RSS
Botti
- Liittynyt
- 10 Heinäkuu 2008
- Viestit
- 8,892
Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
Pisara-rata on aivan turha! Kun bussilla pääse noihin kohteisiin ilman junaa.
Aika moni, sillä juna on bussia nopeampi kulkupeli, tässä tapauksessa junasta saatavalla matka-aikasäästöllä säästää vaihtoon kuluvan ajan. Kunhan terminaalit ovat moderneja ja lämmitettyjä, ei vaihdossa ole haittaa. Sähköistä liikennettä kannattaa edistää keskustan hengitysilmaa ajatellen, eikä ole järkeä ahtaa joka ikistä bussia n. 30 min per linjakierros pelkästään Helsingin keskustan alueella.Pisara-rata on aivan turha! Kun bussilla pääse noihin kohteisiin ilman junaa. Kuin moni matkustaja haluaa eka mennä bussilla ja sitten vaihtaa junaan? Minä en ainakaan!
Kävelykeskusta on mielestäni täysin realistinen hanke.Ihan reilu tiedote, jossa kerrotaan asiat, niin kuin ne ovat menossa.
Eli kaupunkitilaa "vapautuu muuhun käyttöön", esimerkiksi autoilulle.
Aika moni, sillä juna on bussia nopeampi kulkupeli, tässä tapauksessa junasta saatavalla matka-aikasäästöllä säästää vaihtoon kuluvan ajan.
Okei, junamatka Käpylä-keskusta on 8 min. Ja okei, bussimatka on vähintään sen 15 min.
Vaihtokävelyyn menee väkisin 2–3 min, junaa odotellaan tilanteesta riippuen vuorovälin keskiarvo, joka on vähintään 2,5 min. Tuosta katosi jo 5 min. Kun vaihtamisen vaiva lasketaan minuutteina (olikos se nyt viisi laskennallista vaivaminuuttia, joita näissä on yleensä käytetty), niin ei tuo ole järkevää ajankäytöllisesti.
Käpylän aseman liityntäterminaali on minusta hyvä juttu. Mutta ei sitä saa perustella valheellisesti sillä, että matka-ajat lyhenisivät.
Itse en väittänyt, että matka-ajat lyhenisivät. Väitin, että säästöt ja häviöt kumoaisivat toisensa, kuten käykin. "Vaiva" riippuu olosuhteista, tapahtuuko vaihto tolppapysäkillä vai sateensuojassa lämpimässä. Vai onko sieltä bussista ulos kömpiminen se suurin haaste?Samoin tuo pisaran pintaliikennesuunnitelma on sisällöltään pääosin ihan jees, mutta tämä Sinulta lainaamani väite minua oudoksuttaa.
Okei, junamatka Käpylä-keskusta on 8 min. Ja okei, bussimatka on vähintään sen 15 min. Mutta jos bussimatka on alkanut jostain Torppiksesta, niin ei tuo 7 min ero tarkoita sitä, että vaihto junaan "kannattaa" ajallisesti ja vaivallisesti tuolla Käpylän kulmilla. Vaihtokävelyyn menee väkisin 2–3 min, junaa odotellaan tilanteesta riippuen vuorovälin keskiarvo, joka on vähintään 2,5 min. Tuosta katosi jo 5 min. Kun vaihtamisen vaiva lasketaan minuutteina (olikos se nyt viisi laskennallista vaivaminuuttia, joita näissä on yleensä käytetty), niin ei tuo ole järkevää ajankäytöllisesti.
Nyt sinulla menevät käsitteet sekaisin. Laskit hienosti ensin matka-aikasäästöjä, mutta yht'äkkiä aloit keksiä matkan eri osille painotuksia. Kyllä suunnitelman tuomalla matka-aikahyödyllä on perusteltu selvityksen johtopäätöksiä, mutta toisaalta myös todettu vaihtojen lisääntymistä koituva palvelutason heikkeneminen.
Kyllä siihen on selkeä tieto, mitä minuutteja milloinkin lasketaan. Mutta hankalaa tietenkin on, että yksikön nimi on aina sama ”minuutti”, on kyse todellisesta matka-ajasta tai siitä koetusta matka-ajasta, jonka perusteella ihminen päättää, millä konstilla matkustaa. Ne koetut minuutit ovat sitä, mitä nimität mikkihiiriminuuteiksi.Niin, näistä ei aina tiedä että milloin lasketaan oikeita minuutteja ja milloin mikkihiiriminuutteja ja mitä kaikkeen sitten lopulta oikein sisältyy mihinkin.
Periaatteessa näin ei ole, vaan LVM on tehnyt ohjeet siitä, miten pitää laskea niin, että lasketaan samalla tavalla ja laskelmat ovat vertailukelpoisia. Mutta kun kehitys kehittyy, ei kaikkea voikaan pitää ennallaan. Laskelmia yritetään kehittää lisäämällä niihin jotain tai muuttamalla jotain.Sehän tässä eniten harmittaakin, että jokaisessa työssä tunnutaan tekevän asiat vähän eri tavoin. Puuttuu ikään kuin sellainen kokonaisohje, että mitä kustannuksia lasketaan milläkin tavalla, mitä aikasäästöjä lasketaan mitenkin ja mitä yhteiskuntataloudellisia säästöjä ja kuluja otetaan huomioon ja millä tavoin.
Olen silti sitä mieltä, että kun pisara tehdään, niin bussit pitää jättää kantakaupungin ulkopuolelle. Käpylän aseman liityntäterminaali on minusta hyvä juttu. Mutta ei sitä saa perustella valheellisesti sillä, että matka-ajat lyhenisivät. Se pitää perustella sillä, että matkustajia siirretään kiskoille, keskustan sisääntuloväyliä rauhoitetaan bussiliikenteeltä ja luodaan siten tilaa esim. Hämeentien pyöräkaistoille ja keskustan aukioita palautetaan ihmisten käyttöön bussiterminaalien sijaan. Kun bussiarmaadat poistuvat, kantakaupungista on oikeasti mahdollista saada todella paljon viihtyisämpi ja jäljelle jäävästä liikenteestä sujuvampaa. Nuo ovat kaikki hyviä, aitoja perusteluja ja mielestäni sen verran vahvoja sellaisia, että voidaan hyvällä omallatunnolla sanoa sitten torppislaisille, että sori vaan, joudutte vaihtamaan, koittakaa kestää vaikkei se kivaa olekaan.
Se uudelleenjärjestelyn tuoma pieni matka-aikojen lisäys on mielestäni ihan kohtuullinen hinta siitä, että säästetään bussiliikenteen kustannuksissa yli 10M€ vuosittain - ja saadaan bussien määrää pienemmäksi keskustassa mm. jo nykyään järjettömän ruuhkautuneelta Hämeentieltä.
Olen eri mieltä. Laskennallinen kymppimilli vuodessa on pähkinöitä kun sitä verrataan Pisaran hintalappuun. Vielä kun omissa kirjoissani tästä seuraa näillä mikkihiiriminuuteilla selkeä palvelutason lasku, niin en pidä tätä perustelua Pisaran puolesta juuri minään. Pisaran pääasialliset perustelut löytyvät tai ovat löytymättä raidekapasiteetista.