Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
Minä kysyisin, että käytääkö oikeasti Helsinkilaiset ratikkakarttaa? Jos haluaa löydä lähimmin ratikkapysäkki, on HSL-sovellus/Google Maps varmasti kätevämmin kuin ratikkakartta, vaikka jos kartassa olisi katuverkosto. Ongelma vanhassa kartassa oli se, että linjojen reitit olivat vaikea seurata. Myös määränpäät: jos ratikan keulassa lukee "Arabia", meneekö se vielä keskustan kautta vai ei? Kartan pitäisi pystyä kertomaan sen.Onpa harvinaisen huono muutos. Ratikat eivät ole metroja tai junia; ne kulkevat maan pinnalla katuja pitkin. On siis loogista, että myös skemaattisissa kartoissa on jonkinlainen yhteys alueen maantieteeseen. Samalla elegantit suunnitteluratkaisut joskus ilmestyvät kuin tyhjästä. Linjojen rajoittaminen 45 asteen kulmiin on mm. poistanut pohjois-luoteeseen kulkevan Mannerheimintien suoran viivan (mikä ei tosin vielä näy kovin hyvin kun Oopperan ja Töölöntullin väli on suljettu). Suora viiva ilmaisi tehokkaasti, että kyseessä on sama melko suoraan kulkeva katu, mutta loi samalla lisää tilaa kartan keskelle Pasilan ja Kallion monille linjoille. Myös Jätkäsaaren ilmansuuntien ja katujen sekoittaminen luo hämmennystä uudessa kartassa. Lauttasaaren suuntaan ei edes ole suunnitteila ratikkalinjaa lähitulevaisuudessa, joten tilan raivaamisesta ei ole mitään hyötyä.
Maamerkkien lisääminen on ihan hyvä muutos, mutta kun katuverkostoa ei enää pysty hahmottamaan, kartan luettavuus kokonaisuudessan huononee ainakin Helsinkiläisille. On tietysti tärkeää, että turistit pystyvät lukemaan karttaa, mutta väittäisin, että on vielä tärkeämpää, että paikalliset pystyvät lukemaan sitä. Helsingissä on ollut viime vuosina jatkuvasti katutöitä, jotka ovat vaikuttaneet ratikkalinjojen reitteihin. Uusia linjoja on tulossa lähivuosina ja lisää katutöitä on myös tiedossa. Moni satunnainen käyttäjä tietää siis Helsingin maantieteen kohtuun hyvin ja tietää suunnilleen, missä kiskot kulkevat, mutta poikkeusreittien vuoksi ei tiedä ollenkaan mihin ratikkalinjat sattuvat sillä hetkellä kulkemaan. Helsingin maantieteeseen tukeutuva kartta, josta on helppo tunnistaa mm. pääkadut, on siis erittäin tärkeä sujuvaa navigointia varten. Tämä uusi kartta poistaa tuon.
Harva varmaan käyttää karttaa löytääkseen lähimmän ratikkapysäkin. Väitän sen sijaan, että ratikkapysäkkien likimääräiset sijainnit tunteva käyttää sitä selvittämään, mitä kautta jokin ratikka kulkee.Jos haluaa löydä lähimmin ratikkapysäkki, on HSL-sovellus/Google Maps varmasti kätevämmin kuin ratikkakartta, vaikka jos kartassa olisi katuverkosto.
Tämä on sinänsä ihan hyvä pointti, mutta kyseenalaistaisin, minkä verran skemaattisempi linjadiagrammi vaikuttaa tähän. Sanoisin, että on kaksi tapaa tehdä linjoista helpompia seurata; yhden niistä mainitsit viestissäsi eli infromaation poistaminen kartoista. Sitä ei kuitenkaan ole juurikaan tehty tuossa uudessa versiossa. Metro on poistettu ja poikkeusreiteistä kertovat kuplat on siirretty sivuun, mutta maamerkit ovat tulleet tilalle. Toinen keino tehdä kartasta helppolukuisempi (ainakin teoriassa) on kasvattaa kartan kokoa. Uudessa kartassa on vanhaa karttaa n. 25% pienempi fonttikoko, joten tekstien väliin jää enemmän tilaa. Toisaalta fyysistä karttaa katsoessa teksit ovat pienempiä eli vaikealukuisempia. Vanhassa kartassa on myös sivun alimmaisessa kolmasosassa reittikuvaukset, joita ei löydy uudesta kartasta. Tämä muutos ei taaskaan liity itse karttaan tai sen linjastodiagrammiin, vaan siihen, minkä verran tilaa eri elementeille halutaan antaa.Ongelma vanhassa kartassa oli se, että linjojen reitit olivat vaikea seurata.
Kun menen ensimmäistä kertaa uuteen kaupunkiin, ei skemaattinen kartta helpota linjaston hahmottamista vaan vaikeuttaa sitä. Ilmansuunnat, maantiede ja katuverkko ovat kuitenkin niin olennaisia raitioliikenteessä. Se on ihan ok, että metro- ja junakartat ovat skemaattisia.Maamerkkien lisääminen on ihan hyvä muutos, mutta kun katuverkostoa ei enää pysty hahmottamaan, kartan luettavuus kokonaisuudessan huononee ainakin Helsinkiläisille. On tietysti tärkeää, että turistit pystyvät lukemaan karttaa, mutta väittäisin, että on vielä tärkeämpää, että paikalliset pystyvät lukemaan sitä.
Ennemmin sekä nykyinen että OSM-pohjainen kartta. Nykyinen kartta on jo tarpeeksi yksinkertainen ja OSM-pohjainen taas mahdollistaa tarkemman tutustumisen linjastoon suhteessa katuverkkoon ym. Reittiopas on toki OSM-pohjainen, muttei mahdollista koko raitiolinjaston tarkastelua samanaikaisesti.Ehkä se vanhempi malli, jossa julkaistiin sekä skemaatinen kartta sekä OSM-pohjainen kartta (huonolaatuinen esimerkki), oli parempi.