On olemassa kaksi ajatussuuntaa. Toisen mielestä keskustatyyppinen tiivis asuminen kävelymatkan päässä paveluista on parasta, toisen mielestä mahdollisimman iso oma talo lähipalveluista välittämättä, koska autolla pääsee. Koska luotetaan konsulttiin nimeltä Euro, niin saadaan vain tulos että molemmat suuntaukset ovat tavallaan oikeassa: Haluttuja keskusta-asuntoja myydän kuin siimaa, mutta myös omakotitontteja kehyskunnista ja talopaketteja. Eihän siinä olisi mitään ristiriitaa jos kaikki saisivat sillä tavalla mitä haluavat, mutta kaikki eivät saa. Ne joilla on vähemmän niitä euroja, joutuvat tulemaan toimeen sillä asunnolla mihin on varaa, ja juuri näiden vähemmän tyytyväisten kohdalla niitä ristiriitoja ja NIMBY-ilmiötä esiintyy useimmiten.
Jos kaikki olisi niin helppoa, niin ei ongelmia olisi. Useimmiten taloyhtiöiden tonttien rakennusoikeudet on kaikki jo käytetty, ettei toista taloa tontille saa enää rakentaa, ellei muuta asemakaavaa. Ja sitä asemakaavanmuutosta saattaa koko naapurusto vastustaa.
Tämän villakoiran ydin mielestäni on se, että muuttoliike niin Helsinkiin kuin Helsingistä poispäin on hyvin vilkasta, mutta niiden poispäin muuttaneiden kohdalla syy on valitettavan usein se, että perhekoon kasvaessa sopivankokoiseen asuntoon haluttuun miljöösen niillä rahoilla jotka ovat käytettävissä, ei yksinkertaisesti pääse, ja se johtaa valitettavan usein muuttoon pois koko pk-seudulta. Idealististiset näkökannat jotka suosisivat joukkoliikennettä tai ilmastonmuutoksen hillintää painavat aika vähän vaakakupissa sellaisissa valintatilanteissa, joissa vastakkain on oman perheen etu vs yleinen tai jokin "globaali" etu. Ei kukaan perheellinen jolla on lapsia ala maksaa 2-kertaista hintaa asunnosta siksi että se on "halutulla paikalla" mikä erottaa vähemmän halutuista paikoista vain se että vierestä kulkee raitiovaunu bussin sijaan, jos samalla rahalla saa vieläpä kokonaisen talon isolla pihalla, jonne ei tosin kulje bussiakaan, mutta sillä ei ole merkitystä koska rahat riittävät vielä autolla ajelemiseenkin.
Olisi syytä tutkia miten suuri osa tästä poismuuttavien, parhaassa työiässä olevien joukosta olisivat halunneet jäädä Helsinkiin tai edes Vantaalle tai Espooseen asumaan jos sopivankokoinen asunto halutulta alueelta olisi järjestynyt kilpailukykyiseen hintaan, ja miten niitä sopivankokoisia asuntoja halutuille paikoille olisi voitu järjestää. Ymmärtääkseni niitä ei tipu taivaasta vaan ne täytyy rakentaa, mutta miten se onnistuu kun naapuruston NIMBY-aktivistit hyökkäävät kaavojen kimppuun. Ja jos jonnekin lopulta saa rakentaa,niin se on yleensä niin rajatulle ja pienelle alueelle, että syntyy vain uusi haulikolla räiskitty pikkulähiö keskelle metsää jonka asukasmäärällä ei kunnollisia palveluja eikä tyydyttäväntasoista joukkoliikennettä voida järjestää.
t. Rainer