Rattivaunu
Tunnistettu jäsen
- Liittynyt
- 24 Kesäkuu 2005
- Viestit
- 6,210
Seuraa alla olevaa videota nähdäksesi, miten asennat sivustomme verkkosovelluksena aloitusnäytöllesi.
Huom.: This feature may not be available in some browsers.
Oiskohan selittävä tekijä siinä, että silloin, kun maitopurkin ostaminen edellyttää ajamista autolla johonkin "ideahelvettiin", ei ole paljon vaihtoehtoja. Ja sama pätee tietenkin työmatkaan. Mikäli selviät autolla 35 minuutissa ja liityntäjoukkoliikenteeseen keskustan kautta menee yli tunti, lakkaa siinä ympäristötekijät painamasta. Tällöin en syytä yksittäistä kansalaista, sillä hänelle ei ole jätetty valinnanvaraan markkinavoimien ja poliittisen typeryyden puristuksissa.... Oma auto on suomalaiselle ympäristöä tärkeämpi. Onkohan nyt noin?
Tällöin en syytä yksittäistä kansalaista, sillä hänelle ei ole jätetty valinnanvaraan markkinavoimien ja poliittisen typeryyden puristuksissa.
Ja sama pätee tietenkin työmatkaan. Mikäli selviät autolla 35 minuutissa ja liityntäjoukkoliikenteeseen keskustan kautta menee yli tunti, lakkaa siinä ympäristötekijät painamasta. Tällöin en syytä yksittäistä kansalaista, sillä hänelle ei ole jätetty valinnanvaraan markkinavoimien ja poliittisen typeryyden puristuksissa.
Päinvastainen esimerkki: Ruoholahdesta Leppävaaraan. Bussi: (s106) Länsiväylää Keilaniemen ohi Tapiolaan, Laajalahden ja Perkkaan kautta Leppävaaraan. matka-aika noin 40 minuuttia. Autolla: Suoraan Länsiväylää, ja Karhusaarentien kautta Kehä I:lle. Matka-aika noin 20 minuuttia. Tuossa tapauksessa valinta on sitten auto taas.. Eikä sen valitsemista voi kauheasti ihmetellä.
Teknisesti asia on näin. 29 pientä minuuttia, ja satelliitista ylhäältä katsoen kätevä kiskoliikenneyhteys. Asiakkaan oikeassa elämässä matka ei ole yhtään mukava. Lähtöpaikka on Ruoholahti, katutaso. Koska ihmiset eivät asu/työskentele metroasemilla, seuraa metron laiturille kävely. Satoja metrejä. Rautatientorilla pois. Laiturilla kävely, liukuportaat, törmäilyä muka-kiireisten kanssa, pitkä kävely junan laiturille. Satoja metrejä. Leppävaarassa tuskin oltiin matkalla asemalle. Törmäilyä jonnekin.Tämä ei ole kovin hyvä esimerkki. Reittiopas ehdottaa nimittäin tälle välille metroa Rautatientorille ja sieltä sitten junaa Leppävaaraan. Matka-aikaa 29 tai 34 minuuttia riippuen siitä, onko A-juna vai pidemmän matkan lähijuna. Kyllä tällä välillä joukkoliikenne on kilpailukykyinen.
Minä taas, pääkaupunkiseudun junilla 35 vuotta säännöllisesti matkustaneena, en edes ajattelisi autolla ajamista. Vain siinä tapauksessa jos on painavia kantamuksia mukana, tai jos on luvassa rankkasateita tai loskakeliä, ja on sellainen tilanne päällä että kledjut eivät saa mennä pilalle, niin menisin autolla.Teknisesti asia on näin. 29 pientä minuuttia, ja satelliitista ylhäältä katsoen kätevä kiskoliikenneyhteys. Asiakkaan oikeassa elämässä matka ei ole yhtään mukava. Lähtöpaikka on Ruoholahti, katutaso. Koska ihmiset eivät asu/työskentele metroasemilla, seuraa metron laiturille kävely. Satoja metrejä. Rautatientorilla pois. Laiturilla kävely, liukuportaat, törmäilyä muka-kiireisten kanssa, pitkä kävely junan laiturille. Satoja metrejä. Leppävaarassa tuskin oltiin matkalla asemalle. Törmäilyä jonnekin.
Omituista tutkimuksessa oli se, että halukkuus luopua autosta oli suurinta Pohjois-Pohjanmaalla ja vähäisintä Uudellamaalla. Jokainen varmaan tietää eron näiden kahden alueen asukastiheydessä ja joukkoliikenteen palvelutasossa. Mikä tämän eron aiheuttaa? Olisiko pääkaupunkiseudulla itsekkyys ja oman edun tavoittelu suurempaa? Kun taas Pohjois-Pohjanmaalla asuvat voisivat mieluummin luopua omasta mukavuudesta yleisen edun vuoksi?
Ehkä voisi selittyä ikäjakaumalla? Jos Pohjanmaalla väestö on keskimäärin iäkkäämpä, ja osalla autosta luopuminen muutenkin pian edessä?
Itse varsinaiseen perusproblematiikkaan, niin kuvittelisin että ihmisten nykyaikaiset välinepitoiset harrastukset aiheuttavan sen että ilman autoa on vaikea tulla toimaan. Miten pääsee esim laskettelurinteelle tai golf-kentälle ilman autoa kaikkine varusteineen?
Onko tutkittu, millä tavalla lestadiolaiset mieluiten liikkuvat? Ainakin herättäjäkokouksiin he tulevat suurilla tila-autoilla, mutta voiko vetää mitään johtopäätöksiä? Onko sitten niin että he kotioloissaan liiikkuvat muuta väestöä vähemmän ylipäänsä?Yleisesti ilmiön taustalla nähdään seutukunnassa laajalle levinneiden uskonnollisten liikkeiden (erityisesti laestadiolaisuuden) vaikutus, oletettavasti sekä suoraan että toisaalta puhtaasti kulttuurisena heijastumana muuhun väestöön. Neutraalisti voisi sanoa, että seudulla on hyvin lapsimyönteinen asenneilmapiiri.
Nämä harrastukset ovatkin jännä juttu. Usein lapsiperheissä lapset laitetaan jo nuorena harrastamaan esim. jääkiekkoa tai jalkapalloa, ja sitten kuljetetaan harrastuksiin pienestä pitäen autolla. Siis autolla mennään jotta päästään hetkeksi liikkumaan! Tätä en ymmärrä. Eikö olisi parempi korostaa pienestä pitäen pikemminkin hyöty- ja kuntoliikuntaa, esim. kävelyä luonnossa jne.? Sillä ihminen paremmin pärjää loppuelämänsä kuin joillakin jääkiekossa hankituilla taidoilla. Ei kaikista kuitenkaan tule tähtipelaajia, ja turhan rankka valmennus nuorella iällä vie ajankäytön strukturoitumisen kautta mahdollisuuden älyllisempiin harrastuksiin kuten lukemiseen ja asioiden pohdiskeluun. Subjektiivinen mielipide -- tunnustan että toisinkin näistä asioista voi ajatella.
Onko tutkittu, millä tavalla lestadiolaiset mieluiten liikkuvat? Ainakin herättäjäkokouksiin he tulevat suurilla tila-autoilla, mutta voiko vetää mitään johtopäätöksiä? Onko sitten niin että he kotioloissaan liiikkuvat muuta väestöä vähemmän ylipäänsä?
Näinhän se on. Yleensä sen auton ottaminen alle on sitä laiskuutta, ja selitellän kiireellä ym, joskus on kyse ylisuojelemisesta. Siinä missä lapset ennenvanhaan jo 7-vuotiaina liikkuivat yksin, ja busseissa ja ratikoissakin, niin monet vanhemmat eivät uskalla laskea edes 10-vuotiaitakaan minnekään yksin, kun pelätää kaikenlaisia kaahaajia, ryövääjiä ja hiippareita.
Tämän valossa tutkimustulos, että Pohjois-Pohjanmaalla olisi erityisen paljon halukkuutta luopua autosta on vähintäänkin yllättävä. Varsinkin kun ottaa huomioon, että edes Oulun kaupungissa julkinen liikenne ei ole palvelutasoltaan kovin hyvä.
Toisaalta kaupungin keskusta on liikenneympäristönä paljon turvallisempi lapsen kulkea kuin esikaupungit.
Lisäksi kävin yläkoulun keskustakoulussa tietyistä syistä ja tuolloin opin tosi hyvin keskustan paikat, linjat ja stadin slangiakin kuuli koulussa aika paljonMuistan, kuinka en ennen määrätietoista totuttelua pitänyt kävelystä ja vieraiden ihmisten tungoksesta julkisissa kulkuvälineissä ja siksi oli mukava mennä autokyydillä. Kai se on se, kun siihen on opetettu ja vanhemmilla oli julkisia kohtaan sellainen asenne, että ei niitä käytetä kuin silloin, jos ei autolla pääse, vaikka autolla olisi huomattavan paljon vaivalloisempaakin mennä.
Jotenkin olen kuitenkin huomannut tuon ilmapiirin olevan tuolla Oulussa päin vähemmän itsekkään ja kilpailuhenkisen, kuin täällä Uudellamaalla, näin tuttaviani havainnoiden. Ihan kuin meininki olisi jotenkin leppoisampaa, ja ehkä siksi ei olekaan kiire mihinkään ja se auto ei ole niin pakollinen.
Mikä on tilanne muiden kaupunkien keskusta-alueilla, onko vielä tämä urbaani trendi ylettynyt maakuntiin, vai onko peräti jonkin kaupungin keskusta selvinnyt pahemmitta kolhuitta tämän hajautumiskehityksen/lapsikadon?