Kaukolämmön kohdalla tappio on aika suhteellinen käsite, lämpöhän on sähköntuotannon sivutuote. Se iso investointi eli kaukolämppöverkko on jo tehty. Jos tehdään kannattamattomia voimalaitosinvestointeja niin toki siitä tulee tappiota, tosin myyntihinnan pitäisi alittaa polttoaine- ja palkkakustannukset ennen kuin laitos olisi niin tappiollinen ettei sen tuottamaa sähköä ja lämpöä tarvitse myydä. Vrt. metro, radan ja asemien rakentaminen voi olla huono investointi, mutta liikennöinnistä sinänsä on hyvin hankala saada kannattamatonta.Teme, kaukolämmön hintahan ei periaatteessa määräydy markkinoilla, koska energialaitoksella on monopoli. Siis kaukolämpömonopoli. Ei toki lämmitysmonopolia, mutta jos ensin tehdään miljardien investointi turhaan, ja sitten myydään lämpöä halvalla ja tappiolla jotta sille investoinnille olisi edes jotain käyttöä, niin veronmaksajien niskaan se kaatuu kuitenkin. Tavalla tai toisella me stadilaiset joutuisimme tuosta investoinnista maksamaan, jos se tehtäisiin.
Piia Häkkinen (vihr.) HELENin johtokunnasta selventää mistä nuo investoinnit koostuu
http://hevilmasto.wordpress.com/2010/01/18/helsingin-energian-paastovahennyssuunnitelma/
Puun polton järkevyydestä Helsingissä voi olla monta mieltä, mutta ei tuo nyt investointina mikään kauhean iso ole.Piia Häkkinen sanoi:- Biokaasuttimet nykyisiin kivihiililaitoksiin maksavat yhteensä noin 200 miljoonaa, toteutetaan tällä kymmenluvulla. Mukana luvussa puun logistiikka jne.
Merituulivoima elää voimakasta kasvu- ja kehitysvaihetta, tuplaantuu parin-kolmen vuoden välein, eli tämänkin hintaan kannattaa suhtautua varauksella. Luultavasti laskee ajan kanssa. Toinen kannattavuuteen vaikuttaja tekijä on syöttötariffit ja niiden taso, jos syöttötariffit on yläkanttiin niin tämä on pelkkää voittoa.Piia Häkkinen sanoi:- Merituulivoimaa (240 MW) hankittaisiin noin 600 miljoonalla vuoteen 2020 mennessä.
Ottaen huomioon maa-alan arvo, minun on hyvin vaikea kuvitella että Hanasaaren voimalan purkaminen on menoerä eikä päinvastoin.Piia Häkkinen sanoi:- Uusi monipolttoainevoimala Vuosaareen rakennettaisiin 2024 mennessä ja maksaisi noin 600 miljoonaa. Lisäksi tarvitaan uusi energiatunneli Vuosaaresta, 110 miljoonaa.
- Hanasaaren lopettamisesta on laskettu alaskirjauksia 300 miljoonaa, mutta eiköhän alasajo voisi olla ohjelmassa ilman ilmasto-ohjelmaakin? Samalla saadaan tonttimaata käyttöön lähellä keskustaa.
Näkee sitten joskus toteutuuko...Piia Häkkinen sanoi:- Metsätähteen kaasutus maakaasuputken varrella vuoteen 2028 mennessä 200 miljoonaa.
Eli siis 20 vuoden päästä. En usko että kukaan tällä hetkellä tietää edes että onko tuon kokoluokan talteenottava voimala teknisesti mahdollinen, puhumattakaan siitä mitä se maksaa. 20 vuoden päästä lienee myös muutkin tekniikat kehittyneet.Piia Häkkinen sanoi:- CCS-investoinnin osuus on laskelmissa 1 mrd euroa. Päälle tulee jatkuvia kuluja laivauksesta, loppuvarasto ei ole laskelmassa mukana. Lisäksi tämä vie paljon energiaa, mikä heikentää laitosten hyötysuhdetta. Tämä hurja investointi olisi ohjelmassa 2028-2030.
Vertailun vuoksi 2% vuosi-inflaatiolla (EKP-tavoite) hinnat nousee kymmenessä vuodessa 22%.Piia Häkkinen sanoi:Muuten näyttää hyvältä, mutta hiilidioksidin talteenotto (CCS) olisi raskas investointi. Kaukolämmön hinnan nousupaine vuoteen 2020 mennessä olisi noin 27 %, Hesarissakin revitellyt 40-50 % korotukset johtuvat juuri hiilidioksidin talteenotosta.