Ruokapaikat Pariisissa

Liittynyt
30 Elokuu 2007
Viestit
4
Vs: Pariisin metro

Meidän Pariisin-lomat ovat nimittäin kuntolomia: saatamme kävellä huimia matkoja per päivä, ja siksi kuljenkin siellä usein varsin epäelegantisti lenkkitossuissa, harvemmin nahkakengissä. Ja illalla voi sitten syödä tukevasti (siihenkin löytää edullisia, mutta tasoltaan varsin hyviä vaihtoehtoja kun tietää oikeat ketjut) ja silti matkan aikana laihtuu kilon-pari.

Kun nyt karattiin OffTopikkiin niin jatketaan hieman! Mitä ravintoloita voit suosia ? Eilen pistäydyttiin notre damen lähellä olevassa italialaisessa ja se oli suht edullinen paikka ja ruoaltaan hyvä. Huomena on pakko mennä koittamaan Canadian Pub:n mättöjä, ainakin nettikuvina näyttivät hyviltä !
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vs: Pariisin metro

Kun nyt karattiin OffTopikkiin niin jatketaan hieman! Mitä ravintoloita voit suosia ? Eilen pistäydyttiin notre damen lähellä olevassa italialaisessa ja se oli suht edullinen paikka ja ruoaltaan hyvä. Huomena on pakko mennä koittamaan Canadian Pub:n mättöjä, ainakin nettikuvina näyttivät hyviltä !

Minun suosikkini on itsepalveluravintolaketju Flunch http://www.flunch.fr/ . Ei ehkä vastaa kaikkien ideaalia gourmet-ruoasta, mutta ainakin se on perin juurin ranskalaista, ja annokset ovat reiluja sekä hinta kohdallaan.

Pääruokien hinnat ovat halvimmillaan 5-6 € / annos, ja hiiligrillillä paistettu naudan ulkofilepihvi tms. lienee yleensä 8-9 €. Lisäkkeeksi voi valita ranskanperunoita, riisiä, pastaa, vihreitä papuja tai vaikka kaikkia näitä. Lisäksi löytyy hyvä valikoima juustoja (1-2 € / lautanen) ja jälkiruokia (esim. flan pâtissier -vanukastorttu, suklaakakku, suklaamousse, hedelmäsalaatti jne., muistaakseni 2-3 € / annos). Kaikki tämä täytyy sitten koota itse tarjottimelle, maksaa kassalla ja kantaa pöytään sekä syödä vain marginaalisesti suomalaista mäkkäriä rauhallisemmassa miljöössä, mutta vastapainona on se, että koko aterian kaikkine ruokalajeineen ja vaikka punaviinin kera syö helposti 20 € hintaan per henkilö. Kun ajattelee säästöä koko lomaviikon ajalta, minä syön mieluummin kunnollista ranskalaista ruokaa Flunchissa kuin menen kalliiseen paikkaan jossa tarjoilija tärkätyssä kauluksessaan kantaa tuplalaskun eteen paljon vähemmästä ruoasta -- eikä edes välttämättä laadullisesti paremmasta.

Flunch on siis vähän kuin ravintoloiden Ryanair. Tälle antaa tukea se, että valtaosa aterijoitsijoista näyttää olevan tavallisia lomailevia ranskalaisia perheineen: ulkomaalaisia turisteja on joukossa vain niukasti. Lisäksi joskus toisinaan (siis ei ollenkaan häiriöksi asti) näkee myös ilmiselvästi kodittomia (mutta fiksusti käyttäytyviä) henkilöitä, jotka kantavat vähät rahansa tähän ruokapaikkaan: siis ilmeisen hyvä hinta/laatu-suhde. (Ja toisaalta tästä voimme päätellä että Ranskassa kodittomatkin ainakin pyrkivät syömään hyvin ja terveellisesti, eivätkä halpoja purilaisia kuten Amerikassa.)

Flunch-ravintoloita löytää jokaisesta Ranskan kaupungista, ja Pariisissakin niitä on useita. Keskeisimmät löytyvät Forum des Halles -kauppakeskuksesta sekä Pompidou-keskuksen vierestä (keskuksen pohjoispuolella). Jälkimmäinen on hieman rauhallisempi ja ruoka vaikuttaa jostain syystä aavistuksen verran paremmalta kuin halleilla. Mutta täytyy varoittaa: ihan kaikkien makuun tällainen ateriointi ei ole. Toisaalta Ranskassa missä tahansa saa keskimäärin maukkaampaa ruokaa kuin Suomessa...

Ranskalainen tuttava suositteli Chez Clément -nimistä ketjua http://www.chezclement.com/ , joka on kyllä hintavampi kuin Flunch, mutta siellä tarjoilija kantaa ruoan pöytään. Emme sattuneet testaamaan, mutta uskoisin että suositus kertoo hyvästä hinta/laatusuhteesta.

Sen sijaan söimme heinäkuussa La Défensen Les Quatre Temps -kauppakeskuksessa Hippopotamus-ketjun http://www.hippopotamus.fr/accueil/ ravintolassa. Tunnelma ja tyyli ovat vähän kuin SOK:n ketjusta, mutta ruoka oli mielestäni selvästi paremman tasoista. Hintataso oli noin SOK:n luokkaa.

Lounaan Pariisissa voi helposti korvata täytetyllä patongilla (baguette), joita saa vähän joka paikasta. Niissäkin tosin on aika tavalla laatueroja. Kokemukseni mukaan kadulla on vähän huonompaa (jos kohta halvempaa) kuin kahviloissa. Halleilla on aika hyvä valikoima paikkoja mistä valita. Me olemme suosineet useimmiten Pâtisserie Paul'ia, josta saa samalla jonotuksella ostettua myös melko kohtuullisen makuisen suklaakakkuviipaleen. Hinnat tosin eivät ole halvimpia. (Vink vink: jos joku suunnittelee franchising-toimintana jonkun ulkomaalaisen ruokapaikan tuomista Suomeen, niin voisi harkita Pâtisserie Paul'ia http://www.paul.fr/ . Ilmoittaudun etukäteen valmiiksi asiakkaaksi: Suomessa on valitettavasti oma leivonnaiskulttuuri mennyt aika huonoksi, vain sellaista dallaspullaa on koko maa väärällään.)

Ja nyt kun innostuin mainostamaan tyyliin "Ranska budjettimatkailijalle", niin junamatkustukseenkin löytyy sopiva edullinen vaihtoehto: idTGV http://www.idtgv.com/ joka on SNCF:n halpabrändi. Nettisaitilta voi etukäteen varata hyvin edulliset peruutuskelvottomat junaliput toiselle puolelle maata (esim. Marseille tai Montpellier). Matka tapahtuu aivan tavallisen tasokkaalla TGV-junalla (tosin siis erityisellä idTGV-vuorolla, ei normaaleilla vuoroilla) ja suurella nopeudella, ainoastaan vuorotarjonta on hieman rajoitetumpi, lippuehdot tiukemmat ja ainoa myyntikanava on netti.

Vuosi sitten testasimme tätä matkalla Barcelonasta Pariisiin. Matkustimme ensin Barcelonasta Montpellier'iin Catalàn Talgolla (sivuuttaen eräitä todella komeita vuoristo- ja merimaisemia, matka kestää jotain 4-5 tuntia) ja Montpellier'istä Pariisiin (taisi olla reilusti alle 4 tuntia) matkustimme idTGV:llä peräti 1. luokassa, kun yhdensuuntainen lippu tuolle välille 2 matkustajalta ei ollut kuin n. 100 € muistaakseni.

Hupaisa juttu on, että idTGV:tä ei markkinoida lainkaan Ranskan ulkopuolelle vaan pelkästään maan sisällä. Se ei toki estä ulkomaalaisiakaan ostamasta näitä halpoja lippuja, mutta käytännössä tuolla matkallamme konduktööri otti asiakseen oikein tiedustella, mistä olimme saaneet kuulla idTGV:stä -- me kun olimme junan ainoat ulkomaalaiset: kaikki muut matkustajat olivat vain ja ainoastaan ranskalaisia.

Ranska on kyllä todella upea matkailumaa. Löytyy kaikkea: merenrantaa, vuoria, historiaa, kulttuuria, hyvää ruokaa ja ostosmahdollisuuksia. Junalla pääsee nopeasti edestakaisin maan sisällä, eikä tietty suurpiirteisyys asioiden organisoinnissa vaivaa kun siihen tottuu: kaikki toimii todella täsmällisesti verrattuna eteläisempiin maihin, eikä toisaalta germaaninen sekuntiviisarin tuijotus ahdista liikaa. Ainoa mutta on että nauttiakseen tästä kaikesta on melkein pakko osata jonkin verran ranskaa, vähänkin riittää. Ilman sitä matka voi olla tuskainen koettelemus.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Takaisin
Ylös