava tunnelma ihan televisioidenkin ääressä. Omia kannustetaan riehakkaasti, lajista riippumatta. Juuri äskettäinkin naisten judon 75-kiloisten sarjassa kiinalainen voitti komeasti japanilaisen kilpasisarensa (joka johti jo 10-1) vyöryttämällä hänet ulos "taistelukentältä" (mikä onkaan tuon oikea termi judossa?). Melkoisia mimmejä noi muuten olivat; voisi meikäläinenkin olla kuin rukkanen heidän käsittelyssään. Entäs se pikkuinen kiinalaistyttö, joka voitti painonnoston 48-kiloisten sarjan? Huh, mitkä voimat "pikkutytöllä". Myös uimahypyt ovat olleet näyttäviä ja jännittävä laji muutenkin. Oikeastaan laji kuin laji; ihan kiinnostavaan katseltavaa kaikki.

Ja parempi nauttia nyt tästä harvinaisesta kokemuksesta eli olympialaiset Kiinan maaperällä. Sillä en usko ainakaan meidän elinaikanamme nähtävän toisia sellaisia, kaiken tämän kohun jälkeen, mikä niihin on liittynyt.
 
Suomi sai jo hopeaa, vaikka kovasti moni ennen kisoja riekkui, kuinka ei tule yhtäkään. Hopea on harvinainen väri linja-auton kyljessä, montakohan hopeanväristä yhtiötä muistan. Äkkiä ei tule mieleen kuin olko se tämä Laurila vai mikä, joka ajeli Scanjan mainosväreissä. Edellisessä asunnossa kielsin mainokset - siis ei ilmaisjakeluja mutta nykyisessä en ole viitsinyt. Täällä keskikaupungilla jakelu toimii niin huonosti, etteivät useimmat ilmaislehdetkään tule edes kerran kuukaudessa perille. Kuukausilippua en ole aikoihin käyttänyt, kun satunnaiset raitsikkamatkat voi maksaa kännykällä. Nyt olisi haussa kesäpaikalle puinen lipputanko, jollainen alkaa olla jo aika harvinainen myöskin maaseudulla. Kesää ovat monet moittineet, mutta miksi sitä moittimaan, jos viettää aikansa televisiovastaanottimen ääressä. Hyvä oli vastaanotto myös kun kävin juuri matkailemassa Norjassa. Itsestään kannattaakin pitää huolta ja paikat norjassa kunnossa, että jaksaa matkustella. Itsenäisyyspäiväkin se taas lähestyy, ja sitten vietetään taas jussia, niin se vuosi menee. Jollakin tavalla on silti ikävä Vironperän Jussia, hän oli pitkään suomalaisen politiikan tasapainottava voima. Huomenna pitäisikin tasapainottaa auton renkaat, kun vaihdetaan kesäkumit. Jakoivatkohan ne tänä kesänä niitä kumeja Kaisaniemessä kuten yleensä.
 
Onkohan jollain tietoa mikä bussi se oli mikä oli Olympialaisten päätös juhlissa? Oli meinaan aika komea linja-auto.
 
Suomi sai jo hopeaa, vaikka kovasti moni ennen kisoja riekkui, kuinka ei tule yhtäkään. Hopea on harvinainen väri linja-auton kyljessä, montakohan hopeanväristä yhtiötä muistan. Äkkiä ei tule mieleen kuin olko se tämä Laurila vai mikä, joka ajeli Scanjan mainosväreissä.
Harmaita, ei kuitenkaan ihan hopeisia värejä tarjoaa myös Keski-Suomen Liikenne, Mobus ja Atro Vuolle (kolmella autolla). Entiset T. Makkosen harmaatkin on jo kitketty olemattomiin. Eikä se Tunturilinjojenkaan väritys ihan kaukana ole.
 
Kovanen, PM-Transrent/Vesanen, miksei Niinimäkikin, Pantsu, Warkauden Matkamies, Ruisliikenne, Seppälä, Star Cab & Bus, Soisalon ex-Rekulat, Tidstrandit suurelta osin, Wiik Line - nämä tuli lisäksi mieleeen.
Olipas "harvinainen väri linja-auton kyljessä" ;)
 
Takaisin
Ylös