Onko ylikapasiteetti seurausta bussilinjojen vähentämisestä maailmanlaajuisesti? Vai halpamaat rynnistäneet mukaan kilpailuun?
Sinulla on jännä tapa lähestyä asioita, itsekään en tällaista ole varsinaisesti pohtinut, mutta pohditanas nyt.
Jotenkin tuntuisi, että Volvo itse on luonut ylikapasiteetin ryhtymällä kokonaisten linja-autojen valmistajaksi.
Silloin kun Volvo oli käytännössä alustatoimittaja, mahtui pelikentälle pelkästään Scandinaviaan toistakymmentä koritehdasta. Toisaalta Suomen olosuhteissa kysyntä on hiipunut merkittävästi 1980-luvulta. Kysyntää on kuitenkin ollut ja vaihtoehtoja kaivattu.
Carruksen tehtailla ei varsinaisesti huonoja aikoja ole ollut, suuri osa koreista on mennyt vientiin. Tampereen Ajokin tehtaalta on kotimaahan jäänyt todella marginaalinen prosentti sitten uuden Ruskon tehtaan valmistumisen jälkeen - vienti on vetänyt erityisesti Ruotsiin, mutta myös Norjaan.
Carrus ja Volvo lähtivät 1990-luvun puolivälissä valloittamaan Eurooppaa rakentamalla yhteisen tehtaan Puolan Wroclawiin, jonka seurauksena ensin lopetettiin Wiiman koritehdas Vantaalta, kun Volvo oli ostanut koko Carruksen. Volvo keskittyi omiin konsepteihin ja 2000-luvun alku oli hyvin tuskaista taivalta uuden mallisarjan kompuroinnin suhteen. Tekniikka ei ollut luotettavinta mahdollista, eikä myöskään polttoainetaloudellisuus.
Nyt kun mallisto on ollut jo vuosia tuotannossa ja lukuisten parannusten kohteena, on oltu siinä tilanteessa, että samaa mallia tehdään useammalla tehtaalla. Jos Puolassa on kapasiteettia tehdä vielä pari sataa autoa huomattavasti halkvemmalla laadun ollessa vaadittua tasoa, ei tämä Tampereen tehtaan alasajo niin oudolta enää vaikuta.
Ehkä tuotekehittelyssä tapahtuisi merkittäviäkin innovaatioita, jos Suomessa olisi vielä useita koritehtaita ja asiakkaat tilaisivat valitsemalleen alustalleen haluamansa korin eri vaihtoehdoista.