Mutta kumpi on kaupungin kassalle suurempi asia, joukkoliikenteen subventio vai työmatkavähennykset?
Joukkoliikenteen kunnalle aiheuttamat kustannuksethan tulkitaan niin, että kunnan kannattaa antaa ihmisten ajaa omilla autoillaan, koska siitä ei kunta joudu maksamaan. Tällöin unohtuu se, että kunta maksaa kunnallistekniikan, ja se tulee asukasta koden huomattavasti kalliimmaksi autokaupunkirakenteessa kuin tiiviimmässä joukkoliikennekaupungissa. Joukkoliikenteen kustannukset ovat pikku juttu kunnallistekniikan kustannusten rinnalla.
Kun Mikko Laaksonen mainitsi kaupunkien koon, siitä juuri löytyy selitys kehitykselle. Ne kaupungit, jotka olivat kyllin laajoja konevoimalla toimivan liikenteen tarpeeseen ennen autoilun aikaa, joutuivat perustamaan joukkoliikenteen. Tavallinen tarina on, että ensin joukkoliikenne oli yksityistä liiketoimintaa, mutta kun siitä tuli välttämätön julkinen palvelu, joukkoliikenne kunnallistettiin.
Pienissä kaupungeissa ei kehitys ehtinyt näin pitkälle ennen autoilun aikaa. Ja autoilun tultua pienissä kaupungeissa kasvu tapahtui autokaupunkina. Isoissa kaupungeissa kasvu jatkui ainakin osittain vielä joukkoliikennekaupunkina, koska toimiva joukkoliikenne oli olemassa ja kaupungin etu oli käyttää sitä hyödyksi.
Antero