Visa paywave

Toisaalta laittamalla raja nimenomaan mahdottomaan paikkaan vältytään rajatapaustarkastelulta kokonaan. Eikös Veikkauskin käytä maalimääräarvauksissa ilmauksia tyyliin "alle 1,5 maalia / yli 1,5 maalia"?

No, niin kai sen voi tehdä, jos emme välitä ilmaisun matemaattisesta oikeellisuudesta, mutta minusta se on muutenkin tyhmää. Jos pääsen joskus sattumalta Veikkaukseen päättämään, päätän, että rajana on sitten kolmen ja neljän maalin välillä π.

Ja tämä tapaus huomioon ottaen näyttäisi minusta hölmöltä, jos rajaksi ilmoitettaisiin 25,001 euroa. Paljon järkevämpää on vain sanoa, että suurin mahdollinen ostos ilman pin-koodia on 25,00 euroa. Tai sitten että 25,00 euron suuruiset ja sitä suuremmat ostokset täytyy tehdä pin-koodia käyttäen, jos se raja on niin päin. Paljon selkeämpää, koska ilmoittamalla, että "raja on 25,001 euroa", täytyy lukijan itse tuosta vielä päätellä se 25,00 euron tapaus. Tyhmää viestinnässä käyttää ilmaisuun ostosta, joka ei ole edes mahdollinen. Se on turhaa ja ymmärtämistä vaikeuttavaa informaatiota.
 
Entisenä kaupan kassana pidän moista korttia suorastaan mielettömyytenä, mutta eihän meiltä koskaa asiakkaan turvallisuudesta ennenkään kyselty.

Mahdolliset hyödyt hipaisunopeuksina mahdollisina tappioina varkauksiin nähden ovat järjettömät.

Lähimaksaminen voi joissain tapauksissa jopa lisätä turvallisuutta koska pin-koodia ei näppäillä eikä sitä siksi kukaan voi jonossa nähdä. Sirukorttien yleistymisen jälkeen on uutisoitu tapauksista joissa varas kurkkii tunnusluvun ja sitten vie kortin ja nostaa tilin tyhjäksi. Yksi hyvä tapa suojautua tuollaista vastaan on asettaa verkkopankissa kortiin päivittäiset käyttörajat.

Luottokunta sanoi:
Lähimaksamisessa kortinhaltijalta ei pyydetä tunnuslukua, vaan turvallisuus varmistetaan laskureilla, jotka vaativat online-tarkistusta sirukortin ja tunnusluvun avulla, jos ostosten määrä ylittää pankin määrittelemän enimmäismäärän (yleisesti 20 euroa). Näin kortin väärinkäyttö varkaus- tai häviämistapauksissa voidaan minimoida.

Onko tuo 25 euron raja kertaostosta kohti vai kumulatiivinen? Osuuspankin sivuilla sanotaan vain että lähimaksulla voi maksaa alle 25 euron ostoksia. Luottokunnan sivuilla puhutaan laskureista. Jos yhteenlaskettu ostosten määrä ylittää 25 (tai 20) euroa niin vaaditaanko tunnusluku ja laskuri nollautuu? Silloin kortilla voisi ostaa useita euron kahvikuppeja ja vaikka paikallisliikenteen kertalippuja mutta varas ei pysty aiheuttamaan yli 25 euron vahinkoa.
 
Onko tuo 25 euron raja kertaostosta kohti vai kumulatiivinen? Osuuspankin sivuilla sanotaan vain että lähimaksulla voi maksaa alle 25 euron ostoksia. Luottokunnan sivuilla puhutaan laskureista. Jos yhteenlaskettu ostosten määrä ylittää 25 (tai 20) euroa niin vaaditaanko tunnusluku ja laskuri nollautuu? Silloin kortilla voisi ostaa useita euron kahvikuppeja ja vaikka paikallisliikenteen kertalippuja mutta varas ei pysty aiheuttamaan yli 25 euron vahinkoa.

25 on kertaostoksen raja. Ja ilmeisesti sen voi tehdä niin monta kertaa kuin haluaa, mutta silloin tällöin kortti ei suostukaan lähimaksuun, vaan pyytää laittamaan sen lukijaan ja näppäilemään pin-koodin. Näin lukee Osuuspankin kurantissa infotekstissä. Googlella tulee ilmeisesti vähän vanhempi sivu aiheesta. Eli Luottokunnan laskurilla viitataan kai siihen, että on olemassa jokin 25 euroa suurempi kumuloituva summa, jonka jälkeen kortti pitää käyttää lukijassa.

Sitä en sitten tiedä, tarkoittaako tuo, ettei korttia voi käyttää lukijoissa, joissa ei ole ollenkaan mahdollisuutta pin-koodin syöttämiseen (kuten busseissa). Olisi kovin ikävää, jos kortti silloin yllättäen kieltäytyy kokonaan toimimasta, jos tuo laskuri on tullut täyteen. Ja kovin ikävää olisi sekin, jos jossain kaupunkibussissa matkakorttilaite pysäyttäisi joka 20:nnen (ravistin hihasta) kertalipun ostajan näppäilemään pin-koodia (jos se siis olisi mahdollista). Ottaen vieläpä huomioon, että tuollainen toiminnallisesti matkakortin veroinen pankkikortti saattaisi lisätä kertalipun ostajien määrää (vaikka matkakortissa toki hinta-alennus pysyisikin).
 
Nordea ottaa lähimaksamista tukevat Visa Debit kortit käyttöön tänään. Nordean sivuilta löytyy myös kysymyksiä ja vastauksia lähimaksamisesta.

Sitä en sitten tiedä, tarkoittaako tuo, ettei korttia voi käyttää lukijoissa, joissa ei ole ollenkaan mahdollisuutta pin-koodin syöttämiseen (kuten busseissa). Olisi kovin ikävää, jos kortti silloin yllättäen kieltäytyy kokonaan toimimasta, jos tuo laskuri on tullut täyteen. Ja kovin ikävää olisi sekin, jos jossain kaupunkibussissa matkakorttilaite pysäyttäisi joka 20:nnen (ravistin hihasta) kertalipun ostajan näppäilemään pin-koodia (jos se siis olisi mahdollista).

Nordea sanoi:
Vain joillakin toimialoilla on käytössä ainoastaan lähimaksuominaisuus.

Voisi kuvitella että bussit tulevat olemaan niitä toimialoja joissa ei ole mahdollista maksaa kortin sirulla ja pin-koodilla. Epäselväksi jää voiko noita maksuja tehdä rajattomasti (jos tilillä on rahaa eikä korttia ole suljettu) vai eikö kortilla voi lainkaan maksaa jos laskuri on tullut täyteen.
 
Viimeksi muokattu:
Niin ottaa, ja mulle on tulossa ensi viikon lopussa tuo etäluettava maksukortti :smile:

Se on muuten jännä kun tuossa Nordean tiedotteen kuvassa on samanlainen maksupääte kuin esim. Keskon myymälöissä on, kuitenkaan ne laitteet ei ole vielä hyväksytty Luottokunnan toimesta, eli niillä ei voi maksaa lähimaksulla. Näitä hyväksyttyjä laitteita on ihan muutamia vain, joissain kahviloissa ja ravintoloissa ja ainakin Lentoaseman Selecta automaateissa. Missään kaupoissa ei tätä ole.

Itse kyllä toivon että uuden lippujärjestelmän mukana tulee mahdollisuus maksaa lähimaksuominaisuudella varustetulla korteilla. Helpottaisi huomattavasti eikä veisi yhtään enempää kuin matkakortilla arvolipun ostaminen. Aika näyttää mitä käy..
 
Helsinki-Vantaan lentokentän Selecta-automaateissa on nykyään korttipääte, joka lukee myös VISA paywawen. Näytöllä tosin oli ytimekkäästi teksti: Cash only.
 
Minäkin tilasin uuden Visa Debit kortin. Siinä on ainakin periaatteessa neljä maksutapaa: siru, magneettijuova, lähimaksaminen ja kohokirjaimet. Kokeilin korttia kahtena päivänä Pasilan Hesburgerissa. Ensimmäisellä kerralla maksu onnistui etäluvulla, toisella kertaa ei. Toisella kertaa kun näytin korttia lukijalle niin myyjä vain sanoi että tuonne se kortti laitetaan ja osoitti sirulukijaa.

Lähimaksamista tukevia paikkoja on tällä hetkellä Suomessa todella vähän. Yhden lähteen mukaan kauppoja on noin 5 koko Suomessa joista yksi on siis Pasilan Hesburger.
 
Takaisin
Ylös