Uudet sopimukset, uudet bussit?

a__m

Suljettu tunnus
Liittynyt
1 Heinäkuu 2005
Viestit
507
Nyt vuodenvaihteessa uusiutuu useita liikennöintisopimuksia pk-seudulla. Velvoittavatko uudet sopimukset yhtiöitä uusimaan kalustoaan niilläkin linjoilla, joiden liikennöitsijä säilyy ennallaan, käytettäköön esimerkkinä vaikkapa kahta koillisen Helsingin sopimuskohdetta, linjan 73(N) sopimusta sekä linjojen 75A, 76A, 76B ja 77A sopimusta, joissa molemmissa sopimuskauden vaihtuessa 1.1.2006 liikennöintiä jatkaa Concordia Bus Finland Oy.

Onko esimerkkitapauksessa Concordian tuotava siis linjoille uutta kalustoa, vai jatketaanko tähänastisella?
 
Sopimuksen vaihtuminen sinällään ei velvoita mitenkään uusimaan kalustoa. Se on vain luonnollinen paikka uusia kalustoa, kun tiedetään että uusille riittää töitä sopimuskauden ajaksi ja samalla saadaan pisteet tarjouskilpailussa uudesta kalustosta. Tähän ei vaikuta mitenkään se, vaihtuuko linjan liikennöitsijä vai ei. Uusi sopimus on täysin uusi sopimus eikä siinä katsota mitenkään linjan edellistä sopimusta.

Jos liikennöitsijällä on paljon vapaata kalustoa (kuten esim. Concordialla nyt on), on uusiin sopimuksiin todennäköisesti tarjottu uusia niukasti tai ei ollenkaan.
 
Juuri hainkin sitä, onko linjaa ajettava tarjouskilpailussa tarjotulla kalustolla (jos nyt tarjouskilpailuihin edes tiettyjä autoja tarjotaan, itse en kilpailutusprosessin kulusta juuri tiedä.)

Ilmeisesti kuitenkin Concordiankin tapauksessa, vaikka sopimus olisikin voitettu tarjoamalla uutta kalustoa, vanhat bussit saavat jatkaa linjalla.
 
Linjaa on ajettava vähintään yhtä hyvällä kalustolla kuin on tarjottu kilpailussa. Jos esim. Concordia on tarjonnut uusia, on uusia tai yhtä hyviä myös tultava, vaikka huonompaa kalustoa seisoisi piha väärällään. Liikennöitsijän ammattitaitoon kuuluu osata tarjota kalustoa sopivasti ja on oma virhe, jos hyvää kalustoa jää pihaan tyhjän pantiksi.
 
Kiitoksia vastauksista, löytyyköhän noita yksityiskohtaisia tietoja esim. tarjouspyynnöistä, tarjouksista, päätöksistä jne. internetistä vai ainoastaan paperiversiona?
 
Takaisin
Ylös