Poikkeusreitit ja niistä tiedottaminen

Waltsu

Tunnistettu jäsen
Liittynyt
28 Kesäkuu 2005
Viestit
767
Tänään 2.7.2005 juostun Paavo Nurmi Marathonin takia Turun keskustassa oli liikennejärjestelyjä, mm. kaupunginteatterin edusta oli kokonaan suljettu liikenteeltä. Tämän vuoksi linjat 14 ja 15 ajettiinkin Linnankatua pitkin. Myös Auransilta oli suljettu liikenteeltä linja-autoja lukuunottamatta.

Informaatiota tuosta muutoksesta oli pantu Itäisen Rantakadun pysäkeille, mutta esim. Kauppatorin pysäkillä ei kerrottu, että alkumatka ajetaan poikkeusreittiä. Myös joukkoliikennetoimiston nettisivut vaikenivat asiasta kokonaan. Tänään sattui vieläpä niin, että maratonin lähtörynnäkön aikaan linja 14 ei koskaan kulkenut toripysäkin kautta ja useampi saaristoon matkalla ollut asiakas jäi ilman kyytiä. Liikenteenohjaaja pyysi kuljettajaa joko odottamaan sopivaa rakoa tai ajamaan muualta. Kuljettaja ajoi muualta. Olivatkohan aikataulut tällä kertaa tärkeämpiä kuin matkustajien perillepääsy?

Usein poikkeusjärjestelyjen aikaan näkyy myös sitä, että osa vuoroista ajetaan normaalireittiä, osa vuoroista jostain muualta. Taannoin erään vesijohtotyön yhteydessä pysäkkitiedote kertoi matkustajille korvaavan pysäkin, jota oli käytettämän iltaan asti. Työ valmistui kuitenkin etuajassa ja osa kuljettajista ajoikin normaalireittiä, jonka varrelta siis asiakkaat olivat menneet muiden katujen varsille odottelemaan. Kun poikkeusjärjestelyille on kerrottu ajankohta, tulisi kuljettajien toimia niiden mukaan, vaikka poikkeustilanne olisikin jo ohi.

Eräs jokavuotinen "kiusanteon" aika on vappuaatto. Aurakatu on illansuussa täynnä juhlijoita, joten bussit ajavat Kauppiaskatua ja Brahenkatua. Tilanteen alkaessa osa autoista kääntyy suosiolla Kauppiaskadulle/Brahenkadulle, osa puskee "puoliväkisin" Aurakadun kautta. Samoin käy Aurakadun tyhjentyessä. Mistä asiakas tietää mitä kautta se oma bussi lopulta kulkee? Voisi olla tarkka aikaväli, jolloin poikkeusreitit ovat voimassa. Ja tiedotteita pysäkeille! Lisäksi Brahenkatua ajaminen aiheuttaa sen, että Puutorin pysäkki jää kokonaan välistä, mutta koskaan en ole sillä pysäkillä asiasta kertovaa tiedotetta nähnyt (tilanne kestää sentään toista tuntia). Ja kun toimivat pysäkit ovat melko kaukana, on juhlailo parin piirun verran alentunut. Toki korvaavan pysäkin voisi laittaa Maariankadulle Brahenkadun risteyksen jälkeen, mutta olisi edes se tiedote!
 
Waltsu sanoi:
Eräs jokavuotinen "kiusanteon" aika on vappuaatto. - - Puutorin pysäkki jää kokonaan välistä, mutta koskaan en ole sillä pysäkillä asiasta kertovaa tiedotetta nähnyt

Ne teki sen taas, ks. kuva.
 
...ja Turun Sanomissa, Turkulaisessa ja Aamusissa vapun alla. Myös paikallisradioissa hoettiin aattona, ettei kannata odotella Maariankadun pysäkeillä Taikkarin tapahtuman aikana.
 
Satamaan menevän ykkösen Kauppatorin pysäkki on tilapäisesti Kauppiaskadulla Eerikinkadun asemesta. Osaako joku viisaampi selittää, minkä kumman takia bussi pujottelee kolmen suorakulmaisen käännöksen ja kolmien valojen kautta pysäkitöntä reittiä Eerikinkatu - Aurakatu Linnankadulle, kun selviäisi yhdellä käännöksellä Kauppiaskadulta suoraan Linnankadulle. Näinhän ykkönen kulki joskus ennen, silloin kun vakipysäkki oli Kauppiaskadulla samassa paikassa.
 
Kauppiaskadulta käännyttäessä Linnankadulle teliauton perä heittää rajusti, koska käännös on erittäin tiukka. Jos siitä ajettaisiin jatkuvasti, joku vahinko kuitenkin sattuisi. Kyllähän siitä muutenkin ajellaan, mutta viralliseksi reitiksi ei se näille leikkuupuimuri-autoille sovi, joissa takapyörät ohjaa.
 
Takaisin
Ylös