Poikkeusreittien ja -linjojen tunnukset

Rattivaunu

Tunnistettu jäsen
Liittynyt
24 Kesäkuu 2005
Viestit
5,337
Toisessa viestiketjussa hämmästeltiin tunnusta 10B, jota loppujen lopuksi ei sitten pystyttykään käyttämään. Yleisin poikkeuslinjatunnus lienee päälinjan numero + X-kirjain, esim. 10X. Tässä 10B-jutussa taisi olla takana sellainen asia, että haluttiin (siis alunperin) tehdä selvä ero toistuvasti käytössä olevaan poikkeusreittiin 10X Kirurgi - Töölön halli. 10A:ta taas ei ehkä sen takia haluttu ottaa käyttöön, että tiettävästi sitä tunnusta on eräässä vaiheessa kaavailtu kympin apulinjalle, joka kulkisi jonnekin Kuusitien korkeudelle saakka. Joku voisi tähän väliin kysäistä, oliko sitten linja 10 jollain tapaa tuon 18.8. ajetun erikoislinjan päälinja. Mutta mikä muu sitten? Eiran ja Töölön hallin väliselle reitille ei oikein "parempaakaan" päälinjaa taida löytyä?
Tämä kaikki on omaa pähkäilyäni. Yritin simuloida itseni linjanumerosuunnittelijaksi ja näin itse olisin hommassa edennyt. ;)
 
Varmaan oikea valinta on ollut!
Mietityttää vaan se, että miksi otettaisiin käyttöön keinotekoinen linjanumero 10A, vaikka päälinjaa myötäileekin. Onhan vapaana linjan oikea numerokin 12, joka viime vuosisadalla kulki samaa reittiä; oikealta Erottajalta - Kuusitielle.
Onhan myös vapaana linjatunnus 5 jota voisi tarvittaessa hyödyyntää Terminaalin ruuhkassa nelosen apulinjana, vaikka onkin oikea numero tulevalle Munkkivuoren haaralle. Kakkonenkin.
 
Tulipa mieleen, että nykyään elektronisten kilpien aikakaudella systeemiä voisi uudistaa hiukan:

Poikkeusreittiä ajava linja olisi esim. "10X Kirurgi" tarkoittaen, että ajetaan esim. Runeberginkadun kautta (ehkä sen Ruuneperin voisi kilpeenkin kirjoittaa) tai Kirurgin ollessa tukossa "10X Kauppatori". Kyseessä on siis normaali kymppi, joka ei ihan omia kiskojaan pääse ajamaan. Normaalireitillä olevaa kymppiä ei kannata odotella. Näin kilvitettäisiin myös raitiovaunuja korvaavat bussit.

Toinen kilvitystapa olisi "X10 Eira". (X olisi normaalin linjanumeron korkuinen, 10 hieman pienempi "apumerkintä".) Kyseessä on ylimääräinen vaunu, joka myötäilee 10:n reittiä päätyen kuitenkin jonnekin muualle (tai normaalipäättärilleen, mutta eri tietä). Normaalireitin varrelle pyrkiville kilvitys kertoo, että ihan tavallisiakin kymppejä on liikkeellä. Jos mitään peruslinjaa ei myötäillä, kilvitettäisiin esim. "X Kauppatori".

X:n paikka siis kertoo onko kyseessä poikkeusreitti vai lisälinja. Ja kaikkia X-tunnuksia käytettäisiin surutta uudestaan eri tilanteissa. Oppivatpahan asiakkaat lukemaan kilpien tekstejäkin!
 
X-linjoja muuten ajetaan jälleen Taiteiden yönä eli 24. -25.8 välisenä yönä. Tuolloin ovat kulussa 6X Senaatintori - Paavalin kirkko ja 10X Yrjönkatu (Erottaja) - Kuusitie. 10X:lle on todellakin raitiovaunumuodossa vakiintunut kaksi liki säännöllisesti toistuvaa reittiä, joista eteläisempää (Kirurgi - Töölön halli) liikennöidään Kaivopuiston massatapahtumien aikaan ja pohjoisempaa juuri Taiteiden yönä. X-merkityt raitiovaunua korvaavat bussit sitä vastoin voivat liikuskella hyvinkin erilaisilla reitinosuuksilla korvaten vastaavia ratikkalinjoja milloin milläkin reitin osalla. Sekin muuten on hyvä muistaa, että varsin usein ajetaan poikkeusreittejä ihan normaaleilla kilvilläkin ihan jo jonkin ratayhteyden ollessa tilapäisesti (esim. jonkin viikonvaihteen ajan) poikki. Hyvin usein X-linjat raitiovaunulla ajettuna ovat "lisäliikennettä" (X = X-tra), mutteivät kuitenkaan aina.

EDIT: Typo korjattu
 
Viimeksi muokattu:
Takaisin
Ylös