Viimeisin muokkaaja Nak; 14.05.2011 kello 15:36.
Ylläoleva teksti edustaa vain kirjoittajan omaa näkemystä asiasta
Järjestelmässä voi olla vikaakin jolloin sekä ilmastointi että lämmitys toimivat samaan aikaan. Olen mm. istunut Paunun Scalassa jossa ilmastointi puhalsi täysillä kylmää ja samanaikaisesti patterit oli tulikuumat. Tai toinen vaihtoehto lämpöjen päällä pitämiseen on että auto keittäisi muuten.
Ikkunien auki pitäminenhän auttaa vain ikkunan vieressä olevia siirtämällä ihmisistä aiheutuvaa lämpökerroksen (n. +5->+10 astetta samaan ilmaan ilman ihmisiä verrattuna) taaemmaksi ja tuomalla tilalle ulkolämpöistä ilmaa. Ilmastointi taas tasaisesti viilentää ajoneuvon sisälämpötilan tarvittavan määrän viileämmäksi, esim. jos ulkona on +25 niin sisällä voi olla +20 (kun ilman ilmastointia sisällä ~+30-35) Lisäksi kuumuutta lisää auringon valon ikkunan läpi meneminen, joka vaatii toiselle puolelle (auringon puolelle) lisää viileyttä, esim. +17-asteista viilennystä (jolloin todellinen lämmön tunne n. 5 astetta enemmän auringon vuoksi). En tiedä sitten, onko tälläistä systeemiä olemassakaan vai onko varjo- ja aurinkopuolella aina sama ilmastointi.
okeii! mutta mikäs se sitten on mikä siellä humisee jos ei ole ilmastointi?
Viimeisin muokkaaja Nak; 14.05.2011 kello 21:53.
Ylläoleva teksti edustaa vain kirjoittajan omaa näkemystä asiasta
Joo tuli selväksi. Eli ei varmasti haittaa jos on myös ikkunat auki kun on tuo päällä.
En ymmärrä millä oikeudella matkustajat edes räpeltävät bussin ikkunoita tai kattoluukkuja.
Jos tunnet että bussissa on liian kuuma tai liian kylmä niin mene sanomaan kuljettajalle. Koska ei kuljettaja aina voi omalta paikaltaan tietää onko bussin perällä millaiset oltavat.
Mutta saako paikkureihin niitä semmoisia matkustajakohtaisia säätöpaneeleita mitä pikavuoroautoissa on. Niitä joissa saa säädettyä puhallinta ja pistettyä lukuvalon päälle. Muistaakseni Helb 117 on semmoiset, mutta eivät taida toimia.
Viimeisin muokkaaja sm3; 15.05.2011 kello 15:40.