Tietenkin huippukuormalla on keskeinen merkitys, mutta ei välttämättä ole kannattavaa palvella sujuvasti aivan jokaista, joka huippukuorman aikaan haluaa palvelua. Mitä oikein tapahtuu, jos kuormitetuimmalla pysäkinvälillä olisi kysyntää 1800/aht mutta tarjontaa vain 1600 paikkaa? Epäilenpä, että matkustajat joille kyseinen linkki ei ole kriittinen etsivät toisen reittivaihtoehdon: vaikka sitten kävelevät pari pysäkinväliä tai menevät kokonaan toista reittiä.Liikennesuunnittelussa ei nyt vain pääse mihinkään siitä, että mitoittava kuorma on huippukuorma. Ei voi ajatella esimerkiksi niin, että Kehä 1:ltä voidaan purkaa pois turhana kustannuksena ainakin yksi kaista suuntaansa, koska yöllä siellä ei aja juuri kukaan, joten keskimäärin ei tarvita 3+3 tai huipussaan 4+4 kaistaa.
Kehä I toisaalta on hyvä esimerkki autoilun ja joukkoliikenteen erosta: hyvän palvelutason luomiseksi riittää rakentaa kaistoja ja eritasoratkaisuja sinne, missä on paljon kysyntää ja muualla pärjätään kevyemmin ratkaisuin. Joukkoliikenteessä taas aletaan haikailla raideratkaisujen perään koko linjalle, jos ruuhkatunnin raskaimmin kuormitettu pysäkinväli uhkaa muodostua haasteeksi busseille. Tämä johtaa mahdottoman raskaisiin ja kalliisiin ratkaisuihin, joiden käyttöaste on valtaosin hyvin alhainen.
Raideratkaisukin voi toki olla mielekäs, jos voidaan hyödyntää pääosin olemassaolevaa infraa. Paljonko tarvittaisiin uutta raitiotietä, jos Jokeri 0 toteutettaisiin raitiolinjana Munkkiniemi-Kalastatama?
Joukkoliikenteessä yleisesti kiinteiden kulujen osuus on luokkaa 80 %. Siten ruuhkan ulkopuolella jouten seisova kalusto säästää kovin vähän, kun kalusto on ollut huippukuorman vuoksi kuitenkin pakko hankkia, eikä hankintakulut seisottamisesta vähene.
Bussiliikenteen osalta tämä ei ilmeisesti pidä paikkaansa? Bussilinjoilla voisi olla mielekästä säätää tarjontaa paitsi vuorovälillä myös kaluston koolla: ruuhkaliikenteeseen vaikka ~80-paikkaisia 2-kerrosbusseja ja hiljaisimpaan aikaan ~40-paikkaisia 1-kerrosbusseja, molemmat lyhyitä ja ketteriä, ahtaisiin kaupunkioloihin suunniteltuja. Alkaa syntyä dynamiikkaa tarjontaan: 80-paikkainen 3 min välein: 1600 paikkaa/tunti ... 40-paikkainen 20 min välein: 120 paikkaa/tunti.
1000 matkustajaa tunnissa on myös sellainen taitekohta, jossa bussiliikenne alkaa olla matkustajaa kohden kalliimpaa kuin raideliikenne. Raideliikennettä puoltaa myös palvelutaso.
1000 matkustajaa tunnissa on niin pieni liikennemäärä, että henkilöautoilla se soljuu sujuvasti yhtä kaistaa pitkin. En kyllä mitenkään usko, että busseilla se olisi todellinen haaste jos vain tahtoa etsiä toimivia ratkaisuja löytyy.
---------- Viestit yhdistetty klo 13:11 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 12:23 ----------
Unohtuiko tästä kaluston poisto? Täytyyhän kalustoinvestointikin tehdä ja poistaa se yli taloudellisen käyttöiän. Kaluston poisto on kulu.
Korjaus: taisin lukea huolimattomasti. Tarkoitatko että tuo jäljelle jäävä osuus luokkaa 20 % on kaluston poisto? Kuulostaa hyvin matalalta.
Kaivoinpa lähteen esiin:
http://www.stat.fi/til/lalki/lalki_2011-08-16_men_003.html
http://www.stat.fi/til/lalki/lalki_2011-08-16_men_003.pdf
Tuon mukaan (taulukko s. 6) esim. kaupunkiliikenteessä palkat+välilliset palkat on n. 50%, polttoaine 15%, renkaat, huollot ym 11% ja poistot korkoineen vain 8%.
Toisaalta seutuliikenteen kalusto näyttää osin sellaiselta, että se lienee poistettu kirjanpidosta (aikaa sitten) vaan eipä ole vielä poistettu liikenteestä (vaikka syytä olisi). :smile: