Wikipedia ja joukkoliikenne

Mikko Laaksonen

Tunnistettu jäsen
Liittynyt
28 Kesäkuu 2005
Viestit
2,789
Olen tässä viime aikoina käyttänyt usein eri asoiden lähteenä netistä löytyvää Wikipedia - tietosanakirjaa. Varsinkin englanninkielinen versio http://en.wikipedia.org on hyvä hakuteos. Suomenkielinen sivusto http://fi.wikipedia.org/ on vasta kehitteillä, joiltakin osin se on varsin hyvä, joiltakin osiltaan vielä varsin tynkä.

Wikipedian perusidea on, että kaikki voivat muokata tietosanakirjaa. Ideana on, että siten saadaan koottua mahdollisimman laajasti tietoa. Heikkotasoiset tai vääristelevät korjaukset voi helposti poistaa.

Innostuin nyt jossain määrin laajentamaan ja korjaamaan joukkoliikennettä koskevia sivuja. Olen muokannut mm. hakusanoja pikaraitiotie, duoraitiovaunu, bussimetro ja kaupunkiraideliikenne.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Luokka:Joukkoliikenne

Joukkoliikennefoorumin käyttäjille mielenkiintoinen haaste olisi joukkoliikennettä koskevien sivujen luominen ja kehittäminen.

Wikpedian tarkoitus on olla näkökulmaltaan puolueeton. Siksi sinne ei voi kirjoittaa esimerkiksi "pikaraitiotien puolustuspuhetta", vaan mahdollisimman asiantuntevan ja eri näkökulmat erittelevän artikkelin pikaraitiotiestä.

Eli: kirjoittakaa ja korjailkaa Wikipediaan joukkoliikennettä koskevia tietojanne, mutta säilyttäkää "puolueeton" näkökulma. Sekin on epäilemättä jo paljon joukkoliikenteen asian puolesta.
 
Korjasin sivua kattamaan muun Suomen seutuliikenteen.

Joukkoliikennepuolella on aika paljon tehtävää vielä. Ihan esimerkiksi perusorganisaatiot (kuten Matkahuolto, Linja-autoliitto, paikallisliikenneliitto) ovat vailla sivuja. Lisäksi bussiliikenteen perustermistöä puuttuu paljon ihan linjaluvasta alkaen.

Itse olen ajatellut tehdä sellaisia sivuja, joiden tekemisestä on töille hyötyä eli tällä hetkellä lähinnä joukkoliikenteen organisointia ja raideliikennettä koskevat sivut.
 
Danube sanoi:
Tampereen seudun yhteistariffista ei sen mukaan voidakaan sitten puhua seutuliikenteenä.
Tällä hetkellähän Tampereen seudulla on vain Tampereen kaupungin sisäinen yhteistariffi, mitä tulee kertalippuihin. Seudullista yhteistariffia ei kertalippujärjestelmässä ole lainkaan. Seutukertalipun käyttöönotto alueella voisi lisätä joukkoliikenteen houkuttelevuutta huimasti. Ongelmana on alueen laajuus, tai mitä nyt ikinä "alueella" halutaankin käsittää.
 
Takaisin
Ylös