Tarkastelua liikenteestä YTV-alueelta kehyskuntiin

Liittynyt
24 Syyskuu 2005
Viestit
2,703
Aloitan tämän ketjun luettelemalla Helsingistä kehyskuntiin johtavat linjat kokonaiskuvan muodostamista varten. Samalla kommentoin vähän tilannetta ja vuorovälejä. Tämän ketjun tarkoitus on tallettaa nykytilanne foorumille, jotta voi tulevaisuudessa vertailla, onko tapahtunut karsintaa tai vuorojen lisäystä tai muuttelua, tai onko liikennöitsijöissä tapahtunut muutosta.

Kehyskuntien välisiä vuoroja en katso tarpeelliseksi suuremmin mainita, sillä ne on karsittu autoistumiskehityksen myötä kovin vähiin ja kehyskuntien väliset yhteydet hoituvat Helsingin-linjojen avulla sikäli kun hoituvat. Juna sentään tarjoaa vielä palvelua niiden kuntien välille, jotka junaradan varrelle ovat kasvaneet.

Kirkkonummi

Bussiliikennöitsijänä Helsingistä Etelä-Kirkkonummelle Wikström, ei kilpailijoita Pohjolan Liikenteen lopetettua Lohjan-linjansa. Linjatarjontaa arkisin 30 minuutin välein ja viikonloppuisin 60 min välein Kirkkonummen keskustaan. Keskustasta suurin osa linjoista jatkaa edelleen ja ne haarautuvat seuraaviin kohteisiin: Upinniemi, Gesterby, Siuntio kylpylä, Ravals, Kantvik, Inkoo, Båtvik. Pari vuoroa kulkee moottoritietä Kirkkonummen keskustaan, loput Masalan kautta. Liikennöitsijä on kieltäytynyt liittymästä U-liikennetoimintaan. Kirkkonummen bussiasema siirtyy tulevaisuudessa rautatieasemalle. Kun junaliikenne kuuluu YTV-sopimukseen, voidaan olettaa monien matkustajien siirtyvän busseista juniin, parempien YTV-alueen jatkomahdollisuuksien vuoksi.

Veikkolan liikennettä hoitaa pääasiassa Pohjolan Liikenne. Yksittäisiä lähtöjä ajavat M. Tervo ja J Vainion Liikenne. Vuoroväli on arkisin ja lauantaisin 30 minuuttia, sunnuntaisin 60 minuuttia. Linjoista pääosa jatkaa Veikkolan jälkeen Turunväylälle ja poistuvat siltä vasta Munkkiniemessä. Muutama linja kulkee kuitenkin vanhaa Turuntietä Pitäjänmäen kautta. Turunväylän linjoilta on vaihtomahdollisuus lentoasemalinjalle 540 Espoon Ikean kohdalla. Pohjolan Liikenne on tehnyt U-liikennesopimuksen, mutta linjatarjonnan kannalta tärkeitä vuoroja ei kuulu U-sopimukseen. Jos näitä vuoroja aikoo käyttää, on käytettävä Kirkkonummi-lippua. Veikkolan linjojen jatkoreiteistä lisää Vihdin kohdassa, koska lähes kaikki niistä jatkavat Nummelaan.

Vihti

Nummelan liikennetarjonta koostuu Virkkalanristille, Virkkalaan, Vihdin kirkonkylälle, Kasnäsiin, Karkkilaan, Somerolle, Lohjalle, Kalkkimäkeen, Leppäkorpeen, Karjalohjalle, Lankilaan, Pusulaan, Lohjanharjulle, Marttilaan ja Hiidenrantaan jatkavista vuoroista. Muutama vuoro jää Nummelaan. Liikennöitsijöinä dominoi Pohjolan Liikenne, muutamia vuoroja liikennöi myös J Vainion Liikenne, M Tervo ja Linjaliikenne Kivistö. Vuoroväli arkisin 30 minuuttia, viikonloppuisin 60 minuuttia. Reitit kulkevat valtaosin Veikkolan kautta Turunväylää Helsinkiin. Muutama 290-vuoro kulkee vanhaa Turuntietä ja muutama suoraan moottoritielle kulkematta Veikkolan kautta. Yksi Kivistön 480-vuoro menee aivan eri reittiä valtatie 25:n, Siippoon, Perttulan ja Klaukkalan kautta Hämeenlinnanväylää Helsinkiin.

Vihdin kirkonkylälle liikennöidään vakiovuoroja neljää eri reittiä. Näitä ovat 280 Helsinki-Turunväylä-Nummela-Lankila-Vihti, 290 Helsinki-Turuntie-Nummela-Lankila-Vihti, 346 Helsinki-Vihdintie-Vihti ja 480 Helsinki-Klaukkala-Vihti. Ehdottomasti suosituin ja liikennöidyin näistä on Turunväylän linja. Muita ei juurikaan ajeta viikonloppuisin.

Nurmijärvi

Klaukkalaan liikennöivät Korsisaari, Ventoniemi ja Linjaliikenne Kivistö. Klaukkalaan liikennöidään pääosin Hämeenlinnanväylää pitkin. Lisäksi vuoroja on Vihdintien kautta. Muutama arkivuoro kulkee Myyrmäestä Klaukkalaan ja takaisin. Jatkokohteita Klaukkalasta ovat Nurmijärvi, Mäntysalo, Vihdin kirkonkylä, Loppi, Huittinen, Nummimäki, Hämeenlinna, Haimoo, Karkkila, Rajamäki ja Hyvinkää.

Nurmijärven kirkonkylälle kuljetaan muutamaa eri reittiä. Pääosa kulkee Hämeenlinnanväylän ja Klaukkalan kautta. Lisäksi vuoroja on Vihdintien ja Klaukkalan kautta sekä suoraan moottoritietä Nurmijärvelle. Tämän lisäksi vuoroja on Tuusulanväylän ja Hyrylän kautta.

Rajamäen vuorot ovat jatkovuoroja Nurmijärven kirkonkylän vuoroilta.

Tuusula

Hyrylän vuorotarjonta koostuu mm. Kellokosken, Hämeenlinnan, Mäntsälän, Hyvinkään, Järvenpään, Keravan ja Nurmijärven jatkovuoroista. Vuorotarjonta on tiheää ja yhtiöitä paljon. Tuusulaan on yhteysbussi Vantaalta pääradan varrelta.

Hyvinkää

Hyvinkäälle kulkee vuoroja Hämeenlinnanväylän ja Tuusulanväylän suunnista. Jatkokohteena usein Hämeenlinna.

Kerava

Keravalle kulkevat linjat 633 ja 738. Lisäksi Hyrylän kautta jokunen vuoro. Nämä ovat YTV-liikenteen piirissä, liikennöitsijänä Connex. ESLL:n vakiovuorojakin kulkee pari Hyrylän kautta, luultavasti bussirahdin vuoksi. Keravalle on yhteysbussi Vantaalta pääradan varrelta.

Sipoo

Nikkilään kulkevat 700-sarjalaiset vuorot Lahdenväylää. Nämä vuorot jatkavat Pornaisiin, Porvooseen, Järvenpäähän ja Halkialle. Muutama vuoro kulkee Itäväylän ja Söderkullan kautta.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Nurmijärvi

Klaukkalaan liikennöivät Korsisaari, Ventoniemi ja Linjaliikenne Kivistö. Klaukkalaan liikennöidään pääosin Hämeenlinnanväylää pitkin. Lisäksi vuoroja on Vihdintien kautta. Muutama arkivuoro kulkee Myyrmäestä Klaukkalaan ja takaisin. Jatkokohteita Klaukkalasta ovat Nurmijärvi, Mäntysalo, Vihdin kirkonkylä, Loppi, Huittinen, Nummimäki, Hämeenlinna, Haimoo, Karkkila, Rajamäki ja Hyvinkää.

Yksi Kivistön edestakainen vuoro kulkee lauantaisin ja sunnuntaisin (SS) Helsingistä Klaukkalan, Lopen, Vojakkalan ja Tammelan kautta (osa reitistä Hämeen Härkätietä) aina Forssaan asti. Lähdöt Forssasta klo 09:00 ja Helsingistä klo 13:25.

Soini Hellsten Oy ajaa taas arkisin yhtä vuoroa Helsingistä Klaukkalan, Lopen ja Tammelan kautta Forssaan (Lopen jälkeen kt54:ä pitkin). Lähtö Helsingistä klo 20:20.

Liikenne Rajala puolestaan ajaa sunnuntaisin (SS) yhden edestakaisen vuoron Helsingistä Klaukkalan, Lopen ja Tammelan kautta Forssaan (Lopen jälkeen kt54:ä pitkin). Lähtö Forssasta klo 15:10 ja Helsingistä klo 20:20. Forssasta Helsinkiin ajetaankin muuten ihan eri lailla: Forssa-Tammela-Porras-Pilpala-Läyliäinen-Klaukkala-Helsinki!
 
Viimeksi muokattu:
En olekkaan kuullut noista 834-linjan vuoroista, kun ei niitä ytv:n aikataulukirjassakaan ole. Ovatko ne sitten ihan täysverisiä U-linjoja?
 
En olekkaan kuullut noista 834-linjan vuoroista, kun ei niitä ytv:n aikataulukirjassakaan ole. Ovatko ne sitten ihan täysverisiä U-linjoja?

834 Myyrmäen ja Klaukkalan välillä ei ole U-liikennettä tietojeni mukaan. Kilometritaksalla pelataan. Ehkä myös Nurmijärvi-lippu on vähän edullisempi näille vuoroille, jos vain Myyrmäkeen asti menee Klaukkalasta? Nuo ovat tosiaan vähän salatiedettä nuo pikkuliikennöitsijöiden muutamat erikoisvuorot kun ne puuttuvat pääliikennöitsijän aikataulukirjasta, melkein löytyvät pelkästään Matkahuolto.infosta tai Matka.fi.stä.
 
Takaisin
Ylös